Τη γνωστή παροιμία την ξέρετε. Δυστυχώς μετά την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία «έχει πάρει το δρόμο της», η «αγορά» συνεχίζει την πεπατημένη: Ακολουθείται το δόγμα του «μπουφέ», όπου όλοι (δηλαδή οι ίδιοι) περιμένουν τη σειρά τους, δεν σπρώχνονται και φεύγουν ευχαριστημένοι με γεμάτο το πιάτο. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να μην σείεται η φτέρη, γιατί το λαγουδάκι μπορεί να την πατήσει; Γιατί μπορεί να καταλήξει ως «στιφάδο» στον «μπουφέ»;
Όχι απλώς γεμάτη, αλλά παραγεμισμένη, ήταν η εβδομάδα που πέρασε, αλλά και αυτή που ξεκίνησε θα είναι το ίδιο και «χειρότερη». Πλήθος γεγονότων συνέβησαν, τα περισσότερα εκ των οποίων πιθανότατα δεν τα πήρατε χαμπάρι (και γιατί άλλωστε). Μπορεί ορισμένα να τα αντιληφθήκατε, αλλά δεν τους δώσετε την πρέπουσα σημασία (και γιατί άλλωστε), και φυσικά, τα περισσότερα (όπως όλοι μας) δεν τα αξιολογήσατε στις πραγματικές διαστάσεις τους, σίγουρα γιατί δεν είχατε χρόνο, γιατί δεν προλάβατε, γιατί δεν έχετε πια το κουράγιο με όσα γίνονται, και τελικά, εμείς τι δουλειά θα κάναμε;, αν δεν αναλύαμε τα γεγονότα και δεν σας τα σερβίραμε με τον τρόπο μας;
Χρήμα με ουρά και έργα για μόνους και μοναχικούς ανάδοχους στην κατάρτιση
Πολύ χχρρήήμμαα, κάπου στα 65 μύρια για αρχή, θα πέσει στην κατάρτιση και στα ψηφιακά «σκιλς», κατά πως εξήγγειλε ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Και να οι ουρές στο ευαγές ίδρυμα στη οδό Πάντου (δεξιά πάντα, όπως την ανεβαίνεις) και να τα ραντεβού και να τα «μήτινγκς» και να τα «εργαλεία» στις «θήκες» τους, για να ταιριάξουν τα παζλς της πιάτσας, να γίνουν τα κονσόρτσια για να κατεβαίνουν ένα – ένα – ένα και (αριστερά τώρα στην οδό Πάντου) για να παίρνουν ένα – ένα από τον «μπουφέ» τα έργα (και της κατάρτισης) του ΑρΑρΕφ.
Και για να εξηγούμεθα………..
Είναι άλλο να συνθέτεις μία Ένωση Εταιρειών, η οποία με «δάνεια εμπειρία» θα υλοποιήσει έργο στο οποίο ο πρώτος συμβαλλόμενος δεν έχει εμπειρία, αλλά την δανείζεται. Και άλλο είναι ο ανάδοχος, να αναθέτει σε υπεργολάβους (θυγατρικές του ή μη) μέρος ή και σχεδόν το σύνολο του έργου) και να είναι ο μόνος διεκδικών το έργο, καθότι σύμφωνα με το δόγμα του «μπουφέ», πάμε ένας – ένας – ένας και δεν ζμπρωχνόμαστε όλοι μαζί.
Αν έχετε χρόνο δείτε ΕΔΩ τα «ζευγάρια» των νομικών συνδυασμών στις Δημόσιες Προμήθειες για να καταλάβετε.
Δηλαδή τι να προσάψουμε στον διαγωνισμό των 59 μυρίων για την «υλοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού και παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ψηφιακών Δεξιοτήτων Στρατού»; Όλα έγιναν σωστά και αντίρρηση ουδεμία.
H δουλειά έγινε άψογα!
Κατέβηκαν πέντε Κονσόρτσια – Ενώσεις με συνεργάτες (ως «δάνεια» εμπειρία) σοβαρούς και αδιαμφισβήτητους φορείς κατάρτισης. Και οι έξη υποψήφιοι πήρε ο καθένας το «λοτ» του και πήγε στη γωνιά του για τα περαιτέρω. Όλα, μα όλα, ήταν «πένα» !
Ακόμη και ο παπα-γάλ(λ)ος λέει και εύγε και μπράβο!
Όμως, από εδώ και πέρα, διαγωνισμός με έναν υποψήφιο, ακόμη και ο Ολυμπιακός να είναι, δεν θα περνάει καλά και ο διαγωνισμός και ο ανάδοχος.
Γκέγκε;
Τουλάχιστον δύο υποψήφιοι, για να μην μας τρέχουν οι OLΑFτζήδες και μας «κρεμάνε κουδούνια». Και να μην ανησυχούν οι «Εργαλειοθήκες»! Για όλα και για όλους τα «εργαλεία» είναι απαραίτητα.
Να μην κλαίνε ούτε οι χήρες ούτε οι παντρεμένες. Δώδεκα (12) ολόκληρες μονάδες πάνω ο Δείκτης Πληροφορικής του ΙΟΒΕ
Στις αρχές του χρόνου κάνω, όπως εδώ και πολλές δεκαετίες εθιμοτυπικές επισκέψεις και απογευματινές συναντήσεις με παράγοντες τις ΑηΣηΤήδικης (κυρίως) πιάτσας για τον «καζαμία» της χρονιάς. Μερικές (όχι πολλές, αλλά όχι και λίγες) από τους παράγοντες μου έβγαλαν ένα αδικαιολόγητα επιφυλακτικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι έχουν και «ανεκτέλεστο» βαρέων βαρών και είναι μέσα σε «εργαλειοποιημένα» έργα και γενικά έχουν «δέσει τον γάιδαρό του» για την πενατετία και βάλε
Κι όμως έλεγαν (και δεν έχουν σταματήσει να λένε) . .. «Πολύ δύσκολη θα είναι αυτή η χρονιά». Το γιατί δεν το τεκμηρίωναν, αλλά γενικώς και αορίστως ανάφεραν για πληρωμές των έργων, για καθυστερήσεις στις Δράσεις, για τρέχα και γύρευε δικαιολογίες.
Και ήρθε ο ΙΟΒΕ με τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Πληροφορικής (ΔΕΠΠ) και σάρωσε αυτές τις μεμψιμοιρίες και τα μιζεριάσματα. Τον Απρίλιο ο Δείκτης πήγες στις 107,3 μονάδες, από 102,5 τον Μάρτιο. Κοντά 12 (!) ολόκληρες μονάδες (95,7) πάνω από πέρσυ.
Αρα αυτά τα περί επιφυλάξεων, που ακούμε και βλέπουμε σε αρκετές εταιρείες, καλό θα είναι να σταματήσουν.
Η Ελλάδα, ουραγός στην κατάταξη ICT – ΟΟΣΑ; ‘Ντάξ’! Και τι έγινε;
Ανταριάστηκαν τα σάητς (μέχρι και το δικό μας, που το ανακάλυψε πρώτο) εξανέστησαν και οι φυλλάδες. Ο ΟΟΣΑ (σιγά το ευαγές Ίδρυμα!) έβγαλε την κατάταξη των εθνικών επιδόσεων ICT και μας είχε στα τάρταρα και στα λαγούμια.
‘Ντάξ’ και τι έγινε;
Σάμπως και με τριάντα θέσεις παραπάνω θα φθήναινε το λάδι ή η ξαπλώστρα στο Καλό Λιβάδι; Και η «Ντέζι» μας έχει στην μπίχλα, αλλά δεν είδα να ανοίγει και καμία μύτη;
Παλληκαρώνες μου καταλάβετέ το. Μία και καλή.
Η Ελλάδα «τρέχει» με τον δικό της ρυθμό, τη στιγμή που οι διπλανοί και οι παραδιπλανοί της απομακρύνονται με άλματα Τεντόγλου. Όμως εσείς πρέπει να κοιτάτε πως είμασταν πριν δέκα χρόνια, πως είμαστε σήμερα και πως θάμαστε στο μέλλον. Να συγκρίνετε δηλαδή Ελλάδα με Ελλάδα. Όμοια πράγματα! Και όχι Ελλάδα με Σλοβενία, Πολωνία, Εσθονία, Γαλλία. Ετσι;
Πριν δέκα χρόνια πηγαίνετε και κολλάγατε χαρτόσημα με τη γλώσσα σας στα ΚΕΠ και στις Αστυνομίες. Αφήστε που περιμένατε στις ουρές στα υπουργεία και ξεροσταλιάζατε στις Εφορίες για τις ρυθμίσεις. Τώρα όλα είναι στις πλατφόρμες. Βρε ανταποδώ που βλέπετε τον ΟΟΣΑ και μας κάνετε και τους καμπόσους.
Πάρα πολύ καλά πάμε!
Προσεχώς καλύτερα και αφήστε τον ΟΟΣΑ να κάνει τις συγκρίσεις του!
Σήμερα, για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα, όλη η πιάτσα “βαράει προσοχές” στο προσκλητήριο της “ΚτΠ” στο Μουσείο Μπενάκη στις 11:00.
ΤA ΤΙΡS ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΤΩΝ ΦΥΚΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΩΤΩΝ ΚΟΡΔΕΛΩΝ, ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΚΛΑΟΥΝΤ» ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Φαντάζεστε τι έχει να γίνει, όταν ο παπα-γάλ(λ)ος θα ασχοληθεί με τα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τους προαλοιφόμενους «προμηθευτές» του Δημοσίου; Απλά . . . Κόλαση!
Ηδη έχουμε «καδράρει» τους πλείστους όσους «τριγυριστρούληδες», που περιφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο, από υπηρεσία σε υπηρεσία και εκμεταλλευόμενοι «εικαζόμενες» κυβερνητικές απόψεις και πουλάνε «υπηρεσίες» cloud και ΑΙ (ΤΝ) ως φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!
Επί τέλους τα παράπονα από την χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών στο σταθερό ίντερνετ δυστυχώς αυξάνονται. Ειδικά για μία εταιρεία, τις υπηρεσίες της οποία έχουμε στηλιτεύσει και θα επανέλθουμε πάρα πολύ σύντομα, η κατάσταση έχει πάει στο μη περαιτέρω.
Στο κάδρο μας, πολύ σύντομα, θα μπει και η ΕΕΤΤ η οποία απλώς παρατηρεί και σχολιάζει, αλλά δεν πράττει, τουλάχιστον δημοσίως και εμφανώς.