Κανονικά θάπρεπε να ήμουνα από την Παρασκευή στην Ινδία στους γάμους του φίλου μου του Anant Ambani με την καλή του, την Radhika. Όμως κάθομαι με σαραντάρες (για θερμοκρασίες μιλάμε) και ασχολούμαι με το
- ποιοι θα μπουν στο έργο-πλατφόρμα των «πολλαπλών βιβλίων», που εξήγγειλε ο Πιερ στη Συνέλευση του ΣΕΠΕ,
- τι «κέντα» έγινε στην Intracom Telecom,
- ποιες «ντρίμπλες» έγιναν στον διαγωνισμό των (παν)έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ,
- πως εξελίσσεται η μοιρασιά στα «εργαλεία» της «ΚτΠ», μηδέ του «Σύζευξις» συμπεριλαμβανομένου το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω (κοινώς «μπάη δε γουέη»), προχωράει (λένε) και μάλιστα κάθε 45 μέρες συσκέπτονται στο «Ψη-Δια»,
- και πλείστα άλλα.
Και να φανταστείτε τι επίδραση έχει η πληροφορική στα καθημερινά μου που, ενώ είμαι επίτιμος προσκεκλημένος για την Ινδία, από τις 12 Ιουλίου για το πρώτο «προεόρτιο», αμέσως μετά στο Shubh Aashirwad στις 13 Ιουλίου και στο τέλος στη γαμήλια δεξίωση στο Mangal Utsav, χθες Κυριακή (δείτε ΕΔΩ τι έγινε), έμεινα αμανάτι στην Αθήνα να ακούω για την Cisco, τον Δήμαρχο και τα Σφαγεία της Θεσσαλονίκης, για την εξαγορά της NOVA, για τα σκαψίματα των οπτικών ινών στους δρόμους και άλλα συναφή και μόλις που κατάφερα να πάω να δω την Κάρμεν στην Λυρική την Κυριακή.
Ντεκαντάνς του κερατά, δηλαδή.
Και ξεκινάμε με τους «απόηχους» της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΠΕ, καθώς δεν θα τους διαβάσετε (τους «απόηχους») πουθενά.
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Ο ΣΕΠΕ
Όπως διαβάσατε (μόνο στο ictplus.gr) ο ΣΕΠΕ μπήκε σε τροχιά αλλαγής καταστατικού. Η απόφαση που ελήφθη είναι ξεκάθαρη και δεν κατάλαβα γιατί ορισμένα Μέλη του Συνδέσμου τόφερναν από εδώ και το πήγαιναν από εκεί για να μην ακουστεί η φράση «αλλαγή καταστατικού». Μου έκανε εντύπωση ο εξοβελισμός και ο αφορισμός της έννοιας, λες και δεν έχουν γίνει καμιά δεκαριά αλλαγές καταστατικού στα 25 και βάλε χρόνια της ιστορίας του ΣΕΠΕ.
Λες και οι όποιες αλλαγές θα είναι για το κακό του Συνδέσμου, λες και τελικά δεν το αποφάσισαν ομόφωνα όλα τα παρόντα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, λες και στο τέλος δεν θα αποφασίσει η καταστατική Γενική Συνέλευση για τις όποιες αλλαγές, αλλά κάποιος άλλος. Εκτός κι αν υπήρξε μία αδιόρατη ταύτιση «να το πούμε περιφραστικά για να μην το καταλάβουν οι πολλοί».
Το αμέσως δεύτερο που επιβεβαίωσα (δηλαδή είναι απόλυτα προσωπική εκτίμηση) οριστικά και αμετάκλητα, είναι η εμφανής απουσία στρατηγικής σε ουσιαστικά θέματα επικοινωνίας. Ένα από αυτά τα δείγματα είναι ότι δεν έγινε αναφορά στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης με την αιτιολογία (ίσως και αποδεκτή) ότι τα πρακτικά είναι διαθέσιμα στα Μέλη να τα διαβάσουν.
Όμως (προσωπική εκτίμηση) είναι ότι η έλλειψη στρατηγικής στην Επικοινωνία χαρακτηρίζει συνολικά και τον κλάδο, αλλά και τις περισσότερες (μεγάλες) εταιρείες. Και ναι μεν κάνουν προσπάθειες να την αποκτήσουν, αλλά με πολύ αδύναμα αποτελέσματα.
Και ιδού μερικά από τα πάρα πολλά χαρακτηριστικά της εσωστρέφειας του κλάδου:
Ας ξεκινήσουμε από την απουσία ανακοινώσεων για την ανάληψη έργων ή την συμμετοχή σε ανάληψη έργων από την πλευρά των εταιρειών. Σε ελάχιστα σάητς εταιριών πληροφορικής θα βρεις ανακοίνωση ή αναλυτικό πίνακα, που να αναφέρει ποια και πόσα δημόσια έργα πήρε η κάθε εταιρεία και φυσικά δεν ψάχνουμε να βρούμε την αξία ανά έργο ή υπεργολαβία.
Και μην μου επιχειρηματολογήσετε ότι βγήκε ανακοίνωση για την ανάθεση της προμήθειας των αδειών της Oracle στον OTE και στην Unisystems, γιατί το έργο είναι μία απλή προμήθεια. Και για να μην αναφερθώ στα περίφημα «ανεκτέλεστα» των εταιρειών, που όταν ρωτιούνται για την κατανομή και τον χρονισμό τους, απλώς κάνουν πως δεν γνωρίζουν και μοιάζουν σαν να τους ρωτάς για τα απόρρητα έγγραφα του Opus Dei.
Ας συνεχίσουμε με την διαφορετική εικόνα, που βγάζουν οι κορυφαίες εταιρείες του Συνδέσμου, σε σχέση με αυτή που πασχίζει εδώ και χρόνια να βγάλει προς τα έξω η Γιώτα Παπαρίδου, βετεράνος (δεν μου πάει το θηλυκό) μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου για 20 χρόνια και Πρόεδρος επί τρεις διαδοχικές θητείες. Πάντα η Γιώτα Παπαρίδου τονίζει και υπερτονίζει ότι οι εταιρείες Πληροφορικής δεν ζουν από τα Δημόσια Εργα, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα και ότι τα δημόσια έργα πληροφορικής δεν είναι τελικά και τόσο μεγάλο ποσοστό στο σύνολο της αγοράς Πληροφορικής (διαφωνώ, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης). Όμως αν κατάγραφε τα δηλωθέντα στις συνεντεύξεις των μεγάλων και μεσαίων εταιρειών πληροφορικής θα διαπίστωνε ότι «θεοποιούνται» τα δημόσια έργα, το «ανεκτέλεστο» (έχει γίνει φετίχ) και όχι ο ιδιωτικός τομέας. Από την στιγμή που μέχρι και η εισηγμένη «Ιλιδα» (!) υπερτονίζει την συμμετοχή της ως υπεργολάβος σε δημόσιο έργο (Ελπίζουμε και της ευχόμαστε να το παραδώσει), αναλογιστείτε πόσο μεγάλη είναι η διάσταση που επισημάναμε.
Και ας τελειώσουμε με τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργούνται, όταν ένας από τους κυρίαρχους κλάδους του Μετασχηματισμού της Οικονομίας, οι ΤΠΕ, αφήνει το καθ΄ ύλην υπουργείο και τους Φορείς του να τον αντικαταστήσει στην Επικοινωνία. Δηλαδή τις κινήσεις των εταιρειών, αυτές που πρέπει να κάνουν οι ίδιες για να δείξουν στην κοινωνία τι πράττουν για το γενικό καλό και πως υλοποιούν έργα που πληρώνονται από την φορολογία του Έλληνα πολίτη. Γιατί οι περισσότερες εταιρείες έχουν επαναπαυθεί και αφεθεί στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας και δυστυχώς έχουν (οι πολλές εξ αυτών) ως δόγμα ότι «δεν έχουμε ανάγκη από δημοσιότητα και επικοινωνία». Θέση που μου δήλωσε πρόσφατα σοβαρό και έμπειρο στέλεχος πληροφορικής. Και δεν σας μεταφέρω άλλα, πολύ πιο «βαριά» και (εν δυνάμει) προκ(σβ)λητικά που ακούω τελευταία!
Ένα τελευταίο που ακούστηκε ως ιδέα, αλλά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, είναι η ενίσχυση της παρουσίας του ΣΕΠΕ στην Περιφέρεια με στόχο την εξοικείωση των επιχειρήσεων στα θέματα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Εξαιρετική ιδέα, αν είχε προταθεί πριν τρία χρόνια. Τώρα είναι πάρα πολύ αργά, γιατί οι διαθέσιμοι πόροι του ΑρΑρΕφ τελειώνουν σε ενάμιση χρόνο.
Εδώ κλείνουμε, προς το παρόν, τα των θεμάτων της Επικοινωνίας του Κλάδου και των Εταιρειών των ΤΠΕ με το προσωπικό συμπέρασμα ότι ο κλάδος των Ψηφιακών Υπηρεσιών και Τεχνολογιών στην Ελλάδα αξίζει μία πολύ πιο καλύτερη θέση στην ελληνική κοινωνία!
ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ NOVA
Είχαμε επισημάνει ότι το επικοινωνιακό «άνοιγμα» για την εξαγορά της Nova στις αρχές του χρόνου ήταν άκαιρο, γιατί η εξαγορά είναι σύνθετη και περίπλοκη, θα πάρει χρόνο και δε θα γίνει φέτος. Η «εκτόξευση» επικοινωνιακών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν και μεγεθύνθηκαν από τα «φίλια» ΜΜΕ αποδεικνύεται άνευ περιεχομένου τελικά.
Δεν γνωρίζουμε αν οι «επιταχυντές» της πώλησης, η Morgan Stanley και η JP Morgan, θα είναι σε θέση να μας ανακοινώσουν στις 18η Ιουλίου (αυτή την εβδομάδα δηλαδή) ποιοι κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές. Καταλαβαίνετε όμως ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο πάμε από Σεπτέμβριο και βλέπουμε. Και φυσικά από Σεπτέμβριο οι όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες περνάνε στη «συντήρηση», καθώς το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα επηρεάσει καταλυτικά δισεκατομμύρια επενδύσεων ανά τον κόσμο.
Αρα?
Αν δείτε ότι καθυστερεί η συγκέντρωση των μην δεσμευτικών προσφορών ή είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες ή λείπουν οι (επιθυμητοί κατά τον κ. Σταθόπουλο) Άραβες, πάμε για μέσα του 2025. Και μην ακούω ότι ενδιαφέρονται ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί Ομιλοι π.χ ο Iliad, γιατί η ελληνική αγορά θεωρείται «κλειστή» και άνευ ιδιαίτερου ανταγωνισμού, στον οποίο έχει συνηθίσει η «Ηλιάδα». Αλλωστε ο ίδιος ο Νίκος Σταθόπουλος αναφέρθηκε στα «έγκυρα» δημοσιεύματα λέγοντας ότι: Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
«Ακούω και διαβάζω πράγματα που δεν ξέρω. Διαβάζω για τιμήματα τα οποία δεν ισχύουν. Τα τιμήματα πάντα θα είναι πιο μικρά για έναν πωλητή. Δεν έχει υπάρξει καμία προσφορά από την CVC, δεν έχει υπάρξει καν εκδήλωση ενδιαφέροντος, όχι μόνο από την CVC αλλά από κανένα. Ακόμα δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία, δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από το CVC, ούτε στις τράπεζες που έχουμε βάλει να τρέξουν τη διαδικασία αλλά ούτε και σε εμένα προσωπικά. Εάν ενδιαφέρεται το CVC, ας το εκδηλώσει στις τράπεζες ή σε εμένα απευθείας».
«Πως είπατε?» που λέει και η κα Κωνσταντοπούλου.
Μπορεί για την εξαγορά της Nova να ζητάνε 8 με 9 δισμύρια, όμως για να τα πάρει πρέπει κάποιος να βρεθεί για να τα δώσει. Αν δεν τα βρει, τότε ή ακολουθείς τον Λέλο με ότι «σωσίβιο» σου τύχει, όπως στη φωτογραφία (!) ή αφήνεις την θάλασσα και πας κατά βουνό μεριά και φυσικά ξεχνάς τα «σωσίβια».
ΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ CISCO ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κανονικά θα έπρεπε να μεταθέσουμε (πάλι) το τελικό ραπόρτο για την αποχώρηση της Cisco από την Θεσσαλονίκη λόγω χώρου. Επειδή όμως η επικαιρότητα δεν μας αφήνει ήσυχους, λέμε σήμερα να το τελειώσουμε, γιατί έχει ήδη πολυκαιρίσει σαν θέμα.
Το λοιπό(ν).
Αρχίζουμε από το γενικότερο πλαίσιο της έννοιας «επένδυση» και τις διαφορετικές ερμηνείες και προσεγγίσεις της. Η ευρέως διαδομένη έννοια «επένδυση» ενσωματώνει «μπάη ντηφόλτ» από τον πολύ κόσμο τα εξής:
Υψηλή αξία, θέσεις εργασίας, εξαγωγές, άμεσο «αποτύπωμα» στην κοινωνία και στην οικονομία. Κάτω από αυτήν την έννοια η εγκατάσταση του Κέντρου Καινοτομίας της Cisco στην Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε από την αρχή με τα εξής σοβαρότατα (για εμάς) μειονεκτήματα.
- Το Κέντρο Καινοτομίας (βαρύγδουπος τίτλος, που δημιουργεί αμέσως προσδοκίες και απαιτήσεις) εγκαταστάθηκε στα παλαιά Σφαγεία στα δυτικά της Θεσσαλονίκης σε κτήριο, που παραχωρήθηκε χωρίς μίσθωμα με απόφαση του τέως Δήμαρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Η αναγγελία, που έγινε πομπωδώς με την παρουσία τριών υπουργών, όλης της Δημοτικής (τότε) Αρχής, πολλών παραγόντων δημιούργησε πάρα πολλές προσδοκίες με βάση τα εξαγγελθέντα.
- Οι προσδοκίες, έτσι όπως τις κατάλαβε ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και οι περισσότεροι εξ υμών (με «υ»), δεν θα έφταναν ποτέ στην υλοποίησή τους, γιατί οι στόχοι του Κέντρου Καινοτομίας ήταν συνδεδεμένοι κυρίως με presales κινήσεις της Cisco, που συνδέονται άρρηκτα με την «μύηση» πολιτών, στελεχών και τεχνικών στα προϊόντα της εταιρείας και στην χρήση τους.
- Βέβαια υπήρχε και η παράμετρος της μεταφοράς τεχνογνωσίας σε εφαρμογές που θα αξιοποιούσαν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα οι Περιφέρειες, πάντα κάτω από το πρίσμα της αξιοποίησης τεχνολογιών και υποδομών της Cisco.
- Η δημιουργία και ο αριθμός θέσεων εργασίας ήταν ασαφής παράμετρος και εικαζόταν ότι θα είναι αξιοπρόσεκτη από την ωρίμανση των υπηρεσιών εκπαίδευσης, κατάρτισης, μελλοντικών εφαρμογών και λοιπών πλεονεκτημάτων που θα γίνονταν κάπου στο μέλλον.
- Όλα αυτά έγιναν με την συνεργασία και κάλυψη της παλιάς δημοτικής αρχής, στην οποία επικεφαλής ήταν ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας με προϊστορία στα δημοτικά πράγμα από το 2010, όταν εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον Γιάννη Μπουτάρη και ανέλαβε, τον Ιανουάριο 2011, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.
- Στις 2 Ιουνίου 2019 ο Κ. Ζέρβας εξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κερδίζοντας τον Νίκο Ταχιάο στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Νίκος Ταχιάος, με εικοσάχρονη παρουσία στα πολιτικά και δημοτικά πράγματα της συμπρωτεύουσας, είναι σήμερα υφυπουργός υποδομών έχοντας στην ευθύνη του όλα τα έργα υποδομών της Θεσσαλονίκης από το «Φλάη Οβερ», την ανάπτυξη του ΟΑΣΘ, μέχρι και τις επεκτάσεις του Μετρό.
- Τα πρώτα «δυσφορούντα» σημεία για το Κέντρο Καινοτομίας (όσον αφορά στη δωρεάν παραχώρηση) εμφανίστηκαν σε εφημερίδες και σάητς της Θεσσαλονίκης στα μέσα της θητείας Ζέρβα, όπου επισημάνθηκαν (αληθώς ή ημιαληθώς) θέματα όπως γιατί η Cisco να μην πληρώνει (έστω ένα συμβολικό) τίμημα και τι προσφέρει τελικά (αυτά που λέγαμε στην αρχή). Αν αυτά που υποσχέθηκε, υλοποιούνται. Ποιο είναι το τελικό όφελος και πολλά άλλα τα οποία έμεναν αναπάντητα στη δημόσια σφαίρα από την Cisco, που πιθανότατα «δεν είδε τον λάκκο».
- Εν τω μεταξύ η ανάπτυξη των υποδομών στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε μία ευφορία στο real estate και ήδη οι τιμές στα ακίνητα, ειδικά των εμπορικών χρήσεων έχουν πάει «στο άπειρο και ακόμη παραπέρα». Πόσω δε μάλλον για νέες και προσοδοφόρες χρήσεις ενός διατηρητέου δημοτικού κτηρίου, που έχει παραχωρηθεί δωρεάν σε μία πολυεθνική, που μάλλον φαίνεται προωθεί τα προϊόντα της, τις επαφές της με Δήμους κ.λπ και δεν είναι και τόσο αποδοτική για την συνεισφορά της στα γενικότερα τεχνολογικά δρώμενα της πόλης.
- Με λίγα λόγια το σκηνικό για την αμφισβήτηση του Κέντρου Καινοτομίας και με την απουσία επικοινωνιακής πολιτικής της Cisco, είχε στηθεί αρκετά πριν τις δημοτικές εκλογές.
- Δεν καταγράφω την πολιτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, γιατί πολλά ανατράπηκαν την τελευταία στιγμή χωρίς να τα αντιληφθεί ο Κ. Ζέρβας με αποτέλεσμα να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο ο Στέλιος Αγγελούδης με 67% από 26%, που πήρε στις πρώτες εκλογές.
- Και εδώ έγινε το δεύτερο καθοριστικό σφάλμα επικοινωνίας από την Cisco.
- «Ανακαλύφθηκε» δημοσίως το (από τριετίας) χρέος 147 χιλιάδων ευρώ προς την ΔΕΗ και το Φυσικό Αέριο, που κατέγραψε ο μετρητής του Κέντρου Καινοτομίας, κοινός στην κατανάλωση με Σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης που συστεγάζονταν με το Κέντρο.
- Και ξεκίνησαν τα πρωτοσέλιδα, βγάζοντας έκθετη την Cisco για αυτή την (ουσιαστική) παράλειψη, συμπαρασύροντας τα πάντα όλα που είχαν σχέση με το τι παίρνει και το τι αφήνει η εταιρεία στην Θεσσαλονίκη. Και μιλάμε ότι σε όλη την πόλη (και όχι μόνο) τα πρωτοσέλιδα τύπου «Φέσια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την Cisco» έδιναν και έπαιρναν.
- Η εταιρεία δυστυχώς δεν «καθάρισε» αμέσως το θέμα, πληρώνοντας τον λογαριασμό, αλλά άφησε το θέμα και «σερνόταν». Αποτέλεσμα να «ξιφουλκήσει» ο δήμος και να καλλιεργηθούν οι «ηρωικές» εντυπώσεις για έκπτωση της «κακής πολυεθνικής» και άλλα συναφή, τα οποία δεν είναι και πολύ τιμητικά για μία πολυεθνική με υπέρ 25ετή επιτυχή ιστορία στα ψηφιακά δρώμενα της χώρας. Μέχρι τα αριστερόστροφα συντρόφια είπαν ότι η Cisco φεύγει από την Ελλάδα!
Και για να τελειώνουμε οριστικά με το σήριαλ.
Η Cisco έκλεισε το κεφάλαιο «Κέντρο Καινοτομίας» στη Θεσσαλονίκη με κακή υστεροφημία, που προφανώς δεν της αξίζει.
Η απουσία επικοινωνιακής στρατηγικής (και δεν είναι η μόνη που δεν έχει) και η υπερβολική σιγουριά δημιούργησαν αυτή την δυσμενή κατάληξη. Πιθανότατα να εκπληρώθηκαν και οι στόχοι του Κέντρου Καινοτομίας, που εδώ που τα λέμε (μεταξύ μας) δεν στοίχισε και πολλά. Αντε μία επισκευή που έγινε με κάποιο εκπαιδευτικό εξοπλισμό και μερικές δαπάνες λειτουργίας. Επίσης επίκειται στα επόμενα χρόνια μέχρι (λέμε) το 2030, η σταδιακή ενεργοποίηση του υπό ίδρυση και ανέγερση Κέντρου Καινοτομίας & Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης (ThessINTEC), που είναι μία άλλη ιστορία καθυστερήσεων και υπαναχωρήσεων.
Οπότε έχοντας μη έχοντας και πολλά να κάνει η Cisco στη Θεσσαλονίκη, είπε να την κάνει για καλοκαίρι και από Σεπτέμβρη βλέπει τι θα κάνει. Ελπίζουμε η επόμενη κίνηση να έχει και την απαραίτητη στρατηγική επικοινωνίας, τομέα που αγνόησε εντελώς και παντελώς η εταιρεία.
Εμείς περιμέναμε να γίνει στο κτήριο των Δημοτικών Σφαγείων μία συνέντευξη Τύπου από την Cisco, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της δραστηριότητας του Κέντρου Καινοτομίας. Να γίνει ψηφιακή σύνδεση με τα υπουργικά γραφεία για να πουν οι υπουργοί τα δικά τους, να γίνει ο απολογισμός του Κέντρου, να ανακοινωθεί η (επιτυχής) λήξη του πρώτου κύκλου της συνεργασίας της Cisco με τον δήμο Θεσσαλονίκης και να κλείσουμε με το επέκεινα (αγγλιστί Beyond) του Κέντρου Καινοτομίας στην Ελλάδα.
Αυτό ήταν το επιθυμητόν για εμάς.
ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΟΥΜΕ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΠΕΕΠ
Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι «θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε» στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας στις δημόσιες υποδομές και πλατφόρμες. Φυσικά και δεν κομίζουμε γλαύκες εν Αθήναις, αλλά αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης γνωστό και ως ΔΑΠΕΕΠ ταρακούνησε τα πάντες όλους.
Και φυσικά το Ψη-Δια με τη νεοσύστατη Αρχή ΚυβερνοΑσφάλειας, τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, ομού μετά του στενού του συνεργάτη του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας (ο οποίος ήταν για υπηρεσιακούς λόγους στην Χίο) και τον Γιάννη Γιαρέντη, διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για όσα συνέβησαν ενημερώθηκε και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.
Καλή εβδομάδα με τις σαραντάρες (σε θερμοκρασίες βεβαίως – βεβαίως) να μας ταλαιπωρούν