Τηλεπικοινωνίες

STOP στις αυξήσεις παρόχων στις τηλεπικοινωνίες. Δυσαρέσκεια από υπουργείο για την ασυνέπεια

Την αντίδραση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκάλεσαν οι αυξήσεις στις υπηρεσίες ψηφιακών επικοινωνιών που προώθησαν πάροχοι σε αντίθεση με την αναμενόμενη μείωση, που έπρεπε να κάνουν μετά τη μείωση του φόρου στις σταθερές συνδέσεις, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ.

Το υπουργείο «Ψη-Δια» και η Κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά τις συγκεκριμένες αυξήσεις, ιδίως όταν τα στοιχεία διεθνών Οργανισμών δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη. Η στάση του «Ψη-Δια»  υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίξει με έμπρακτα μέτρα τη μείωση του κόστους ζωής των πολιτών και να προωθήσει άμεσα την πρόσβαση σε οικονομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, χωρίς περιθώρια για αυθαίρετες αυξήσεις τιμών από τους παρόχους.

Το μέτρο της κατάργησης του φόρου 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις αποσκοπεί στην τόνωση της ζήτησης για συνδέσεις οπτικών ινών και προφανώς όχι στην αύξηση του κόστους των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Πάροχοι ανέβασαν σημαντικά τις τιμές σε κάθε σύνδεση κατά 2 έως 3 ευρώ, προσπαθώντας να αποκομίσουν οι ίδιοι το οικονομικό όφελος της μείωσης αντί να το μεταφέρουν στους καταναλωτές, γεγονός που εντοπίστηκε αμέσως και προκάλεσε της άμεση κυβερνητική αντίδραση.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  έδειξε την πρόθεσή τους να σταματήσει αυτές τις αυξήσεις. Στελέχη του υπουργείου, σύμφωνα με το ictplus.gr, αλλά και με ρεπορτάζ του powergame (Δείτε το ΕΔΩ), δήλωσαν ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επιβεβαίωσε τις ανατιμήσεις σε συγκεκριμένους παρόχους, και πλέον το υπουργείο ζητά επίσημες εξηγήσεις από τις εταιρείες. Αν οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους καταναλωτές, αν και δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα οι λεπτομέρειες των αντιδράσεων: «Προς το παρόν έχουμε  ζητήσει τις επίσημες απαντήσεις. Μόλις τις λάβουμε, θα τις αξιολογήσουμε και θα λάβουμε μέτρα, αν είναι απαραίτητο», ανάφεραν στελέχη του υπουργείου Ψη-Δια.

Στους νέους τιμοκατάλογους που έδιναν ορισμένοι πάροχοι περιελάμβαναν υψηλότερες χρεώσεις απ’ τις τιμές του περασμένου Μαρτίου, γεγονός που συνδυάζεται αφενός μεν με την κατάργηση του φόρου 5% στις συνδέσεις FTTH, αφετέρου δε με την αξιοποίηση του νέου «κουπονιού» (voucher) 200 ευρώ για την τόνωση της ζήτησης των συγκεκριμένων συνδέσεων.

Η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου 400 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 200 ευρώ για την απόκτηση συνδέσεων FTTH. «Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων είναι υποχρεωμένοι να περάσουν τις ελαφρύνσεις που θεσπίζει η κυβέρνηση αυτούσιες στους καταναλωτές και να επιταχύνουν άμεσα την ολοκλήρωση των Δικτύων Οπτικών Ινών», ανάφερε στέλεχος του υπουργείου «Ψη-Δια» στο ictplus.gr.

close menu