Ένας νέος οικονομικός δείκτης που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα, ο Zeta Economic Index, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να συλλέξει δεδομένα συμπεριφοράς και συναλλαγών των Αμερικανών, ώστε να εντοπίσει 30 ημέρες νωρίτερα το πού πηγαίνει η οικονομία.
Σύμφωνα με το CNBC,η μέτρηση της δύναμης της εκτεταμένης αμερικανικής οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, οπότε μια εταιρεία στέλνει την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τη δουλειά. Ο οικονομικός δείκτης Zeta Economic Index, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει αυτό που οι προγραμματιστές αποκαλούν «τρισεκατομμύρια σήματα συμπεριφοράς», που εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στην καταναλωτική δραστηριότητα, για να έχει ανάπτυξη τόσο σε ένα ευρύ επίπεδο υγείας όσο και σε ένα ξεχωριστό μέτρο σταθερότητας.
Στον πυρήνα του, ο δείκτης θα μετρά τη διαδικτυακή και μη δραστηριότητα σε οκτώ κατηγορίες, με στόχο να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα ενσωματώνει τα συνήθη οικονομικά δεδομένα, όπως η ανεργία και οι λιανικές πωλήσεις, σε συνδυασμό με πληροφορίες υψηλής συχνότητας για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
«Ο αλγόριθμος εξετάζει τους παραδοσιακούς οικονομικούς δείκτες που κανονικά θα εξετάζατε. Αλλά στη συνέχεια, μέσα στον ιδιόκτητο αλγόριθμό μας, ενσωματώνουμε τα δεδομένα συμπεριφοράς και τα δεδομένα συναλλαγών 240 εκατομμυρίων Αμερικανών, τα οποία κανείς άλλος δεν έχει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στέινμπεργκ, συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Zeta Global. «Έτσι, αντί να κοιτάμε τα δεδομένα όπως όλοι οι άλλοι, προσπαθούμε να τα βγάλουμε εκ των προτέρων για να δώσουμε μια προκαταβολική εικόνα 30 ημερών για το πού πηγαίνει η οικονομία», πρόσθεσε.
Οι οκτώ κάθετοι τομείς που χρησιμοποιεί ο οικονομικός δείκτης περιλαμβάνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, την εστίαση και την ψυχαγωγία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως η επέκταση των πιστωτικών γραμμών, την υγειονομική περίθαλψη, τις λιανικές πωλήσεις, την τεχνολογία και τα ταξίδια.
Για τη μέτρηση της σταθερότητας, ο δείκτης θα προσπαθήσει να μετρήσει την ικανότητα των καταναλωτών να διαχειρίζονται τις διακυμάνσεις της οικονομίας. Ο στόχος είναι να παρέχουν κάτι πιο επεκτατικό από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και παρόμοια μέτρα για τη μέτρηση της ανάπτυξης.
Τον Ιούνιο, και οι δύο μετρήσεις είχαν καλά νέα, με την οικονομική βαθμολογία στο 66 και τον δείκτη σταθερότητας στο 66,1. Αντίστοιχα, οι δύο ενδείξεις αντιστοιχούν σε «ενεργό» και «σταθερό» όσον αφορά την υγεία της οικονομίας.
«Πρόκειται ίσως για έναν πιο ολιστικό τρόπο πρόβλεψης της οικονομίας, διότι δεν λαμβάνετε μόνο τους υπάρχοντες οικονομικούς δείκτες γύρω από το ΑΕΠ, την απασχόληση, όλες τις διαφορετικές αναφορές που αφορούν τις διάφορες κάθετες πωλήσεις, αλλά τις επιστρώνετε και πάνω από αυτές», δήλωσε ο Στέινμπεργκ. «Εξετάζουμε τι πραγματικά ξοδεύουν. Εξετάζουμε τι διαβάζουν και τι ερευνούν”, πρόσθεσε. «Βλέπουμε όλες αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε καλύτερες προβλέψεις».