του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑΒΑΖΗ
«Συμφωνία μη αποκάλυψης», κατά το κοινόν «Non Disclosure Agreement» (ή NDA και όχι DNA) υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, η Nova με το γνωστότατον ανά την Επικράτειαν αμερικανικό fund CVC, με αντικείμενο της στόχο την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, υποδομών, δημοσίων έργων πληροφορικής και υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Το CVC προφανώς μπήκε στη διαδικασία του ελέγχου για να ελέγξει τα περιουσιακά – και όχι μόνο – στοιχεία της Nova, προκειμένου να εξετάσει αν μπορεί να πάει σε συμφωνία.
Ο έλεγχος είναι επιβεβλημένος καθώς η Nova είναι ένα περίπλοκο «μαγαζί» με πολλές συμμετοχές μεταξύ των οποίων και το 50% της τηλεόρασης του Alpha. Άρα θεωρείται και «πολιτικό μαγαζί» η Nova, κάτι που αρκετοί το αγνοούν, όταν λένε και γράφουν για σύντομες διαδικασίες πώλησης μέσα στον χρόνο. Βέβαια αρκετοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να έχουν «πόντους» σε κάποιες από τις δραστηριότητες της Nova, αλλά το «μαγαζί» πωλείται «όπως είναι» και σύμφωνα με την πιάτσα η «προίκα του» πιάνει από 1,5 δισ. ευρώ και πάνω.
Πολλοί θεωρούν ως φαβορί τον επενδυτικό φορέα CVC, ο οποίος δραστηριοποιείται σε πολλούς ισχυρούς κλάδους της οικονομίας. Φέρεται (πιθανολογείται και φημολογείται) ότι θέλει να αποκτήσει πρόσβαση και στον κλάδο των ΜΜΕ, καθώς διαθέτει και την απαιτούμενη ρευστότητα. Όμως όλα αυτά τα πιθανολογεί και τα σεναριοποιεί η «πιάτσα».
To ICTplus.gr επειδή δεν έχει συμφέρον και ούτε του καίγεται καρφί για το ποιος θα εξαγοράσει τη NOVΑ και επειδή στην προηγούμενη εξαγορά, αυτή της Forthnet, έπεσε ακριβώς μέσα στις προβλέψεις του, κόντρα στις εκτιμήσεις του συνόλου των ΜΜΕ, σας λέει και το υποστηρίζει ότι θα ψηφίσουμε ευρωεκλογικώς, θα κάνουμε καλοκαίρι, θα πάμε και στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης και μετά «θααα δούμε» για την πιθανολογούμενη εξαγορά της NOVA.
Και από τον πάγκο μπαίνει η ΔΕΗ . . .
Και φυσικά από την στιγμή που η CVC αποτελεί έναν από τους βασικούς της μετόχους της με 15%, δεν θα ήταν δυνατόν οι «κύκλοι της αγοράς» να μην εμπλέξουν τη ΔΕΗ στην υπόθεση Nova. Αυτό υποδαυλίζεται και από το έμπρακτο ενδιαφέρον της ΔΕΗ για επέκταση στις τηλεπικοινωνίες, ενώ ωριμάζουν και παρελθούσες ενέργειες που προετοιμάζονταν από καιρό όπως η εξαγορά της αλυσίδας «Κωτσόβολος». Ήδη η βρετανικής Curry’s υπέγραψε με τη ΔΕΗ τη μεταβίβαση των μετοχών της. Τώρα μία συμφωνία εξαγοράς της NOVA από την ΔΕΗ είναι αυτή την περίοδο «του ματς» και αν αυτή γίνει, πρέπει να επιλεγεί και το κατάλληλο πολιτικό «τάιμινγκ», το οποίο δεν φαίνεται ότι θα είναι φέτος.
Στη βράση κολλάει το σίδερο . . .
Χρηματιστηριακές εποχές 1997 θυμίζει η εγχώρια αγορά πληροφορικής με φρενήρεις επιδόσεις, απέραντες προσδοκίες και οι απύθμενες προοπτικές που προσελκύουν επενδυτές που έχουν «γερά πορτοφόλια». Αν και τα μεγάλα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν είναι πλέον τόσα πολλά ούτε και τόσο μεγάλα πλέον, είναι όμως ικανά να προκαλέσουν το ενδιαφέρον επενδυτών, που βλέπουν εξίσου ελκυστική αν όχι περισσότερο την μετά-RRF εποχή. Έτσι, εγχώριοι και ξένοι «παίκτες» και επενδυτές μπαίνουν σε «μαγαζιά-γωνία» ανεξάρτητα σε ποιό δρόμο είναι, δηλαδή σε ποια αγορά είναι. Έτσι βλέπετε μικρομεσαίες εταιρείες να εξαγοράζονται (και δεν είναι λίγες), καθώς οι μεγάλοι παίκτες πιάνουν «μετερίζια και ταμπούρια», προκειμένου να πάρουν μερίδια αγοράς και να είναι παρόντες στις επόμενες εξελίξεις του μέτα-RRF. Στην προοπτική αυτή έρχεται ως γεγονός ότι στους κεντρικούς οδικούς άξονες του κέντρου (της Αθήνας και όχι της συμπρωτεύουσας) και σε παραθαλάσσια κέντρα καταγράφεται κινητικότητα αλλοδαπών, ομού μετά πασίγνωστων Ελλήνων «λομπιστών» και επιχειρηματιών, που φαίνεται ότι δεν συζητούν για τα ποσοστά του Κασσελάκη και του Ανδρουλάκη.
Συνελόντι ειπείν . . . «χρόνου γαρ εις τα πράγματα εάν λάβεις, άπαντα λήξει και κατασταλήσεται», κατά πως είπε ο Απολλόδωρος.