Κινεζικοί οργανισμοί, που συνδέονται ευθέως με την κινεζική κυβέρνηση, χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud που παρέχονται από την Amazon και άλλους παρόχους για πρόσβαση σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ και δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που δεν μπορούν να αποκτήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει περιορίσει την εξαγωγή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενη την ανάγκη περιορισμού των σχετικών δυνατοτήτων του κινεζικού στρατού.
Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η παροχή πρόσβασης σε τέτοια τσιπ ή προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσω του cloud δεν αποτελεί παραβίαση των κανονισμών των ΗΠΑ, καθώς ρυθμίζονται μόνο οι εξαγωγές ή οι μεταφορές ενός εμπορεύματος, λογισμικού ή τεχνολογίας.
Το Reuters απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερα από 50 έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο χρόνο σε δημόσια διαθέσιμες κινεζικές βάσεις δεδομένων αποκαλύπτοντας ότι τουλάχιστον 11 κινεζικές οντότητες έχουν ζητήσει πρόσβαση σε «προστατευμένες» τεχνολογίες των ΗΠΑ ή υπηρεσίες cloud. Μεταξύ αυτών, τέσσερις ονόμασαν ρητά την AWS ως πάροχο υπηρεσιών cloud, αν και είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες μέσω κινεζικών ενδιάμεσων εταιρειών και όχι απευθείας από το AWS.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί τώρα να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για να περιορίσει την κινεζική πρόσβαση μέσω του cloud.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν το εύρος των στρατηγικών που χρησιμοποιούν οι κινεζικές οντότητες για να εξασφαλίσουν προηγμένη υπολογιστική ισχύ και να έχουν πρόσβαση σε μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. Υπογραμμίζουν επίσης πώς οι αμερικανικές εταιρείες κεφαλαιοποιούν την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας για υπολογιστική ισχύ.
«Η AWS συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών νόμων, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών AWS εντός και εκτός Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης cloud της Amazon για το δημοσίευμα του Reuters.
Σημειώνεται ότι η AWS ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς υποδομής cloud, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys. Στην Κίνα, η AWS είναι ο έκτος μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών cloud, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IDC.
Το Πανεπιστήμιο Shenzhen ξόδεψε 200.000 γουάν (27.996 δολάρια) σε έναν λογαριασμό AWS για να αποκτήσει πρόσβαση σε διακομιστές cloud που τροφοδοτούνται από τσιπ Nvidia A100 και H100 για ένα απροσδιόριστο έργο, σύμφωνα με ένα έγγραφο δημοπράτησης του Μαρτίου. Έλαβε αυτήν την υπηρεσία μέσω ενός μεσάζοντα, της Yunda Technology Ltd Co, σύμφωνα με το έγγραφο.
Οι εξαγωγές στην Κίνα των δύο τσιπ Nvidia, που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία μοντέλων μεγάλης γλώσσας (LLM) όπως το ChatGPT της OpenAI, έχουν απαγορευτεί από τις ΗΠΑ.
Το Zhejiang Lab, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που αναπτύσσει το δικό του LLM, GeoGPT, δήλωσε σε ένα έγγραφο διαγωνισμού τον Απρίλιο ότι σκόπευε να δαπανήσει 184.000 γουάν για να αγοράσει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους AWS, καθώς το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης του δεν μπορούσε να λάβει αρκετή υπολογιστική ισχύ από την εγχώρια Alicloud (κλάδος της Alibaba). Τεχνητή νοημοσύνη
Κυβερνητική παρέμβαση
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί τώρα να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για να περιορίσει την πρόσβαση μέσω του cloud. «Αυτό το παραθυράκι μας απασχολεί εδώ και χρόνια και έχουμε καθυστερήσει πολύ να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην απομακρυσμένη πρόσβαση σε προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίες μέσω του cloud από ξένες οντότητες.
Η νομοθεσία εισήχθη στο Κογκρέσο τον Απρίλιο για να εξουσιοδοτήσει το τμήμα εμπορίου να ρυθμίζει την απομακρυσμένη πρόσβαση στην τεχνολογία των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι σαφές εάν και πότε θα ψηφιστεί.
Το υπουργείο Εμπορίου πρότεινε επίσης έναν κανόνα τον Ιανουάριο που θα απαιτούσε από τις αμερικανικές υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους να επαληθεύουν μεγάλους χρήστες μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και να αναφέρουν στις ρυθμιστικές αρχές όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους των ΗΠΑ για να εκπαιδεύσουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ικανά για «κακόβουλη δραστηριότητα που ενεργοποιείται από τον κυβερνοχώρο».
Ο κανόνας, ο οποίος δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα επέτρεπε επίσης στον υπουργό Εμπορίου να επιβάλλει απαγορεύσεις σε πιθανούς πελάτες.
Η OpenAI ανέφερε ότι οι δικές της υπηρεσίες δεν υποστηρίζονται στην Κίνα
Στο… κάδρο και η Microsoft
Οι κινεζικές οντότητες αναζητούν επίσης πρόσβαση και στις υπηρεσίες cloud της Microsoft. Τον Απρίλιο, το Πανεπιστήμιο Sichuan δήλωσε σε ένα έγγραφο διαγωνισμού ότι κατασκευάζει μια πλατφόρμα δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης και αγόραζε 40 εκατομμύρια διακριτικά Microsoft Azure OpenAI για να υποστηρίξει την παράδοση αυτού του έργου. Το έγγραφο προμηθειών του πανεπιστημίου τον Μάιο έδειξε ότι η επαρχία Σιτσουάν Xuedong Technology παρείχε τα tokens.
Η OpenAI ανέφερε ότι οι δικές της υπηρεσίες δεν υποστηρίζονται στην Κίνα και ότι το Azure OpenAI λειτουργεί σύμφωνα με τις πολιτικές της Microsoft.
Το Ινστιτούτο Προηγμένης Έρευνας Suzhou του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (USTC) δήλωσε σε έγγραφο διαγωνισμού τον Μάρτιο ότι ήθελε να νοικιάσει 500 διακομιστές cloud, ο καθένας που τροφοδοτείται από οκτώ τσιπ Nvidia A100, για απροσδιόριστο σκοπό.
Ο διαγωνισμός εκπληρώθηκε από την Hefei Advanced Computing Centre Operation Management Co Ltd, σύμφωνα με έγγραφο προμήθειας που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο, αλλά δεν κατονομάζεται ο πάροχος υπηρεσιών cloud.
Η USTC προστέθηκε σε μια λίστα ελέγχου εξαγωγών των ΗΠΑ, γνωστή ως «Λίστα οντοτήτων» τον Μάιο για την απόκτηση αμερικανικής τεχνολογίας για κβαντικούς υπολογιστές που θα μπορούσε να βοηθήσει τον στρατό της Κίνας και για τη συμμετοχή στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.
Διαφήμιση υπηρεσιών
Η Amazon έχει προσφέρει στους κινεζικούς οργανισμούς πρόσβαση όχι μόνο σε προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά και σε προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Anthropic’s Claude, στα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση διαφορετικά, σύμφωνα με δημόσιες αναρτήσεις, προσφορές και υλικό μάρκετινγκ που εξετάστηκαν από το Reuters.
Σε διάφορες αναρτήσεις στην κινεζική γλώσσα για προγραμματιστές και πελάτες του AWS, η Amazon τόνισε την ευκαιρία να δοκιμάσουν «μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης παγκόσμιας κλάσης» και ανέφερε την κινεζική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Source Technology ως έναν από τους πελάτες της που χρησιμοποιεί τον Claude.