Χρηματοδοτήσεις

Κίνδυνος για νέο κύμα ανατιμήσεων μέχρι και 30%

Σε νέο κύμα αυξήσεων τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, μέχρι και 30%, οδηγείται μερίδα της αγοράς που αδυνατεί να απορροφήσει τα υψηλά ενεργειακά κόστη, καθώς το νέο πακέτο στήριξης δεν προσφέρει ανακούφιση, ειδικά σε επιχειρήσεις με συσσωρευμένα προβλήματα ρευστότητας.

Τον κίνδυνο επισημαίνουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι τα κόστη, από την παραγωγή και τη βιομηχανία μέχρι τα super market και ευρύτερα το λιανεμπόριο, αυξάνονται αντί να μειώνονται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και το ρίσκο πληρωμών. Σε αυτή τη συγκυρία πλήττονται ακόμη και εμπορικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. από τον κλάδο της ένδυσης, όπου τα προϊόντα διατίθενται σε χαμηλές τιμές λόγω εκπτώσεων, αλλά η καταναλωτική κίνηση έχει υποχωρήσει στο ναδίρ, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.

Προς αποφυγή λουκέτου, οι αυξήσεις τιμών στα τελικά προϊόντα για μια σειρά από επιχειρήσεις και κλάδους είναι μονόδρομος, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Προβλέπει ότι δεν θα αποφύγουμε ανατιμήσεις εάν δεν αυξηθεί το ύψος της επιδότησης πάνω από το 75% της επιβάρυνσης. «Το κύμα θα χτυπήσει και επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εργαζόμενους, που έχουν πρόβλημα επιβίωσης», τονίζει εξηγώντας ότι θα περιοριστεί περαιτέρω η κατανάλωση, αφού εργαζόμενοι με εισόδημα της τάξης των 650 ευρώ βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο.

Επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάνει χρόνο μελετώντας τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων αλλά να προχωρήσει άμεσα σε πιο δραστικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6%, κατά την πρακτική άλλων χωρών. Διαφορετικά, θεωρεί ότι θα κλιμακωθούν οι παρενέργειες της κρίσης, που φέρνουν κοινωνικές αναταράξεις, με ενδεικτικές τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ας σημειωθεί ότι η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει επιπλέον ότι η επιδότηση δεν προστατεύει πλήρως τους επαγγελματίες που καλούνται να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές ή να περιορίσουν έτι περαιτέρω το εισόδημά τους, απορροφώντας οι ίδιοι τα νέα κόστη. «Έτσι όμως οδηγούνται στη φτωχοποίηση», τονίζει το επιτελείο της ΓΣΕΒΕΕ, που αναδεικνύει και την αύξηση της τιμής της βενζίνης, η οποία πιέζει πολλαπλώς επαγγελματίες και νοικοκυριά, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους.

Ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει την έμμεση και άμεση φορολογία που βαραίνει τα καύσιμα, με το σκεπτικό ότι η διαμόρφωσή τους ως ποσοστού επί της τιμής επιτρέπει τη μείωση των φόρων χωρίς να θιγούν τα δημόσια έσοδα. Ζητά επίσης να τεθεί οροφή, αντί του όρου που προβλέπει η ανακοίνωση της επιδότησης «ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων», ώστε να αξιοποιηθούν περισσότεροι πόροι στους πιο ευάλωτους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις.

Οι επαγγελματίες, αν και αναγνωρίζουν ότι συνεχίζεται για 6ο μήνα το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη διαχείριση των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος, τονίζουν ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται δεν λύνουν το πρόβλημα και τελικά το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές. Το πακέτο των 350 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, το οποίο είναι κατά τι χαμηλότερο αυτού του Ιανουαρίου (395 εκατ. ευρώ), δεν αρκεί, όπως διαμηνύουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων.

Δεν σχολιάζουν, δε, το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων που θα οδηγήσει σε μείωση έως 30% της κατανάλωσης, το Εξοικονομώ και άλλες πρωτοβουλίες που δεν δίνουν άμεσες λύσεις.

Τον κίνδυνο ανατιμήσεων επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Euro2day.gr και o Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, θεωρώντας ότι το εύρος των αυξήσεων στις τιμές που επίκειται θα ποικίλει ανάλογα με τον κλάδο, με εξαίρεση την ευρύτερη αγορά ένδυσης/υπόδησης που βρίσκεται σε περίοδο εκπτώσεων. «Πολλοί επαγγελματίες έχουν φτάσει στα όριά τους κι επομένως ένα μέρος της επιβάρυνσης θα πάει στον καταναλωτή… Όλα από τον καταναλωτή πληρώνονται», τονίζει.

Εξάλλου, όπως προσθέτει ο κ. Καρανίκας, οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που το κλίμα στην αγορά παραμένει πολύ υποτονικό, καθώς το εισόδημα του καταναλωτή περιορίζεται, ειδικά μετά και τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά, λόγω της κακοκαιρίας. Πρακτικά, η αλυσιδωτή αντίδραση έχει αντίκτυπο και σε κλάδους όπως η ένδυση, όπου η ζήτηση περιορίζεται παρά τις χαμηλές τιμές.

close menu