Η Uni Systems, έχοντας τεράστια εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων ΤΠΕ στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές αγορές, συμβάλλει ουσιαστικά στην ψηφιακή ωριμότητα και της Ελλάδας μέσα από μεγάλα integration έργα, ορόσημα για τον μετασχηματισμό του κράτους. Για τα έργα αυτά μιλά, μεταξύ άλλων, ο κ. Στρατής Καλογρίδης μιλάει στο ICTweekly και την Σοφία Μυττά και εξηγεί τους λόγους που η Uni Systems αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους συνεργάτες για Οργανισμούς τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον πεδίο της Οικονομίας δεδομένων (Data Economy) και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τα αξιοποιήσει πως όφελος της οικονομίας και του ελληνικού δημοσίου.
ICTweekly: Κύριε Καλογρίδη, αν και δε χρειάζονται συστάσεις για τη Uni Systems, ωστόσο θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την πολυετή θητεία της στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα;
Στρατής Καλογρίδης: Η Uni Systems, είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να συμβάλλει στην ψηφιακή ωριμότητα της χώρας. Τεράστια εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων ΤΠΕ στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές αγορές, τεχνογνωσία, μέγεθος, κεφάλαια, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, κουλτούρα, υψηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης. Επιδιώκοντας το τρίπτυχο Έρευνα-Καινοτομία-Ανάπτυξη να αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής μας, καταβάλλουμε την κάθε προσπάθεια για να το επιτύχουμε μέσα από μια σειρά προκλήσεων και αλλαγών που αντιμετωπίζουμε ως μεγάλος system integrator.
Επίσης, η εξωστρέφεια καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία μας, αφού σχεδόν ο μισός κύκλος εργασιών έρχεται από περισσότερες των 20 χωρών του εξωτερικού. Η ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται να είναι εντυπωσιακή και, βεβαίως, θα είναι ψηφιακή. Ως εκ τούτου, η προοπτική της εταιρείας μας στο περιβάλλον αυτό είναι βέβαιο πως θα είναι εξαιρετικά δυναμική.
ICTweekly: Σε ποιούς τομείς επικεντρώθηκε το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας το 2023; Υπάρχουν κλάδοι που θα σας απασχολήσουν επενδυτικά το 2024;
Στρατής Καλογρίδης: Η εταιρεία μας βλέπει την αγορά οργανωμένη σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες (Business Units). Αυτές είναι α) Δημόσιου Τομέα και προϊόντων λογισμικού, β) Τραπεζικού και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, γ) Ιδιωτικού Τομέα και Τηλεπικοινωνιών δ)Διεθνών δραστηριοτήτων.
Όλες οι μονάδες αναπτύχθηκαν κατά το 2023, με διαφορετικούς, βεβαίως, ρυθμούς ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνονται. Η εταιρεία μας βρίσκεται στην φάση υλοποίησης του 5ετούς στρατηγικού σχεδίου της, που ξεκίνησε εδώ και περίπου 2 χρόνια και προβλέπει την εξέλιξη της στον κορυφαίο πάροχο ψηφιακών λύσεων στους τομείς που δραστηριοποιείται.
Συνεπώς, θα είναι επικεντρωμένη και το 2024, στα έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ελληνικού Κράτους (χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Greece 2.0), στην προσφορά καθετοποιημένων λύσεων στον Τραπεζικό τομέα της ΝΑ Ευρώπης, ενώ παράλληλα, συνεχίζουμε την ανάπτυξή μας στις αγορές της Ε.Ε. με λύσεις όπως υπηρεσιών πληροφορικής, Managed Services, cloud, cyber security, data analytics. Ένας άλλος τομέας στον οποίο επενδύουμε είναι αυτός του customer experience, υπό το πρίσμα του οποίου, υποστηρίζουμε τους πελάτες μας να βλέπουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους ολιστικά, προσφέροντας εξατομικευμένες εμπειρίες στους δικούς τους πελάτες.
ICTweekly: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας; Οι επιχειρήσεις δείχνουν να προσαρμόζονται;
Στρατής Καλογρίδης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και είναι ενθαρρυντικό να το βλέπουμε αυτό και στον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο οποίος αξιοποιεί προς τη σωστή κατεύθυνση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα που διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους, ακολουθούν τις εξελίξεις και μετασχηματίζονται ψηφιακά προχωρώντας σε επενδύσεις με προτεραιότητα τεχνολογίες όπως το cloud, τα data analytics, το internet of things, και εσχάτως, και την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μικρότερες εταιρείες, ακόμη υπολείπονται και δεν έχουν «ακουμπήσει» ουσιαστικά το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα η εγκατάσταση ενός καινούργιου συστήματος ERP δεν αποτελεί ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά εκσυγχρονισμό. Οπότε, σε αυτές τις περιπτώσεις, από την έννοια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, νομίζω πως απέχουμε αρκετά.
ICTweekly: Πόσο ώριμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό;
Στρατής Καλογρίδης: Αρκετές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρηματίες δεν έχουν την απαραίτητη τεχνολογική ωριμότητα, ώστε να κατανοήσουν πραγματικά την αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού, τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ή και της ρομποτικής τεχνολογίας. Πόσες επιχειρήσεις σήμερα χρησιμοποιούν το Open AI GPT; Ελάχιστες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte για τον ΣΕΠΕ, η υιοθέτηση του Gen AI από τις ελληνικές επιχειρήσεις, βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα, με μόλις το 15% περίπου να έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά εάν το εργαλείο αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά, βάσει δε μελετών, η αύξηση αυτή μπορεί να φθάσει έως το 60%.
Στη Uni Systems αυτό το κάνουμε. Αξιοποιούμε μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έναν τεράστιο πλούτο δεδομένων πχ από παλιές προσφορές έργων. Δε χρειάζεται μια προσφορά προς το δημόσιο να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Δίνουμε στην ΤΝ τη βάση των παλιών δεδομένων και αυτή τα προσαρμόζει αυτόματα. Μάλιστα, όσο περνάει ο χρόνος, το εργαλείο «μαθαίνει» και προσαρμόζεται ακόμα καλύτερα, ώστε να γίνεται πιο εύστοχο στις προσφορές που ετοιμάζει.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν τέτοιου είδους εργαλεία, εάν θέλουν πραγματικά να μετασχηματιστούν ψηφιακά.
ICTweekly: Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει κινηθεί ικανοποιητικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του; Η μετάβασή του στη νέα εποχή τι απαιτεί για να είναι ομαλή;
Στρατής Καλογρίδης: Ο τραπεζικός τομέας, αν και είναι από τους πιο εξελιγμένους της αγοράς, κατά την άποψη μου έχει να κάνει αρκετά ακόμη βήματα για να πάει στο επίπεδο της ψηφιακής ωριμότητας που απαιτείται. Έχει όλα τα εργαλεία για να το επιτύχει. Σταδιακά, φεύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο της τραπεζικής και πάμε σ’ έναν αυτοματοποιημένο τρόπο, μέσω διαδικτυακών συναλλαγών. Ωστόσο, χρειάζονται πιο γρήγορα και πιο μεγάλα βήματα για να ευθυγραμμιστεί με άλλα αντίστοιχα ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον για να είναι ομαλή απαιτεί αξιόπιστα συστήματα back offices, αλλιώς δεν μπορούν να παραχθούν ψηφιακές υπηρεσίες. Ένα μεγάλο θέμα της ελληνικής τραπεζικής είναι ότι, πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα back office συστήματα και εκεί υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα.
ICTweekly: Η Uni Systems πώς συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας; Τα έργα του δημοσίου σε τι βαθμό σας ενδιαφέρουν;
Στρατής Καλογρίδης: Όπως προανέφερα, η Uni Systems έχει όλες τις προϋποθέσεις αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και έμπειρο συνεργάτη ενός Οργανισμού στο ταξίδι του ψηφιακού του μετασχηματισμού.
Η εταιρεία μας επενδύει συνεχώς σε ανθρώπους και τεχνολογίες αιχμής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύψει, μέσα από ένα πολύ μεγάλο ψηφιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων και λύσεων (όπως AI/ML, Big Data Analytics, Cloud, Cybersecurity, Managed Services, Customer Experience κλπ.) την εξειδικευμένη ανάγκη των πελατών της συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σε σχέση τώρα με τα έργα του Δημοσίου, εστιάζουμε σε περιοχές που έχουμε ειδική τεχνογνωσία τομέα, καθώς και σε μεγάλα integration έργα που αποτελούν ορόσημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αναλάβει (μόνοι μας ή και ως μέλη ενώσεων εταιρειών) σημαντικά έργα όπως το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα των Υπουργείων και του ΓΛΚ (GOV ERP), το GOV CRMS, Next Gen GCloud, e-Justice, ΣτΕ με το σύνολο των δικαστηρίων της Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΥΥΔΔ), ΝΣΚ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπως και αρκετών έργων ψηφιοποίησης (Κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, κλπ.). Παράλληλα, συμμετέχουμε με αξιώσεις σε έργα του Υπ. Υγείας, υποδομών της ΓΓΠΣΨΔ, Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ, σε έργα Κυβερνοασφάλειας και Data Analytics σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.
Παράλληλα, έχουμε επενδύσει για πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέχοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς και διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των προσφερόμενων λύσεων, αναπτύσσουμε συστήματα Έξυπνης Πόλης στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη και της επιχείρησης. Τέλος, ιδιαίτερη τεχνογνωσία τομέα και εξειδικευμένες λύσεις διαθέτουμε στον τομέα του Πολιτισμού (Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Συλλογές, Ιστορικά αρχεία κλπ.), έχοντας υλοποιήσει σημαντικά έργα προστιθέμενης αξίας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στο μισό της διαδρομής της υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ευθυγραμμιστούν στον Εθνικό αυτό στόχο, ώστε να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα έγκαιρα και στο έπακρο. Η συγκυρία είναι κατάλληλη για στρατηγικά έργα με υψηλή αξία που θα κινητοποιούν ιδιωτικούς πόρους ενισχύοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα.
ICTweekly: Υπάρχουν τομείς έργων που θα θέλατε να έχετε συμμετοχή, αλλά δεν είναι εφικτό;
Στρατής Καλογρίδης: Ναι, υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι τομείς. Όμως είμαστε προσεκτικοί στα έργα τα οποία συμμετέχουμε, γιατί πρωτίστως μας ενδιαφέρει η ορθή υλοποίηση και η εντός του προβλεπόμενου προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος παράδοση του και όχι κατ’ ανάγκη η συμμετοχή μας σε ένα έργο με αποκλειστικό σκοπό τον τζίρο. Αυτό κατά κανόνα μπορείς να το επιτύχεις όταν διαθέτεις την βασική τεχνογνωσία τομέα στην επιχειρησιακή και την τεχνολογική του διάσταση. Ειδικά στα δημόσια έργα ΤΠΕ, είναι εύκολο να αστοχήσεις, με μεγάλες συνέπειες, οπότε οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
ICTweekly: Σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, ποια είναι η στρατηγική σας και πόσο επενδύετε σε αυτό;
Στρατής Καλογρίδης: Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού που θα πρέπει να υλοποιηθεί στην πενταετία 2022-2027, είναι πραγματικά εξαιρετικά μεγάλο και αφορά κυρίως έργα υπηρεσιών, δηλ. εντάσεως ανθρωπίνου κεφαλαίου. Οι διαθέσιμοι πόροι των εταιρειών ΤΠΕ, κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιπέδου, δεν επαρκούν.
Είναι συνεπώς τεράστια, ίσως και μοναδική, ευκαιρία επαναπατρισμού των εξειδικευμένων ανθρώπων μας, που αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να φύγουν τα προηγούμενα χρόνια (brain drain) για αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό στην χώρα μας. Η εταιρεία μας επενδύει συνεχώς στο ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, για να μπορεί να υλοποιεί με επιτυχία έργα τεχνολογίας υψηλού επιπέδου.
Για το σκοπό αυτό προβαίνουμε σε ένα σύνολο ενεργητικών δράσεων ώστε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις προσδοκίες των εργαζομένων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε πρόγραμμα προνομίων καθώς και σε εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και mentoring των ανθρώπων μας, στην εξωστρέφεια της εταιρείας, σε πλαισιακές συμφωνίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα, χορηγίες σε ομάδες και τεχνολογικές κοινότητες, και βεβαίως, στη δημιουργία Technology Hubs, όπως αυτό που έχουμε ιδρύσει στην Πάτρα με τη Knowledge. Στη Uni Systems, αυτό που σε πρώτη φάση κάνουμε είναι να αναζητάμε κόσμο και από χώρες εκτός Ελλάδος. Ήδη με την Deloitte έχουμε πραγματοποιήσει έρευνα, προκειμένου να βρούμε hubs ανθρώπων που βρίσκονται σε περιοχές είτε της Ευρώπης, είτε της Ανατολής. Επίσης, μέσα από τις συνεργασίες μας με τα Πανεπιστήμια προσπαθούμε να βρούμε νέους ανθρώπους να τους εκπαιδεύσουμε, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα μοντέλο για αξιόπιστη παράδοση προϊόντων λογισμικού και έργων ΤΠΕ.
ICTweekly: Οι πόροι επαρκούν για αυτές τις ενέργειες και πόσο αισιόδοξος είστε για το αποτέλεσμα;
Στρατής Καλογρίδης: Σαφώς δεν επαρκούν, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένο δυναμικό, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε όλες αυτές τις δράσεις για να προσελκύσουμε ανθρώπους. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Ένας τομέας που μας προβληματίζει αρκετά, είναι το μισθολογικό κόστος. Η εφαρμογή της τηλεργασίας που αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, δίνει την δυνατότητα στον εργαζόμενο να απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά και να προσφέρει τις υπηρεσίες του και πέραν της Ελλάδας. Αυτό, αποτελεί βασική πρόκληση στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού γιατί αλλάζει το παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας.
Βέβαια, η ανατροπή αυτή επιτάχυνε δράσεις που κάτω από άλλες συνθήκες θα περνούσαν χρόνια για να λάβουν «σάρκα και οστά», όμως άλλαξε και τα εργασιακά δεδομένα. Κάθε εργαζόμενος μπορεί πια να απευθύνεται σε όποια χώρα του εξωτερικού επιθυμεί με μεγαλύτερες απολαβές.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι ακόμα πιο έντονο στο ελληνικό δημόσιο. Τα έργα κοστολογούνται με μισθούς πολλοί χαμηλότερους από αυτούς που ζητούν οι Έλληνες μηχανικοί, οι οποίοι μπορούν και απαιτούν υψηλούς μισθούς, αφού έχουν την εναλλακτική της παγκόσμιας αγοράς. Αυτός ο ανταγωνισμός, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξεύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
ICTweekly: Ποιος θα είναι ο ρόλος της εταιρείας στην νέα εποχή που θα μετατρέψει τους δήμους σε «έξυπνες» πόλεις; Έχετε αναπτύξει προϊόντα που θα μπορούσαν μετασχηματίσουν ψηφιακά τις σύγχρονες πόλεις;
Στρατής Καλογρίδης: Οι σημαντικές χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους της χώρας, για εφαρμογές Έξυπνων Πόλεων αποτελεί ευκαιρία για τις διοικήσεις των δήμων να αξιοποιήσουν τα προγράμματα αυτά, αφήνοντας ουσιαστικό έργο πίσω τους για την ασφάλεια, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την τοπική οικονομία.
Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, επιβάλλεται οι σύγχρονες πόλεις σήμερα να υιοθετούν ολοκληρωμένες τεχνολογικές προτάσεις στη βάση των καινοτόμων οικοσυστημάτων ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να γίνονται πιο αποτελεσματικές και πιο «ανοιχτές» για τον πολίτη και τη διαβίωσή του.
Η Uni Systems πιστεύει ότι προκλήσεις, όπως η μαζική αστική ανάπτυξη, η βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων και η βελτίωση των υπηρεσιών μέσω της καλύτερης διαχείρισης της προσφοράς και της ζήτησης μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μέσω της υιοθέτησης μιας «ανοικτής» πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως «εγκέφαλος» της πόλης. Επενδύουμε και αναπτύσσουμε στην κατεύθυνση αυτή λύσεις, που μετασχηματίζουν ψηφιακά τις σύγχρονες πόλεις μέσω της ολοκληρωμένης χρήσης αστικών δεδομένων (διαχείριση καταστροφών, κινητικότητα, ύδρευση, απορρίμματα, στάθμευση, τουρισμός, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον κ.α.), συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που συλλέγονται μέσω των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) και από τα πληροφορικά συστήματα που διαθέτουν οι δήμοι.
ICTweekly: Ποια κριτήρια καθιστούν μια πόλη «έξυπνη» κατά την προσωπική σας άποψη;
Στρατής Καλογρίδης: «Έξυπνη», θεωρώ μία πόλη στην οποία ο κάτοικος θα αισθάνεται ασφαλής μέσα από έξυπνα συστήματα προστασίας και ελέγχου, όπως σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού, ακραίων καιρικών φαινομένων κλπ. «Έξυπνη», θεωρώ μία πόλη που θα είναι καθαρή και για να μπορεί να το επιτύχει (πέραν της αλλαγής της νοοτροπίας των κατοίκων) θα πρέπει να διαθέτει έξυπνα συστήματα συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων, που θα έχει εγκαταστήσει παντού ειδικές ράμπες για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ κ.α), έξυπνα συστήματα φροντίδας ηλικιωμένων με παροχή βοήθειας στο σπίτι, έξυπνα συστήματα μετρήσεων νερού και ενέργειας και πολλά άλλα. Επίσης έξυπνη θεωρώ μια πόλη που οι υπηρεσίες της προς τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρούν για κάτι που χρειάζονται από αυτόν, αλλά να το αναζητούν αυτεπάγγελτα, δια μέσου συστημάτων διαλειτουργικότητας.
Οι διοικήσεις των δήμων λοιπόν οφείλουν τα αξιοποιήσουν στο έπακρο τα διαθέσιμα κονδύλια , για τη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων και να παραδώσουν έργα χρήσιμα και λειτουργικά για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
ICTweekly: Πώς κινήθηκε η οικονομική χρήση του 2023 και τι να αναμένουμε για το νέο έτος; Η πρόβλεψη της διοίκησης για κύκλο εργασιών στα 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026, θεωρείτε ότι θα επιτευχθεί;
Στρατής Καλογρίδης: Επειδή ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η χρήση του 2023, μπορούμε να πούμε πως οι εκτιμήσεις μας είναι θετικές και θα καταφέρουμε να πετύχουμε, αν όχι και να ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Με τα δεδομένα αυτά μπαίνουν και οι βάσεις για ένα πολύ καλό ξεκίνημα το 2024.
Σε σχέση με το ερώτημα σας αν οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2026 θα επιτευχθούν, θα ήθελα να σας θυμίσω πως πριν από δυο περίπου χρόνια, εκπονήσαμε με την υποστήριξη εξωτερικού διεθνούς συμβούλου, Business Plan 5ετίας, το οποίο παρακολουθούμε και επικαιροποιούμε κάθε χρόνο και αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να σας πω, είναι ότι είμαστε αισιόδοξοι και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας.
Στρατής Καλογρίδης: ICTweekly: Η εξωστρέφεια σε τι βαθμό καθορίζει την πορεία της εταιρείας τόσο σε οικονομικό, όσο και επιχειρηματικό επίπεδο; Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκταση στη διεθνή αγορά το 2024;
Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια περίπου το 50% των εσόδων μας προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, με κύριο άξονα τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τα κεντρικά όργανα της Ε.Ε. Αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί, γιατί βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας είναι η εξωστρέφεια και η επέκταση μας πέραν των εθνικών μας συνόρων με καθετοποιημένες λύσεις.
ICTweekly: Στο πρόσφατο συνέδριο του Gov.Forum υποστηρίξατε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σε ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο, αυτό της Οικονομίας των δεδομένων (Data Economy) στην Ελληνική Οικονομία. Μπορείτε να μας το αναλύστε λίγο περισσότερο και τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει το Ελληνικό Δημόσιο σε αυτό;
Στρατής Καλογρίδης: Βεβαίως. Καταρχάς, τι είναι η Big Data Economy (BDE) με απλά λόγια. Είναι βασικά η αξία και ο οικονομικός αντίκτυπος που δημιουργείται από τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων που συγκεντρώνονται από τους οργανισμούς από διάφορες πηγές, όπως διαδικτυακές συναλλαγές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αισθητήρες, data entry κλπ. Με την χρήση προηγμένων τεχνολογιών αναλύονται στοιχεία από αυτό το τεράστιο & πολύπλοκο σύνολο δεδομένων και εξάγεται ουσιαστική πληροφορία με τεράστια προστιθέμενη αξία.
Ένας από τους πιο σημαντικούς αξιοποιήσιμους πόρους του Ελληνικού Δημοσίου είναι και ο πλούτος των δεδομένων που κατέχει σε πάρα πολλούς νευραλγικούς τομείς (Υγεία, Ασφάλιση, Δικαιοσύνη, Φορολογία, δημοσιονομική Πολιτική, Γεωργία, Μεταφορές, κλπ.). Η ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας πάνω σε αυτά τα δεδομένα αποτελεί μεγάλη πρόκληση και αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο, πολλών ενδιαφερόμενων μερών, είτε με τον ρόλο του παρόχου, είτε και του καταναλωτή και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της BDE. Είναι βέβαιο ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας (AI/ML) ο αντίκτυπος των μεγάλων δεδομένων θα επεκταθεί, επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας, ανταγωνισμού και καινοτομίας των επιχειρήσεων. Εδώ λοιπόν, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το δημόσιο στη διάθεση δεδομένων, εννοείται με απόλυτη ασφάλεια και προστασίας της ιδιωτικότητας.
Η χρέωση για τη χρήση δημοσίων δεδομένων εξαρτάται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και την ισχύουσα νομοθεσία από τους αντίστοιχους διαχειριστές των δεδομένων. Ορισμένες φορές, τα δημόσια δεδομένα παρέχονται δωρεάν για πρόσβαση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν χρεώσεις. Πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά οι όροι χρήσης και τυχόν χρεώσεις πριν από την απόκτηση και χρήση δημοσίων δεδομένων για επιχειρηματικούς σκοπούς.
Οι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης που διαχειρίζονται τα δημόσια δεδομένα μπορεί να χρεώνουν για να καλύψουν τα έξοδα συλλογής, διατήρησης και διαχείρισής τους. Εάν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν δημόσια δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς, μπορεί να υπάρχουν χρεώσεις ή άδειες χρήσης, που μπορούν να βασίζονται στα οφέλη που προκύπτουν για την επιχείρηση. Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις, οι φορείς της ΔΔ μπορούν να χρεώνουν για πρόσθετες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως προηγμένη ανάλυση δεδομένων, πρόσβαση σε ειδικές βάσεις δεδομένων κλπ.
Σε κάθε περίπτωση η λεπτομερής ανάλυση αυτού του μοντέλου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε πως η αγορά ΤΠΕ παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο από την 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) προς την 5η, που επιφέρει τεράστια αλλαγή, ανατρέποντας τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών. Πρόκειται για μια επανάσταση που θα εξελίσσεται παράλληλα με την υφιστάμενη 4η κάπου πιο γρήγορα και κάπου πιο αργά. H ανάπτυξη της τεχνολογίας γύρω από το AI, ML, Big Data Analytics, Robotics θα είναι στα επόμενα χρόνια καταιγιστική και οι οργανισμοί οφείλουν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους σε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στο νέο πλαίσιο.
o κ. Στρατής Καλογρίδης είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Director, επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας Δημόσιου & Προϊόντων λογισμικού της εταιρείας Uni Systems SMSA, μέλος του Ομίλου Quest