Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα και κόμβο διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη με την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων και της περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενέργεια (CESEC) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την ολοκλήρωση του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού της Κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο ενώ στον τομέα του ηλεκτρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με πρώτο στόχο τα 2 γιγαβάτ ως το 2030.
Η κρίση, τόνισε, απέδειξε την αναγκαιότητα της αύξησης παραγωγής πράσινης ενέργειας όπως και το υψηλό ρίσκο της εξάρτησης από έναν προμηθευτή.
Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε στις σημαντικές ενεργειακές υποδομές που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας μεταξύ άλλων τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που θα ενισχύσει όπως είπε περαιτέρω την πρόσβαση των χωρών της περιοχής στις διεθνείς αγορές.
Οι βασικές προτεραιότητες που παρουσίασε η Επίτροπος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κατασκευής νέων δικτύων και της ενοποίησης των αγορών με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών και την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας καθώς όπως είπε είναι δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να προχωρήσει μόνη της προς την απανθρακοποίηση και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας. “Είναι εφικτό να θέσουμε φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε συνδυασμό με τη σύζευξη των αγορών και την ανάπτυξη διασυνοριακών διασυνδέσεων να προχωρήσουμε ταχύτερα την ενεργειακή μετάβαση”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, παρουσίασε τις επενδύσεις του Διαχειριστή οι οποίες όπως σημείωσε συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ”.
Όπως ανέφερε οι διασυνδέσεις των νησιών που ολοκληρώθηκαν και εκείνες που ακολουθούν (Δωδεκάνησα, ΒΑ Αιγαίο) θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,8 εκατ. τόνους ετησίως ως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα αναπτύσσονται νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις με Βουλγαρία (η δεύτερη διασύνδεση τέθηκε σε εμπορική λειτουργία πριν λίγες ημέρες), Β. Μακεδονία, Αλβανία και Ιταλία. Η διασύνδεση με Κύπρο – Ισραήλ πέρασε στο στάδιο της κατασκευής και παράλληλα ωριμάζουν οι διασυνδέσεις με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την απευθείας διασύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη (Great Aegean interconnection) με στόχο το έργο να περιληφθεί στην επόμενη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. “Χρειαζόμαστε, κατέληξε ο κ. Μανουσάκης, περισσότερες διασυνδέσεις όχι μόνο διασυνοριακές αλλά και διηπειρωτικές προκειμένου να “πρασινίσει” περαιτέρω το ενεργειακό μείγμα και να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού”.