Ομόφωνο ψήφισμα που ανοίγει τον δρόμο για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του, το απόγευμα της Τετάρτης.
Στο τελικό κείμενο ψηφίσματος συμπεριελήφθησαν όλες οι κατηγορίες συμβασιούχων του δήμου, ανατρέποντας το αρχικό που άφηνε έξω τις περισσότερες κατηγορίες. Ειδικότερα το ψήφισμα κάνει αναφορά σε όλες τις κατηγορίες συμβασιούχων (COVID, ΔΥΠΑ, 3Κ, ΣΟΧ, ΑΜΕΑ, Συμβάσεις Μισθώσεων Εργου), τόσο για αυτούς που εργάζονται σε υπηρεσίες του δήμου, όσο και σε εκείνους που βρίσκονται στα ΝΠΔΔ του δήμου.
Ειδικότερα στο ψήφισμα των πέντε σημείων μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι ο δήμος Αθηναίων:
1) Στηρίζει όλους τους συμβασιούχους και επιβεβαιώνει όλα τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις που συνηγορούν στην παραμονή στην εργασία τους.
2) Δηλώνει την στήριξη και την αλληλεγγύη του σε όλους τους συμβασιούχους για παραμονή στην εργασία τους. Ειδικότερα όσους εργάζονται με συμβάσεις COVID, ΔΥΠΑ, 3Κ, ΣΟΧ, ΑΜΕΑ, Μισθώσεων Εργου.
3) Ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες, οι οποίες δεν θα πάψουν να υφίστανται και μετά το τέλος των συμβάσεων τους.
4) Σημειώνει ότι η διακοπή της εργασιακής σχέσης τους, θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία του δήμου Αθηναίων. Γι’ αυτό δηλώνει την στήριξη του, στους δικαστικούς αγώνες (υφιστάμενους και μελλοντικούς) όλων των συμβασιούχων του δήμου.
5) Εκφράζει την πλήρη αντίθεση του με την υποχρεωτική χρήση ένδικων μέσων κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους συμβασιούχους. Θεωρεί ανεπίτρεπτο τον συγκεκριμένο περιορισμό που βάλει κατά της αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Το ψήφισμα το οποίο αποτέλεσε προϊόν συζήτησης όλων των παρατάξεων ασκεί κριτική στον νόμο Βορίδη που υποχρεώνει τους δημάρχους να ασκούν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να αποτρέπεται η αλλαγή των συμβάσεων των εργαζομένων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Το ψήφισμα το εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Βασίλης Μπόκος, ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν από τον δήμο 800 άτομα και φέτος θα προσληφθούν μόλις 89. Μάλιστα ο κ. Μπόκος αναφέρθηκε στην γήρανση του προσωπικού υπογραμμίζοντας ότι χάνεται η κυτταρική μνήμη του δήμου καθώς δεν γίνεται αναπλήρωση του προσωπικού που αποχωρεί. Μάλιστα τόνισε ότι η μνημονιακή αναλογία στις προσλήψεις – αποχωρήσεις στο δήμο Αθηναίων δεν είναι ένας προς έναν που ισχύει αλλά δέκα αποχωρήσεις για μόλις μια πρόσληψη προσθέτοντας πως δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί το έμπειρο προσωπικό που αποτελούν οι συμβασιούχοι του δήμου Αθηναίων.
Στην συνέχεια ο κ. Μπόκος και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις παρουσίασε το τελικό κείμενο του ψηφίσματος που έχει ως εξής:
Το ψήφισμα
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων επιβεβαιώνει ομόφωνα όλα τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν το 2022 και 2023 που αφορούν τους συμβασιούχους. Θεωρεί καθήκον του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων να μην αφήσουν τον δήμο χωρίς εργαζόμενους και τους δημότες χωρίς υπηρεσίες.
Δηλώνει την στήριξη και αλληλεγγύη στον δίκαιο και εύλογο δικαστικό αγώνα τωρινό και μελλοντικό των εργαζομένων (COVID, ΔΥΠΑ, 3Κ ΣΟΧ, ΑΜΕΑ, συμβασιούχων μισθώσεων έργου) του δήμου Αθηναίων και των νομικών προσώπων του για όσο διάστημα δεν διαφαίνεται οριστική και μόνιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα όλων των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οπότε ως μόνη λύση απομένει η προσφυγή στην δικαιοσύνη και ταυτόχρονα στηρίζει όλους τους συμβασιούχους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια θεωρεί δε δικαιοπολιτικά και κοινωνικά άδικο δημοτικές υπηρεσίες να στελεχώνονται από εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Διαπιστώνει ότι οι εν λόγο εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα ανάγκες οι οποίες δεν θα πάψουν να υφίσταται και μετά την λήξη των συμβάσεων εργασίας τους και ότι οι εργαζόμενοι ασκούν τα καθήκοντα τους με ζήλο εργατικότητα και αυταπάρνηση έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία.
Δηλώνει ότι η ενδεχομένη διακοπή της εργασιακής τους σχέσης θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου Αθηναίων.
Εκφράζει την αντίθεση του στην υποχρεωτική άσκηση ενδίκων μέσων στις περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ των εργαζομένων και του δήμου και θεωρεί ότι η υποχρεωτικότητα αυτή συνιστά ανεπίτρεπτό περιορισμό στην συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στην ευρωπαϊκή χάρτα τοπικής αυτονομίας που έχει κυρωθεί νομοθετικά. “