Την αδυναμία τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. ν’ αξιοποιήσουν κατάλληλα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2023-2024 . Στην έκθεση σημειώνεται ότι μόλις το 45% των κεφαλαίων που έχουν εκταμιευθεί από την Κομισιόν έχουν φτάσει στην πραγματική αγορά, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να είναι «παρκαρισμένα» είτε στο υπουργείο Οικονομικών, είτε σε φορείς της Γενικής & Κεντρικής Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη Έκθεση της ΤτΕ, στο σκέλος των επιδοτήσεων, η κυβέρνηση έχει εισπράξει 7,6 δισ. ευρώ από την Κομισιόν (το 42% του συνόλου), αλλά στους τελικούς δικαιούχους έχουν φτάσει τα 3,45 δισ. ευρώ. Επιπλέον σε αυτά, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, 2,4 δισ. ευρώ εισπράξεων στο σκέλος των επιδοτήσεων, είχαν μεταφερθεί σε άλλους φορείς της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης. Τα χρήματα αυτά φαίνονται να έχουν απορροφηθεί, αλλά στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο σκέλος των δανείων. Η κυβέρνηση παρόλο ότι έχει εισπράξει 7,3 δισ. ευρώ, μόλις τα 1,74 δισ. ευρώ έχει φτάσει στην αγορά μέσω συμβάσεων δανείων συνολικού ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Εδώ όμως η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς, αφενός υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δανείων που αναμένουν την συμβασιοποίησή τους, αφετέρου θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο σκέλος των επιδοτήσεων, στο σκέλος των δανείων οι επενδύσεις από τους ενδιαφερόμενους (ιδιώτες) μπορεί να γίνονται μέχρι και το 2029. Αρκεί να έχουν υπογραφεί οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες μέχρι τον Αύγουστο του 2026.
H συνέχεια στο powergame.gr