Tα βασικά σημεία της επερχόμενης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές θα φέρουν επιτάχυνση των δικών.
«Θα μπορούσα να έχω και ατομικά, ηθικό καθήκον να προσπαθήσω επισπευστεί μια δίκη όπως αυτή των Τεμπών, διότι εκείνο το διάστημα ταξίδευα με το σιδηροδρομικό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη κατά κανόνα δύο φορές την εβδομάδα, άρα κατά τύχη και μόνο δεν ήμουν μέσα στο συρμό», εξομολογήθηκε αρχικά στον Αnt1, ο κ. Φλωρίδης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η χώρα μας στο πλαίσιο εκθέσεων πολλών Διεθνών Οργανισμών (κυρίως της ΕΕ), εκθέσεων τις οποίες παρακολουθούν οι διεθνείς επενδυτές πριν αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν στη χώρα μας, κρίνεται ως ιδιαίτερα αργή στους τομείς της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και της ουσιαστικής απόδοσης δικαιοσύνης.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι, «με τη νέα μεταρρύθμιση δίνουμε βάρος στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Επίσης οι δικαστές του α’ βαθμού –πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες– πρέπει να ενοποιηθούν ώστε η δικαστική ύλη των Πρωτοδικών να ανατεθεί σε περισσότερους δικαστές, αφού τώρα θα προστεθούν οι 1.000 Ειρηνοδίκες μετά από σχετική επιμόρφωσή τους. Έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Επί 112 χρόνια προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, και υπάρχουν διαρκώς αντιδράσεις, κυρίως τοπικές».
Αναφορικά με την εξάπλωση του φαινομένου της ατιμωρησίας λόγω συνεχών αναστολών, εξήγγειλε ότι καταργείται η υποχρέωση του δικαστηρίου να χορηγήσει την αναστολή [ενν. σε καταδίκους έχοντες λευκό ποινικό μητρώο] σε περίπτωση ποινής φυλάκισης μέχρι 3 ετών. Αντ’ αυτού αν η ποινή είναι από 1 έως 2 έτη ο κατάδικος θα μπορεί να ζητήσει αναστολή ή να την εκτίσει, αν είναι από 2 έως 3 να ζητήσει αναστολή ή να εκτελέσει κοινωφελή εργασία και αν είναι από 2 έως 3 έτη να την εκτίσει ή να αιτηθεί μερικής αναστολής, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εκτίσει τουλάχιστον 6 μήνες.