Είκοσι πέντε χρόνια, αν το δεις διαφορετικά είναι ένα τέταρτο του αιώνα. Σύμφωνα με τις διεθνείς παραδοχές οι εταιρείες, που περνούν την εικοσαετία, θεωρείται ότι έχουν ξεπεράσει τους περισσότερους κινδύνους και είναι διοικητικά, επιχειρηματικά και αναπτυξιακά «ώριμες». Η εταιρεία Pylones πέρασε ήδη αυτό το όριο και μπήκε στην επόμενη εικοσιπενταετία προετοιμάζοντας τις επόμενες επενδυτικές της κινήσεις και ο Διευθύνων Σύμβουλος Εμμανουήλ Νέτος μιλάει στο ICT weekly και την Σοφία Μυττά.
συνέντευξη στην Σοφία Μυττά
ICT weekly: Η εταιρεία Pylones συμπλήρωσε μία 25ετία συνεχούς και αυτόνομης δραστηριότητας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τόσο σε εταιρικό όσο και προσωπικό επίπεδο, ποιές είναι οι χαρακτηριστικές στιγμές της πορείας αυτής;
Εμμανουήλ Νέτος: Σαφώς και τα 25 χρόνια σταθερής, αυτόνομης και ανοδικής πορείας δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων συγκυριών. Το αντίθετο. Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια έχουν ανοίξει και έχουν κλείσει πάρα πολλές εταιρείες στην αγορά πληροφορικής. Εμείς όταν ξεκινήσαμε, είχαμε μπροστά μας εταιρείες μεγαθήρια. Κάποιες μάλιστα, ήταν και στο Χρηματιστήριο και τώρα δεν υπάρχουν. Έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν χάνοντας κάθε επιχειρηματική υπόσταση. Είχαμε μια συντηρητική πορεία τα πρώτα χρόνια, ενώ προσπαθούσαμε να βρούμε και τη δική μας ταυτότητα μέσα στην αγορά. Με πολύ προσεκτικό τρόπο, ακόμα και μέσα στην τελευταία δύσκολη περίοδο, η Pylones σημείωσε πολύ μεγάλη άνοδο. Οι επόμενες κινήσεις μας, θα αποφασιστούν με την αντίστοιχη σοβαρότητα και σε επίπεδο εταιρείας και σε επίπεδο αγοράς για να μπορέσουμε να «περπατήσουμε» για άλλα 25 χρόνια.
ICT weekly: Σε ότι αφορά στην προσωπική σας συμμετοχή;
Εμμανουήλ Νέτος: Tο γεγονός ότι από τα 25 χρόνια ύπαρξης της εταιρείας, τα 23 χρόνια βρίσκομαι εδώ, νομίζω πως αυτό δηλώνει πως συνέβαλα ουσιαστικά μαζί με τους στενούς μου συνεργάτες για την επιτυχημένη θέση που έχει η Pylones σήμερα και νιώθω πολύ υπερήφανος για αυτό. Νομίζω, πως όλη η πορεία της εταιρείας δείχνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και είναι η συνισταμένη των ανθρώπων που προσφέρουν σε αυτή πολλά χρόνια. Η Pylones έχει τον δικό της τρόπο προσέγγισης της αγοράς με επαγγελματισμό, ήθος και συνέπεια στις αξίες της και νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε ακόμα πιο μακριά. Όλη η ομάδα των στελεχών της Pylones χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα προσήλωση στους στόχους, πνεύμα συνεργασίας και υψηλή κατάρτιση.
ICT weekly: Πριν λίγο καιρό, η Pylones έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που πιστοποιήθηκε σαν «Cyber–security made in Europe». Τί δηλώνει αυτή η πιστοποίηση για την ελληνική αγορά πληροφορικής;
Εμμανουήλ Νέτος: Δηλώνει ότι τα έργα που πραγματοποιούμε στο 100% προκύπτουν από υπηρεσίες και από σχεδίαση, που προέρχεται από ελληνικά και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκά χέρια και μυαλά. Ουσιαστικά πιστοποιεί ότι ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πως πρέπει να προσφέρονται οι υπηρεσίες ασφάλειας εντός Έ.Ε. Όντως ήμασταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα και μία μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών εταιρειών, που έλαβαν την αντίστοιχη πιστοποίηση μέσα στο 2021.
ICT weekly: Η πορεία της Pylones κατά το 2021 τί κατέγραψε σε οικονομικό κυρίως επίπεδο και ποιες αλλαγές επέφερε η νέα πραγματικότητα της πανδημίας;
Εμμανουήλ Νέτος: Στις πωλήσεις για το 2021 επιστρέψαμε στα πολύ υψηλά επίπεδα του 2019, καθώς το 2020 κινηθήκαμε χαμηλότερα λόγω της πανδημίας, επειδή αρκετοί πελάτες μας αναθεώρησαν τις επενδύσεις και τα σχέδιά τους και το 95% των πωλήσεών μας προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 μεγάλο ποσοστό έργων ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν, ενώ κάποια άλλα άλλαξαν χαρακτήρα και απαιτήσεις. Επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες, έπρεπε να σχεδιάσουμε νέες προτάσεις μέσα από μία νέα προσέγγιση σχεδίασης. Το 2021 και με δεδομένο το στοιχείο της πανδημίας, μαζί με τους πελάτες μας σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία τα νέα έργα τους και έτσι επιστρέψαμε στους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
ICT weekly: Η περίοδος της πανδημίας δεν επηρέασε τα σχέδια και τις επενδύσεις των πελατών σας;
Εμμανουήλ Νέτος: Βέβαια. Το 2021 συνέβη και κάτι ακόμα, που όμως το είχαμε προβλέψει και είχαμε λάβει τα μέτρα μας. Ξέραμε ότι όλοι οι πελάτες θα ήταν «κουμπωμένοι» στο όριο του προϋπολογισμού για τα έργα τους. Καταλαβαίναμε ότι, επειδή θα υπήρχε μεγάλη ανασφάλεια, οι προϋπολογισμοί θα αναθεωρούνταν κάθε τρίμηνο, κάθε μήνα και πολλές φορές συχνότερα. Είδαμε λοιπόν ότι τα έργα ήταν μικρότερα σε προϋπολογισμό και «σαλατοποιημένα», δηλαδή μοιρασμένα σε πολλές φάσεις, οι οποίες προχωρούσαν (εάν προχωρούσαν) ανάλογα με την πορεία της αγοράς. Από τεχνικής πλευράς κάτι τέτοιο δεν άλλαζε πολλά πράγματα όμως δημιουργούσε μεγάλο overhead στον κύκλο πώλησης και στο presales το οποίο αντιμετωπίστηκε από την πλευρά μας με μεγαλύτερες επενδύσεις και στελέχωση σε αυτούς τους δύο τομείς.
ICT weekly: Το σχέδιο που μας περιγράψατε και που ακολουθήσατε στην covid εποχή, σκέφτεστε να το ακολουθήσετε και στη μετά-covid περίοδο;
Εμμανουήλ Νέτος: Αυτό που ζητάει αυτή τη στιγμή η αγορά είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των περισσότερων εταιρειών, οι οποίες υιοθετούν με μεγαλύτερη ευκολία πια τις ψηφιακές έννοιες-προκλήσεις. Αρχικά, βλέπουμε πελάτες να ζητάνε περισσότερα ή διαφορετικά συστήματα για να ψηφιοποιήσουν μεγάλο μέρος των διαδικασιών τους. Παρατηρούμε ότι παίρνουν σοβαρά το cyber-security και πλέον το εντάσσουν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πλάνων τους. Οι πελάτες μας αναζητούν λύσεις που συνδυαστικά θα δουλεύουν «on premise» και «on cloud» και κάποια στιγμή στα «multi cloud» περιβάλλοντα.
ICT weekly: Τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας έχουν δόση εξωστρέφειας ή σας ενδιαφέρουν μόνο οι εγχώριοι οργανισμοί-πελάτες;
Εμμανουήλ Νέτος: Το διεθνές τμήμα το καλύπτουμε με συνεργασίες με μεγάλους integrators (της Ελλάδος και του εξωτερικού) που δουλεύουν στο εξωτερικό και παίρνουν μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς και έργα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ενδυναμώσει πολύ αυτές τις συνεργασίες και καλύπτουμε ανάγκες της ευρωπαϊκής κοινότητας και μόνο και καθόλου του διεθνή ιδιωτικού τομέα.
ICT weekly: Οπότε να συμπεράνουμε ότι, κατά κύριο λόγο, σας ενδιαφέρει να επενδύετε σε συνεργασίες και όχι σε εξαγορές;
Εμμανουήλ Νέτος: Όχι απαραίτητα. Κινούμαστε ανάλογα με τις συνθήκες, τις συγκυρίες και τις ευκαιρίες. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ακόμα και αυτό των εξαγορών στην ελληνική αγορά, καθώς στηριζόμαστε σε ένα πολύ δυνατό και σταθερό κυπριακό όμιλο, τον όμιλο Τσεριώτη που έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα του σε νέα και σύγχρονα επιχειρηματικά σχέδια και σίγουρα ο χώρος του cyber-security έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη σημερινή ψηφιακή οικονομία.
ICT weekly: Οι ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε τα τελευταία δύο χρόνια, όπως είναι για παράδειγμα η τηλεργασία, θεωρείτε ότι θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται το ίδιο συστηματικά;
Εμμανουήλ Νέτος: Εάν μπορούμε να κοιτάξουμε τρία με πέντε χρόνια μπροστά, νομίζω ότι θα δούμε τα απομεινάρια της εποχής που ζούμε τώρα. Εάν δεν συνέβαινε η πανδημία και εάν δεν είχαμε υιοθετήσει την τηλεργασία δεν θα βλέπαμε εύκολα στο μέλλον. Θα σας πω μόνο, ότι πριν τρία χρόνια η τηλεργασία είχε αρχίσει να σημειώνει φθίνουσα πορεία και ξαφνικά έκανε το τεράστιο «μπάμ». Βέβαια, η καμπύλη ανόδου θα πέσει, ωστόσο θα μείνει υψηλότερα από ότι ήταν το 2019. Άρα, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και μάλιστα θα πάρει και άλλη τροπή, καθώς θα μπει και το metaverse στην αλλαγή αυτή. Θα δούμε να ανοίγουν εταιρείες που θα είναι μόνο ψηφιακές, θα δραστηριοποιούνται μόνο ψηφιακά και οι εργαζόμενοί τους θα δουλεύουν από το σπίτι τους. Μάλιστα, εάν φανταστώ την Pylones σε τρία χρόνια, προβλέπω ότι θα είμαστε στον ίδιο χώρο, με τα ίδια γραφεία αλλά με τριπλάσιο προσωπικό που θα απασχολείται, σε μεγάλο ποσοστό, με τηλεργασία.
ICT weekly: Η Pylones αναδείχθηκε το 2021 ως Platinum Partner της F5, μπαίνοντας έτσι στη λίστα των 61 top συνεργατών της F5 παγκοσμίως. Πως εξελίσσεται αυτή η πολυετής σχέση;
Εμμανουήλ Νέτος: Εδώ και 20 χρόνια αντιπροσωπεύουμε στη Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κυβερνοασφάλειας που είναι η F5. Ξεκινήσαμε την συνεργασία το 2001 και μετά από 5 χρόνια γίναμε Gold Partner, εγχείρημα πολύ δύσκολο για την εποχή εκείνη, που εμείς όμως το πετύχαμε σχετικά εύκολα. Ωστόσο, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα καταφέρναμε να γίνουμε F5 Platinum Partner, καθώς απαιτούσε περισσότερη τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις. Είμαστε πλέον ανάμεσα σε 61 εταιρείες κολοσσούς σε Ευρώπη και Αμερική. Έχουμε φτάσει σε σημείο, λοιπόν, να συγκρινόμαστε με πολύ μεγάλους Partners παγκοσμίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Είναι μεγάλη τιμή και βέβαια επιβράβευση της δουλειάς μας όλα αυτά τα χρόνια.
ICT weekly: Οι άνθρωποι φαίνεται να αποτελούν το πιο σταθερό «Πυλώνα» της Pylones και αυτό αντικατοπτρίζεται στη πρόσφατη ανάδειξη σας ως ένα από τα Best Workplaces στην Ευρώπη. Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζεται?
Εμμανουήλ Νέτος: Το να αναδεικνύεσαι ως μια από τις κορυφαίες 150 εταιρείες στην Ευρώπη (Best Workplaces in Europe™), για το εργασιακό περιβάλλον που παρέχεις στους εργαζομένους σου δεν είναι και μικρό πράμα. Η επιτυχία αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι η Pylones ξεχώρισε με τη πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το καινοτόμο εργασιακό μοντέλο που εφαρμόζει, ανάμεσα σε περισσότερες από 1500 εταιρείες από 36 χώρες και το ότι αποτελούμε τo γεγονός ότι αποτελούμε τη μοναδική εταιρεία( ΙT Systems & CyberSecurity Integrator) στο τομέα ειδίκευση μας από την Ελλάδα, καθώς και τη πρώτη που καταφέρνει ένα τέτοιο επίτευγμα κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή αυτή τη διάκριση! Με πυξίδα τις αξίες μας καταφέραμε να περάσουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χωρίς πολύ μεγάλο αντίκτυπο για την επιχείρησή μας και αυτό δεν το οφείλουμε πουθενά αλλού παρα μόνο σε όλους στους ανθρώπους μας…τους #Pylonees!