Παπαγάλλος

ΜΙΚΡΟΔΟΡΥΦΟΡΩΝ, ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΕ(ΑΙ)ΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟ-ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΛΕΓΕ;

Εμείς δεν εκπλαγήκαμε και ούτε ξαφνιαστήκαμε για την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή μικροδορυφόρων από την Open Cosmos Aegean στην Ελλάδα. Μίας προσπάθειας μεγάλης και κοπιώδους των ανθρώπων του «Ψη-Δια» (Παπαστεργίου, Κυρανάκης, Καράντζαλος, στελεχών όλων των βαθμίδων), των Φορέων του Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ, ΕΒΙΔΙΤΕ, si-Cluster, συμπατριωτών μας στην ESA) και όλων των αφανών, που εκφεύγουν της καταγραφής μας.

Και δεν εκπλαγήκαμε, γιατί εμείς εδώ στην Teamworks, και είδαμε και πιστέψαμε στις δυνατότητες της χώρας στο Διάστημα πολύ πριν τα ΜΜΕ «ανακαλύψουν» σήμερα (!) τους Μικροδορυφόρους και τις δυνατότητές τους.

Και το λέμε αυτό γιατί πριν τρία χρόνια στις 7 και 8 Ιουλίου 2021 και στις 29 Ιουνίου 2022 διοργανώσαμε ψηφιακά το Συνέδριο Athens Space & Satellite Industry Summit με συνολικά 15 χιλιάδες (και κάτι) μοναδικούς Συνέδρους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, από το Τόκιο μέχρι το Λος Αντζελες πάντα με βάση τα Google Analytics.

Έτσι στην συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή των πρώτων Μικροδορυφόρων στην Ελλάδα νιώσαμε απόλυτα δικαιωμένοι και απίστευτα ευχαριστημένοι, που είμαστε και εμείς αρωγοί αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας.

Σήμερα εμείς οφείλουμε πολλά ευχαριστώ σε έναν σεμνό άνθρωπο, «βαρύ» Επιστήμονα, Οραματιστή και ακάματο Ερευνητή που, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει από το «αδιόρατο σύστημα», βρίσκεται πίσω από πρωτοποριακές διαστημικές υλοποιήσεις. Ο λόγος για τον Καθηγητή του ΕΜΠ Ηλία Χατζηθεοδωρίδη,  (ΕΔΩ το βιογραφικό του), ο οποίος ήταν ο στυλοβάτης των κινήσεών μας.

Eπίσης ευχαριστούμε τον Θανάση Πότση, τον Πρόεδρο του ΕΒΙΔΙΤΕ και τον Χόρχε Σάντσες τον Πρόεδρο του ΔΣ του Space Cluster του Corallia για την συμβολή τους στο εγχείρημά μας, το οποίο θα συνεχιστεί, λειτουργικά ενσωματωμένο με την οργανωτική του ανεξαρτησία, στις μεγάλες συναντήσεις του Οκτωβρίου στην Εκθεση Smart Cities στο Ζάππειο και στο eGovernment Forum του Νοεμβρίου 2024.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ !

Διεθνή επένδυση πολυεθνικής στην Ελλάδα, όπως καταλαβαίνουμε εμείς τον όρο «επένδυση» (και δεν αναφέρομαι για τις εταιρείες που ήδη είναι εδώ) με πραγματικά καινοτομικό χαρακτήρα (καταλαβαίνετε το υπονοούμενο για τα Σφαγεία της Θεσσαλονίκης) είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε στην Ελλάδα με εξαίρεση την κατασκευή του Data Center της Microsoft. Φυσικά έχουμε τοποθετήσεις επενδυτικών Φορέων με εξαγορές, αλλά αυτές τις κινήσεις εμείς δεν τις κατατάσσουμε στις ορίτζιναλ επενδύσεις.

Και για να δείτε τι εννοούμε η θυγατρική της πολυεθνικής διαστημικής εταιρείας, η Open Cosmos Aegean, έχει επιλέξει ως υπεργολάβους τις εταιρείες, Nova ICT, Adamant Composites, EMTECH-Space, Planetek Hellas, Libre Space Foundation και Priority Consultants. Επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα είναι η Δρ. Μαρία Καλάμα, με 9 άτομα προσωπικό και ακόμα 20 ως τέλος της χρονιάς. Η Open Cosmos θα κατασκευάσει τους μικροδορυφόρους στην Ελλάδα, στο ελληνικό εργοστάσιό της που θα ανεγερθεί στην Αττική. Μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα αποφασίσει για την τοποθεσία (πιθανότατα στην περιοχή του Αεροδρομίου και Κορωπίου). Οι μικροδορυφόροι θα είναι δύο τύπων με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, μικρότερης του ενός μέτρου, πολυφασματικών και υπερφασματικών δεδομένων, με συστήματα Αυτόματης Πιστοποίησης3 (Automatic Identification System – AIS)και  δέκτες δεδομένων IoT. Στο εργοστάσιο της Ελλάδας, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, θα ανατίθενται και κατασκευαστικές εργασίες διεθνών έργων της Open Cosmos

ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥ ΤΩ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είμασταν εξαιρετικά άδικοι με το ΕΔΥΤΕ και τον διαγωνισμό του υπερυπολογιστή, που βγήκε και στην ώρα του και διάψευσε τις όποιες «ανησυχίες» μας. Ο διαγωνισμός πιθανότατα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, εκτός και αν υπάρξουν οι γνωστές (εμ-συν-δια)πλοκές στην αξιολόγηση των προτάσεων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε πως οι εταιρείες (δεν θα είναι και πολλές) θα αποδεχθούν την απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης για να αποκτήσει η χώρα έναν ακόμη υπερυπολογιστή, που τελικά είναι απαραίτητος στην υποστήριξης ευρύτατης σειράς έργων από ΤΝ μέχρι «κλάουντ» και τις διαστημικές εφαρμογές, που οσονούπω καταφθάνουν.

Αδικήσαμε, λοιπόν, το ΕΔΥΤΕ (κακώς).

Οι άνθρωποί του έκαναν και κάνουν αγώνα δρόμου για να βγει το τεύχος διακήρυξης στην ώρα του και να τρέχουν κατακαλόκαιρο οι υποψήφιοι για υπο-εργολάβους και εγγυητικές. Δεν έχουν ανάγκη αυτοί! Αντέχουν.

TO «ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑΣ» Ή ΤΑ «ΠΟΥΠΟΥΛΕΝΙΑ ΜΑΣΤΙΓΙΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις διαδικασίες και στον τρόπο κατακύρωσης ορισμένων ψηφιακών έργων του RRF. Οι λόγοι αφορούν παραβάσεις κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού, όπου (υποτίθεται ότι) η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «σκύλες».

Αμ, δε που είναι . . .

Εσείς, όλες και όλοι, πιθανολογείτε ότι μόλις η Επιτροπή διαπιστώσει θέματα παραβάσεων θα βγουν οι γκιλοτίνες και τα κρεβάτια του Προκρούστη .

Αμ δε που θα βγουν ! . . .

Βέβαια εσείς νομίζετε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πάρει τη «γάτα με τις εννιά ουρές» και θα αρχίσει «στις γρήγορες» τους παραβάτες!

Αμ δε που θα το κάνει ! . . .

Έτσι και δηλώσει η εταιρεία – παραβάτης ότι θέλει να μπει σε καθεστώς «επιείκειας» δείτε ποιες «ποινές» επιβάλλονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αρκεί οι επιχειρήσεις, οι ενώσεις επιχειρήσεων, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα να ομολογήσουν τις πράξεις νόθευσης ανταγωνισμού.

Να ζητήσουν «ήμαρτον» δηλαδή, για να μπουν σε «πρόγραμμα επιείκειας». Από εκεί και μετά και χωρίς να βγει κάτι στη δημοσιότητα διότι υπάρχουν και τα «δεδομένα» που (δυστυχώς) υπερτερούν της ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου, γίνονται τα εξής απρόσμενα.

Και ιδού ποιες είναι οι ποινές της Επιτροπής Ανταγωνισμούς για τις επιχειρήσεις που θα ζητήσουν «ήμαρτον», για να μην λέτε.

  • Ολική ή μερική απαλλαγή από τα διοικητικά πρόστιμα,
  • Εξάλειψη του αξιόποινου ή μειωμένη ποινή για τα υπαίτια φυσικά πρόσωπα,
  • Πλήρης απαλλαγή της επιχείρησης από κάθε είδους διοικητικές κυρώσεις και
  • Κανένας αποκλεισμός των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από τους δημόσιους διαγωνισμούς ή τις συμβάσεις παραχώρησης

Αρα?

Αρα «μαστιγώματα με πούπουλα» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αυτούς που θα μπουν σε «πρόγραμμα επιείκειας» ή θα εφαρμόσουν το «στρίβειν δια του αρραβώνος», όπως  πρότεινε ο Στέφανος Στρατηγός στον Ντίνο Ηλιόπουλο (φωτό άνω) στην ταινία «ο Ατσίδας»

ΤΑ «ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΑ» ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ (ΟΛΑ) ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ RRF (Σήριαλ με συνέχειες)

Παρακολουθώντας εδώ και δεκάδες χρόνια την πορεία της (εκάστοτε)  κυβερνητικής ψηφιακής στρατηγικής, έχω καταγράψει μία συγκεκριμένη και πάγια συμπεριφορά, η οποία είναι μέρος του κοινού DNA του «συστήματος» της αγοράς και του δημοσιοκυβερνητικού τομέα, που αφορά στην «αξιοποίηση» πόρων από την ΕΕ και στον ελληνικό προϋπολογισμό. Ένα από αυτά τα στοιχεία του κοινού DNA είναι ο τρόπος συνεννόησης και συνταύτισης σε κοινές κατευθύνσεις και τακτικές.

Και για παράδειγμα φέρνω τους υπο-εργολάβους!

Οι υπό-εργολάβοι (διαχωρίζω σκόπιμα το «υπό») στα ψηφιακά έργα είναι αρκετές δεκάδες στην Ελλάδα, περίπου 70 με 80, κυρίως με έδρα την Αθήνα και μετά την Συμπρωτεύουσα (το λιμάνι της οποίας έχει τιγκάρει από πτέρυγες και βάσεις νομοτύπως αδειδοτημένων ανεμογεννητριών που οδεύουν στα καμένα του Εβρου), οι οποίοι «τρέχουν» το 70 με 90% των έργων που αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι, ορισμένοι από τους οποίους δεν προέρχονται αμιγώς από τον «πυρήνα» της πιάτσας της πληροφορικής.

Οι υπο-εργολάβοι έχουν και αυτοί «τιγκάρει» από υπο-εργολαβίες, όπως είναι και το λιμάνι της (+)πρωτεύουσας, στην οποία το 2026 (προεκλογικό έτος) λέγεται ότι «θα ξεκινήσει» η ανάπλαση της ΔΕΘ. Και ναι μεν έχουν τιγκάρει, αλλά δεν φαίνονται πρόθυμοι να φορτωθούν με ακόμη περισσότερα «ανεκτέλεστα» των μεγαλοαναδόχων.

Η κατάστασή που επικρατεί σε αυτή την «ομάδαρα», που είναι εξόχως καθοριστική για την τελική και έγκαιρη (κυρίως) παράδοση έργων παρουσιάζεται χαρακτηριστικά στις φωτογραφικές αναφορές μας.

Χαρακτηριστικό είναι το (πέρα για πέρα ακριβές) ρεπορτάζ που «έβγαλε» ο Βαγγέλης Μανδραβέλης στο PowerGame.gr  για την κατάστασης των υπό-εργολάβων, που ξαναλέμε δεν απέχει και πολύ από τα σχόλια των  φωτογραφιών.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη μας αναφορά στο κεφάλαιο, που λέγεται «υπο-εργολάβοι και έργα του ΑρΑρΕφ»  καταθέτουμε τα εξής αυτονόητα.

Πάντα στα μεγαλομεσαία έργα ψηφιακών υπηρεσιών υπήρχαν κύριοι ανάδοχοι και υπο-εργολάβοι. Εξ από ανέκαθεν γινόταν αυτό και δεν θα σταματήσει να γίνεται.

Όμως . . .

Εδώ δεν πρόκειται για αποσπασματικά έργα και για «ένα στο τόσο» έργο, που όπως και να γίνει θα παραδοθεί κάποτε.

Εδώ μιλάμε για «συστοιχίες» έργων τα περισσότερα των οποίων διαλειτουργούν μεταξύ τους. Αρα μιλάμε για αυξημένες απαιτήσεις ελέγχου των παραδοτέων και καταγραφής της παραγωγικής λειτουργίας, ώστε οι αξιοποιούντες και οι εργαζόμενοι στο όλον «οικοδόμημα» της Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην κινδυνεύουν να τους έρθει το ταβάνι στο κεφάλι.

ΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Κ(Ε)ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ CISCO ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ DESI ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε για το θέμα του Κέντρου Κ(ε)αινοτομίας της Cisco στην Θεσσαλονίκη.

Τα είχαμε πει και γράψει (μόνο εμείς) πολύ πριν και μάλιστα λίγο πριν συμπληρώσει το Κέντρο ένα χρόνο λειτουργίας. Τα ίδια και απαράλαχτα και τα λέγαμε και τα τεκμηριώναμε, διότι το «πεπρωμένον φυγείν αδύνατον» για αυτού του είδους τις «επενδύσεις».

Αυτά τα ολίγιστα για σήμερα.

/——————–

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης «παπα-γά(λ)λος» δημοσιοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.  Είναι βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία και βάσιμες εκτιμήσεις που στηρίζονται σε στοιχεία και γεγονότα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αν αποτελέσουν βάση για συμβουλές τρίτων, αποφάσεις, προτάσεις, οικονομικές προσφορές, παντός είδους αγοραπωλησίες και σύσταση για επενδύσεις. Κατά συνέπεια ουδεμία ευθύνη εγείρεται από την χρήση του περιεχομένου της στήλης για κάθε είδους αποφάσεις.

close menu