Οικονομία

ΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.: Επενδυτικό Πλάνο 50,4 εκατ. ευρώ με υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το πλάνο περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών σε 14 βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) που διαχειρίζεται η εταιρεία, καθώς και επεκτάσεις αυτών

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. επιβεβαίωσε την ένταξη του επενδυτικού της πλάνου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος Θάνος Ψαθάς. Το πλάνο περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών σε 14 βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) που διαχειρίζεται η εταιρεία, καθώς και επεκτάσεις αυτών.

Αναβάθμιση Υποδομών και Νέα Σχέδια

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προχωρά επίσης σε συμπληρωματικές προτάσεις αναβάθμισης των βιομηχανικών περιοχών με επιπλέον πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένοντας νέα προκήρυξη στο τέλος Ιουλίου. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, με το 50% να καλύπτεται από επιχορήγηση. Η εταιρεία εξετάζει και τη δημιουργία νέων οργανωμένων ΒΙ.ΠΕ. στην Περιφέρεια και την Αττική, όπως στη Μαγούλα, με εκτιμώμενη επένδυση 40 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο Επενδυτικό Project στη Σίνδο

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, αφορά στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, το μεγαλύτερο asset της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης και διεκδικεί επιπλέον εκτάσεις 550 στρεμμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και 400 στρεμμάτων από ιδιώτες, για να καλύψει τη ζήτηση νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Συνεχής Κερδοφορία και Νέες ΒΙ.ΠΕ.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. διαχειρίζεται συνολικά 51.000 στρέμματα σε 27 βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα και παραμένει κερδοφόρα για τέταρτη συνεχόμενη χρήση. Το 2023 κατέγραψε κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ και διαθέτει καθαρό ταμείο 65 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα απαιτήσεων στο 90%. Επιπλέον, η εταιρεία εξετάζει τη δημιουργία νέων ΒΙ.ΠΕ. στο Λιτόχωρο, τη Φαρκαδώνα, το Βόλο, και την Αθήνα.

Μετοχική Δομή και Ιδιοκτησιακό Καθεστώς

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. μετρά 60 χρόνια παρουσίας υπό κρατικό έλεγχο, ενώ σήμερα ελέγχεται κατά 64% από την εταιρεία Strix, που ανήκει στο fund Blantyre μετά από συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς. Το Υπερταμείο κατέχει το 35% και η Πειραιώς διατηρεί το 1%.

close menu