Οικονομία

ΕΕ: Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει ορυμαγδό επενδύσεων στην Υγεία

Η υγεία των πολιτών αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας, ανέφερε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, η οποία χαρακτήρισε ευρωπαϊκό άθλο συνεργασίας, αλληλεγγύης, συνέργειας το έργο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα Υγείας, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στην άνευ προηγουμένου, όπως την αποκάλεσε, ευκαιρία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επενδύσεις στον τομέα της Υγείας.

Σε ομιλία της στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η επίτροπος έκανε λόγο για συνολική αλλαγή προτύπου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας έχει γίνει πλέον ισχυρή απαίτηση και προτεραιότητα για τα κράτη μέλη μας, τα οποία ήταν πολύ διστακτικά, σε ένα τέτοιο γιγάντιο εγχείρημα, στο παρελθόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να καθοδηγήσει, να υποστηρίξει, να συνδέσει όλες τις απαραίτητες ψηφίδες, μεταξύ των κρατών μελών’», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ως Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία εστιάζω στο αναφαίρετο δικαίωμα για έγκαιρη, προσιτή, προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη, υψηλής ποιότητας. Για όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες, ισότιμα», τόνισε η κυρία Κυριακίδου και προσέθεσε:

«Και αυτό είναι σημαντικό, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες και τις ανισότητες των εθνικών συστημάτων υγείας. Και δεύτερον, επειδή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοῒό , τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση. Πίεση η οποία παραμείνει απρόβλεπτο ως προς το πότε θα έρθει και στο πόσο έντονη θα είναι. Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε -καθώς επίσης και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού μελλοντικές απειλές υγείας. Η πανδημία κατέδειξε ξεκάθαρα πώς η ΕΕ μπορεί να επιφέρει πρόσθετα και σημαντικά οφέλη στον ζωτικό αυτό τομέα, ιδίως όταν εργαζόμαστε συλλογικά. Τα κράτη μέλη της Ένωσης, όπως και η Κύπρος, εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη και αρμοδιότητα για τη διαχείριση θεμάτων Υγείας αλλά και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης».

«Οι καιροί έχουν όμως αλλάξει. Οι “κατά γράμμα” προσεγγίσεις περί θεσμικών αρμοδιοτήτων αγνοούν μια βασική παράμετρο. Ότι οι υγειονομικές απειλές, οι ιοί, δεν γνωρίζουν ούτε σύνορα, ούτε θεσμούς και συνθήκες. Ενωμένοι όμως είμαστε πολύ πιο ισχυροί» επισήμανε η κυρία Κυριακίδου τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Εμβόλια, το έχει αποδείξει περίτρανα και συνέχισε:

«Γι’ αυτό εξάλλου σήμερα αποτελεί ιστορικό παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας σε πολλούς άλλους εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, όπως τη συλλογική αγορά ενέργειας, και τα μικροτσίπ. Αυτή η ίδια συλλογικότητα στις δράσεις μας θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ισχυρή, διαρκή ανάκαμψη από την πανδημία και να μας προετοιμάσει ως Ένωση, να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές, παρόμοιες κρίσεις. Είναι ξεκάθαρο πια σε όλους ότι η ανάκαμψη πρέπει να περιλαμβάνει αποτελεσματικά, λειτουργικά συστήματα υγείας.

Η χωρίς προηγούμενο δυνατότητα που παρέχεται μέσω του Μηχανισμού για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα ακριβώς προσφέρει τα μέσα για να το επιτύχουμε. Με κύριο στόχο να μετριάσει το οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα που η πανδημία έχει επιφέρει -αλλά και να καταστήσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ευρώπης πιο βιώσιμες, πιο ανθεκτικές και καλύτερα προετοιμασμένες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ως μέρος του πλαισίου αυτού, ο συγκεκριμένος Μηχανισμός προσφέρει χρηματοδότηση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας και περίθαλψης. Χρηματοδότηση που θα επιτρέψει τόσο στην Κύπρο όσο και σε όλα τα κράτη μέλη, να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους, έτσι ώστε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες -ανεξαρτήτου ηλικίας- να μπορούν να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται για την προστασία της σωματικής αλλά και της ψυχικής τους υγείας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν συμπεριλάβει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Συνολικά, αναμένεται να δαπανηθούν 37 δισεκατομμύρια ευρώ για τον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση στην υγεία. Η Κύπρος αναμένεται να επενδύσει στον τομέα αυτό σχεδόν 70 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, θα συμβάλουν ανάμεσα σε άλλα, στη χρηματοδότηση κτιρίων και εξοπλισμού, ενώ θα αξιοποιούν πλήρως και τα ψηφιακά εργαλεία.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη επένδυση, δεδομένης της πρωτοφανούς αύξησης της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων υγείας και των πλεονεκτημάτων που αυτά προσφέρουν στις σύγχρονες κοινωνίες μας.

Ως Επιτροπή εργαζόμαστε για την ψηφιακή μετάβαση στο χώρο της υγείας, με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου ψηφιακών δεδομένων υγείας. Έτσι ώστε να παρέχουμε, πρόσβαση σε βασικούς τομείς, όπως η διασυνοριακή περίθαλψη και η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας. Ο ψηφιακός Χώρος Δεδομένων είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτει την ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Αναφερθείσα στο πρόγραμμα EU4Health, είπε ότι αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα του τομέα της Υγείας στην Ευρώπη. «Συμβάλει στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενισχύοντας τα συστήματα υγείας των κρατών μελών μας. Και συνδράμει ουσιαστικά στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Για να γίνουν όλα αυτά πράξη, το EU4Health διαθέτει προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ -μακράν το μεγαλύτερο ποσό που έχουμε επενδύσει ποτέ στην υγεία. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η υγεία των πολιτών αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας. Επενδύοντας στην υγεία σήμερα, εξοικονομούμε στην πραγματικότητα τρισεκατομμύρια στο μέλλον. Ο τομέας της υγείας αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο σοφή επένδυση».

Και κατέληξε λέγοντας: «Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε φέρει εις πέρας ένα Ευρωπαϊκό άθλο συνεργασίας, αλληλεγγύης, συνέργειας. Έχουμε επιτύχει την συνολική αλλαγή προτύπου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας έχει γίνει πλέον ισχυρή απαίτηση και προτεραιότητα για τα κράτη μέλη μας, τα οποία ήταν πολύ διστακτικά, σε ένα τέτοιο γιγάντιο εγχείρημα, στο παρελθόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ, για να καθοδηγήσει, να υποστηρίξει, να συνδέσει τις όλες τις απαραίτητες ψηφίδες, μεταξύ των κρατών μελών».

close menu