«Το εθνικό σχέδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, με την Κοινωνία της Πληροφορίας MΑΕ να βρίσκεται στο επίκεντρο, στην αρχή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, καθώς υπήρχε μια κοινή πεποίθηση ότι τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει και πως η γραφειοκρατία είναι ένα τέρας, που πάντα θα κερδίζει. Με όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά». Αυτά τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ κ. Σταύρος Ασθενίδης κατά την εκδήλωση της ΚτΠ MΑΕ με τίτλο: «Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση».
Ο ίδιο επεσήμανε ότι, το εγχείρημα της ψηφιοποίησης που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια είναι μεγάλο και δύσκολο, αλλά έχει όμορφο προορισμό. Κάθε μέρα είχαμε και μία μικρή νίκη. Ξεκινήσαμε από πολύ μικρά πράγματα και φτάσαμε σε πολύ μεγάλα έργα όπως το e-gov και το CRM το οποίο θα βάλει στην ομπρέλα του όλο το gov.gr.
Πρόκειται για μία ιστορία 5 ετών ψηφιακής περιπέτειας, γιατί μέσα σε αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε αρκετά μεγάλες δυσκολίες. Τίποτα όμως δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνεργασία των φορέων, όπως και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η διαχείριση όλων των στελεχών του δημοσίου τομέα αποτελεί μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα δούμε στη δημόσια διοίκηση μετά από 1 με 2 χρόνια, γιατί τα έργα που φτιάχνουμε έχουν αποτύπωμα με μέλλον. Το έργο του public cloud, το οποίο υλοποιούμε μαζί με την ΓΓΠΣΨΔ, θα βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό τη δημόσια διοίκηση. Τα αποτελέσματά του δε θα τα δούμε την επόμενη μέρα, αλλά θα τα βλέπουμε σιγά σιγά και σταθερά μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στην «ΚτΠ» καταφέραμε, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να βάλουμε τη χώρα στην τροχιά του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μόνο το 2023, η «Κοινωνία της Πληροφορίας» προκήρυξε 93 διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 438 εκατ. ευρώ, ενώ υπέγραψε συνολικά 301 νέες συμβάσεις με αναδόχους, ύψους 587 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης οι υπογεγραμμένες μέχρι σήμερα συμβάσεις ανέρχονται στις 116 και είναι συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Υλοποιούνται, μάλιστα, από 63 διαφορετικές εταιρίες-αναδόχους και πλήθος υπεργολάβων.
Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι η «ΚτΠ», το 2023, πραγματοποίησε πληρωμές συνολικού ποσού 1.107.511.554,69 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων.
Παράλληλα, προχωράμε στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ψηφιακών μεταρρυθμίσεων μέσω 147 υπογεγραμμένων προγραμματικών συμφωνιών με φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ στους προσεχείς 6 μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν αρκετά ακόμα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης
Ένα εκ των σημαντικότερων εξ αυτών αφορά και στην υλοποίηση δομών κυβερνοασφάλειας για τους 4 μεγάλους φορείς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΣ, ΗΔΙΚΑ, Κτηματολόγιο, ΕΔΥΤΕ).
Ο εθνικός στόχος που έχουν θέσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έως το 2027 να έχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες. Το μότο «Ολο το κράτος στο κινητό μας» αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή και παράλληλα μια τεράστια ευκαιρία. Αυτή είναι και η μεγάλη μας πρόκληση τα επόμενα χρόνια, κατέληξε ο κ. Ασθενίδης.