Έργα - Εγκαταστάσεις

Στις ΟΤΕ-Globiled το έργο των 130 εκ. ευρώ για έξυπνο φωτισμό στο εθνικό οδικό δίκτυο

Η κοινοπραξία των εταιρειών ΟΤΕ- Globiled είναι ο ανάδοχος του διαγωνισμού “Ανάπτυξη Αυτόνομων Έξυπνων Τηλεδιαχειριζόμενων Δικτύων Φωτισμού τεχνολογίας LED στους Οδικούς Άξονες της Χώρας, Αρμοδιότητάς των 13 Περιφερειών για την Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας”, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με φορέα υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το έργο κατοχυρώθηκε στα 130 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ) χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και το Ταμαίο Ανάκαμψης.

Αντικείμενο του έργου είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας IoT (Internet of Things) σε οδικούς άξονες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα 13 περιφερειών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στη δημιουργία αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού με τη χρήση φωτιστικών σωμάτων και αισθητήρων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής με βάση τις κατά περίπτωση ανάγκες (καιρικές συνθήκες, ώρες λειτουργίας, κατάσταση που συμβαίνει στην περιοχή φωτισμού κ.α).

Το έργο περιλαμβάνει:

• Βελτίωση της οδικής ασφάλειας: Ο έξυπνος φωτισμός επιτρέπει την αυξημένη ορατότητα και ασφάλεια στους οδηγούς και τους πεζούς, ιδίως σε σκοτεινές περιοχές.
• Μείωση του κόστους διαχείρισης: Οι αυτόνομοι έξυπνοι φωτιστικοί στύλοι είναι σχεδιασμένοι για να εξοικονομούν ενέργεια μέσω της χρήσης LED τεχνολογίας και της δυνατότητας τηλεπροσαρμογής της φωτεινότητας σε πραγματικό χρόνο.
• Αισθητική αναβάθμιση: Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτεινών στηλών που αναβαθμίζουν την εμφάνιση του οδικού δικτύου, προσδίδοντας αισθητική αξία στις περιοχές.

Στόχος του έργου είναι:
• Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
• Η μείωση του κόστους ενέργειας και διαχείρισης.
• Η αισθητική αναβάθμιση του οδικού δικτύου μέσω της ανάπτυξης αυτόνομων, έξυπνων συστημάτων φωτισμού.

close menu