Για μία ακόμη φορά στο digital economy forum του ΣΕΠΕ τέθηκε το θέμα της έλλειψης στελεχών στον κλάδο της πληροφορικής. Παγκόσμιο φαινόμενο και όχι μόνο στον κλάδο των ΤΠΕ/ICT. Παντού σε όλους τους κλάδους, στις «μάχες της ανάπτυξης», λείπουν όχι μόνο αξιωματικοί, δηλαδή στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά και στρατιώτες στα χαρακώματα, που είναι τα χέρια, που θα βγάλουν τις δουλειές.
Όμως το «φαινόμενο» είναι διαχρονικό.
Ο Κώστα Κατάρας, ζωντανή ιστορία της Πληροφορικής, μας θύμισε, μέσα από ένα πρωτοσέλιδο του Computer Age, πρώτου περιοδικού-εφημερίδας του κλάδου, ότι το 1980 υπήρξε «τεράστια έλλειψη προγραμματιστών».
Από το 1980 μέχρι σήμερα, με τις γνωστές «αναπτυξιακές διακυμάνσεις», πάντα ο κλάδος των ΤΠΕ/ICT αντιμετώπιζε ελλείψεις στελεχών. Αποκορύφωση είναι η υλοποίηση των έργων του RRF, τα οποία όμως ήταν γνωστό ότι θα έρθουν και ότι ο «κλασικός» κλάδος του ΙΤ στην Ελλάδα δεν θα επαρκούσε για την συνολική υλοποίησή τους.
Και φυσικά ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και τέως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο digital economy forum του ΣΕΠΕ, ανάφερε και πολύ σωστά ότι για να μην είχαμε τόσα προβλήματα σήμερα, έπρεπε να είχαμε προνοήσει. Και ως πολιτεία και ως κυβερνήσεις και ως κλάδοι και ως Πληροφορική και ως Τηλεπικοινωνίες.
Τώρα όσα ακούγονται για επιστροφή όσων έφυγαν στην εποχή της μεγάλης ύφεσης, ας τα χαρακτηρίσουμε «έπεα πτερόεντα» μην μπούμε σε πιο βαρύτερους χαρακτηρισμούς.