Media

Αραβικά κεφάλαια στα “πόδια” της Euroleague – μονομαχία με την BC Partners

Η εταιρεία αθλητικών επενδύσεων που ανήκει στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας μπήκε στη διαδικασία πώλησης για την EuroLeague, καθώς η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ επιδιώκει να πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο σε αξία 1 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η SURJ Sports Investment, η οποία ανήκει στην PIF 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να επενδύσει μαζί με την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών General Atlantic στην προσπάθειά της να αγοράσει ένα μερίδιο στην EuroLeague, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. Αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τον όμιλο private equity BC Partners στη συνεχιζόμενη διαδικασία πώλησης. Η BC Partners χτίζει το αθλητικό της χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου μεριδίου για τον πιστωτικό κλάδο της στο αθλητικό πρακτορείο GSE Worldwide. Οι μέτοχοι της Euroleague Commercial Assets, η οποία κατέχει την EuroLeague και το EuroCup δεύτερης κατηγορίας, θέλουν να πουλήσουν περίπου το ένα τρίτο της επιχείρησης. Ο όμιλος συνεργαζόταν με την επενδυτική τράπεζα LionTree και η πώληση των μετοχών βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης, είπαν οι άνθρωποι, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία δεν ήταν βέβαιη.

Το SURJ, το οποίο διευθύνεται από τον Ντάνι Τάουνσεντ, τον πρώην επικεφαλής του κορυφαίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, ιδρύθηκε πέρυσι για να επεκτείνει περαιτέρω τις επενδύσεις του PIF στον αθλητισμό. Τα τελευταία χρόνια, το PIF έχει δημιουργήσει μερίδια υψηλού προφίλ στον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών ομάδων και του γκολφ . Πέρυσι η SURJ συμφώνησε για την πρώτη της συμφωνία, επενδύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική σειρά μικτών πολεμικών τεχνών Professional Fighters League. Πιο πρόσφατα, το PIF έδειξε ότι θέλει να στρέψει περισσότερο την εστίασή του στις εγχώριες επενδύσεις. Η πώληση της EuroLeague έρχεται σε μια εποχή που τα ιδιωτικά κεφάλαια ρίχνουν χρήματα για την αγορά αθλητικών ομάδων και πρωταθλημάτων.

Σύμφωνα με τον Gerry Cardinale, ιδρυτή της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών RedBird Capital Partners που κατέχει την AC Milan , αυτό οδήγησε σε «μαζικά διογκωμένες» αποτιμήσεις που βασίζονται σε «εύκολες αντιλήψεις» σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη. Η EuroLeague λέει ότι ο αριθμός των τηλεθεατών της αυξάνεται, αλλά επισκιάζεται πολύ από το NBA σε παγκόσμιο κοινό και αναγνώριση. Το τηλεοπτικό κοινό της EuroLeague αυξήθηκε κατά 27% από έτος σε έτος τη σεζόν 2023-24, ενισχύθηκε από τις αυξήσεις σε Τουρκία, Σερβία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία και Ιταλία. Οι αριθμοί χρηστών για την διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής αυξήθηκαν 46 τοις εκατό σε 85.000.

Η EuroLeague, η SURJ, η General Atlantic, η BC Partners και η LionTree αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

close menu