Η διοίκηση της Telecom Ιtalia SpA (ΤΙΜ) γνωστοποίησε ότι έχει επιλέξει χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για να αποτιμήσει την πρόταση εξαγοράς από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο KKR & Co, έναντι 37 δισ. δολ.
Ο ιταλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών δήλωσε ότι η Goldman Sachs και η Lion Tree LLC θα είναι οι οικονομικοί της σύμβουλοι, ενώ η νομική εταιρεία Gatti Pavesi Bianchi Ludovici ορίστηκε ως νομικός σύμβουλος. Επιλέγησαν από μια επιτροπή που καθόρισε το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να διεξαχθούν όλες οι προκαταρκτικές δραστηριότητες σε σχέση με την πρόταση της KKR. Οι σύμβουλοι θα στηρίξουν την Telecom Italia να αξιολογήσει την προσφορά, βοηθώντας επίσης το δ.σ. να αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις της συναλλαγής, μεταξύ άλλων πτυχών.
Πάντως, η ΤΙΜ έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να σημειώσει πρόοδο σχετικά με τη μεγαλύτερη συμφωνία στην Ευρώπη, η οποία αφορά εξαγορά από ιδιωτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η νέα διοίκηση της ΤΙΜ, η οποία έχει συγκροτηθεί, είναι και επισφαλής και παρεμποδίζει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων.
Αφότου ο διευθύνων σύμβουλός της, Λουίτζι Γκουμπιτόζι, αποχώρησε από τα καθήκοντά του με αφορμή μια διαμάχη του με τον μεγαλύτερο επενδυτή της Telecom Italia, τη γαλλική Vivendi, ο βετεράνος Πιέτρο Λαμπριόλα προήχθη σε γενικό διευθυντή. Ωστόσο, δεν μπορεί να αναλάβει το πηδάλιο ως νέος διευθύνων σύμβουλος, διότι πρώτα πρέπει είτε ο Λουίτζι Γκουμπιτόζι είτε άλλος να αποχωρήσει από μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Από τη δική της πλευρά, η Vivendi δήλωσε την Κυριακή ότι είναι ανοιχτή στο να παραδώσει στο ιταλικό Δημόσιο τον έλεγχο του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της ΤΙΜ, εάν η τελευταία αποχωριστεί το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο, δηλαδή το εν λόγω δίκτυο. Αξίζει να αναφερθεί πως στο παρελθόν ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος είχε απαιτήσει να διατηρήσει την πλειοψηφική ιδιοκτησία. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της τράπεζας Caixa, «αντιλαμβανόμαστε αυτή την αλλαγή άποψης ως έναν τρόπο παρεμπόδισης των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων ΚKR». Επιτείνοντας τη σύγχυση, ο ιταλικός Τύπος έκανε λόγο για μια συνάντηση μεταξύ της Vivendi και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας, το οποίο αποτελεί και τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της ΤΙΜ. Στόχος της συνάντησής τους ήταν ένα πιθανό εναλλακτικό σχέδιο έναντι της προσέγγισης των Αμερικανών. Τέλος, πηγές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ο γαλλικός όμιλος της Vivendi προσπαθεί να συμμαχήσει με το Ταμείο Παρακαταθηκών.