Μία είδηση που πολύ σύντομα θα κάνει αίσθηση στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στους τομείς της ψηφιακής καινοτομίας και πληροφορικής είναι η δημιουργία κέντρου λογισμικού στην Θεσσαλονίκη από τρεις ινδικές εταιρείες-κολοσσούς.
Η προετοιμασία της εισόδου των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας έχει ξεκινήσει από την 84η ΔΕΘ, όταν τιμώμενη χώρα ήταν η Ινδία με περίπτερο σχεδόν 3.000 τμ, με τη συμμετοχή 80 επιχειρήσεων, οι οποίες προέρχονται από διάφορους κλάδους της ινδικής βιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και της πρωτογενούς παραγωγής. Στην επιχειρηματική αποστολή 15 ινδικές επιχειρήσεις-κολοσσοί από τομείς όπως τα πετροχημικά, η ναυπηγική, η ενέργεια, οι υποδομές (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι), η διαστημική, τα φάρμακα, οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι αερομεταφορές και η διατροφή, η γεωργία πραγματοποίησαν επιχειρηματικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ελληνικές εταιρείες, τοπικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους σημαντικών φορέων.
Στην 84η ΔΕΘ εκπρόσωποι των ινδικών υπουργείων Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής, Επικοινωνίας και Τύπου είχαν αρχικές αλλά ουσιαστικές επαφές με εκπροσώπου των τεχνολογικών φορέων της Θεσσαλονίκης και κυβερνητικούς εκπροσώπους για την είσοδο της Ινδίας, μέσω της Ελλάδας, στην ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού και ψηφιακών υπηρεσιών.
Ποιες είναι οι εταιρείες-κολοσσοί
Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες στην τελική ευθεία της συμφωνίας βρίσκονται oι ινδικοί κολοσσοί:
- Η Wipro Limited, ινδική πολυεθνική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες τεχνολογίας πληροφορικής, consulting και ψηφιακής υποστήριξης επιχειρηματικών διαδικασιών, ενώ είναι από τις κορυφαίες εταιρείες Big Tech.
- Η Infosys, από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού, συντήρησης και υποστήριξης εργασιών σε εταιρείες χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών, κατασκευαστικών και δημοσίου. Ο «πυρήνας» των υπηρεσιών της είναι η «NIA» (National Investigation Agency), η οποία είναι Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα AI επόμενης γενιάς (παλαιότερα γνωστή ως Mana)
- Η Tech Mahindra, κατατάχθηκε στην 5η θέση στις εταιρείες πληροφορικής της Ινδίας και συνολικά στην 47η θέση στον κατάλογο Fortune India 500 το 2019. Μέρος του Ομίλου Mahindra έχει την έδρα της στη Βομβάη με πάνω από 146 χιλιάδες υπαλλήλους σε 90 χώρες. Η αρχική μητρική εταιρεία προέρχεται από κοινή εταιρεία της Mahindra & Mahindra με την British Telecom το 1986, γεγονός που της δίνει σημαντική τεχνογνωσία στις τηλεπικοινωνίες και στα έργα ICT.
Η δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου λογισμικού από ινδικές εταιρείες αποφασίστηκε λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, της γειτνίασής της με τα Βαλκάνια, της ραγδαίας ανάπτυξης των ΤΠΕ στην Ελλάδα και οπωσδήποτε για την άμεση ανάγκη της χώρας μας για να καλύψει άμεσες ανάγκες λογισμικού υψηλής τεχνολογικής ποιότητας. Οι στελέχωση του Κέντρου θα γίνει από Ινδούς τεχνικούς, προγραμματιστές και επιστήμονες χωρίς να διαταραχθεί η ελληνική αγορά στελεχών πληροφορικής.
Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες το ινδικό Κέντρο Λογισμικού θα επιδιώξει συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες και φορείς λογισμικού για την για την υποστήριξη των ελληνικών πιεστικών αναγκών στην ολοκλήρωσης, υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξης των έργων του Ταμείου Ανασυγκρότησης.