Οικονομία

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Συμπαρασύρονται τριετίες και επιδόματα

Ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται για 4η φορά, έτσι από την 1η Απριλίου θα λαμβάνουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, 830 ευρώ το μήνα

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μηνιαίως, από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα.

«Η ψηφοφορία στη Βουλή αλλά κυρίως η τριήμερη συζήτηση που προηγήθηκε νομίζω ότι για εκείνους που την παρακολούθησαν έδωσε πολλές απαντήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την εισαγωγική τοποθέτησή του.

«Ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται για 4η φορά, έτσι από την 1η Απριλίου θα λαμβάνουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό 830 ευρώ το μήνα, μια αύξηση 50 ευρώ που θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα, το 2019 ήταν 650 ευρώ και έχει παρουσιάσει αύξηση 27%», τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μόνιμα μέτρα που αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά που θα ισχύουν και μετά το πέρας της ακρίβειας. Η απόφαση είναι μελετημένη, χωρίς να θίγει αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Στηρίζει το εισόδημα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Στόχος να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό».

Τα επιδόματα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα συμπαρασύρει τα εξής επιδόματα:

· Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός

· Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός

· Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα

· Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα

· Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα

· Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα

· Αφερεγγυότητας εργοδότη: Εως 3 μισθοί

· Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων

· Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων

· Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων

· Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίων

· Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας

· Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας

· Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου

· Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού

· Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός

· Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο

· Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού

· Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

Τι είπε για τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που τελικά απορρίφθηκε.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα» καθώς υπενθύμισε «πόσο αδίστακτα μίλησαν για νοθεία στις εκλογές και με πόση ευκολία αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι «δεν συγκυβερνούμε με κανένα εξωθεσμικό κέντρο. Ο καθένας στον ρόλο του».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επερχόμενος ευρωεκλογές λέγοντας ότι «μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες» τονίζοντας ότι «χρειάζονται ευρωβουλευτές και με δυνατή εθνική φωνή». Όπως σημείωσε, δε, «στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

close menu