Στρατηγική Συνεργασία

Η SES θα παρέχει στο ΝΑΤΟ υπηρεσίες ασφαλούς επικοινωνίας μέσω των δορυφόρων O3b mPOWER

Η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (Support and Procurement Agency – NSPA) προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με τη SES για την παροχή ασφαλών δορυφορικών υπηρεσιών υψηλής απόδοσης και χαμηλής καθυστέρησης μέσω του αστερισμού δορυφόρων μεσαίας τροχιάς (MEO) της εταιρείας, επιτρέποντας σε κυβερνητικούς οργανισμούς, υπηρεσίες και στρατιωτικές δυνάμεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ την πραγματοποίηση αποστολών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συμβόλαιο MEO Global Services (MGS), το οποίο είναι Αορίστου Χρόνου Παράδοσης και Απεριόριστης Ποσότητας (IDIQ), έχει αξία 200 εκατομμύρια δολάρια και διάρκεια τρία χρόνια, με δύο επιλογές για παράταση ενός έτους. Πρόκειται για την πρώτη σύμβαση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνεργασίας για την Υποστήριξη Δορυφορικών Επικοινωνιών με Εμπορική Σύμβαση (GCC SATCOM SP), που εγκαθιδρύθηκε από τις ΗΠΑ και το Λουξεμβούργο υπό την αιγίδα της NSPA το 2022, ανοίγοντας μια νέα εποχή διαστημικής συνεργασίας εντός του ΝΑΤΟ.

Το MGS θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Λουξεμβούργου που είναι ιδρυτικά μέλη της συμφωνίας, και μπορεί να υποστηρίξει αποστολές στο παγκόσμιο δίκτυο εμπορικών end-to-end υπηρεσιών διαχείρισης της SES και στα εθνικά δίκτυα που θα αναπτυχθούν σύντομα στο πλαίσιο της σύμβασης για υπηρεσίες O3b mPOWER.

Το σύστημα O3b mPOWER, που χρησιμοποιείται για το MGS, είναι η δεύτερη γενιά συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών μεσαίας τροχιάς (MEO), με εκτεταμένη παγκόσμια επίγεια υποδομή και ανοιχτή αρχιτεκτονική. Το σύστημα επιτρέπει πρωτοποριακά επίπεδα διαλειτουργικότητας, ευελιξίας και κυβερνητικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παροχής ασφαλών επικοινωνιών και λύσεων δικτύωσης για τακτικές μονάδες.

Η Yuriko Backes, Υπουργός Άμυνας του Λουξεμβούργου, δήλωσε: «Το Λουξεμβούργο έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών και είναι χαρά μας να την αξιοποιούμε προς όφελος του ΝΑΤΟ και των εταίρων. Σύμφωνα με τη Διαστημική Στρατηγική Άμυνας του Λουξεμβούργου και μέσω του καινοτόμου συστήματος O3b mPOWER της SES, συμβάλλουμε στον μετασχηματισμό κυβερνητικών λειτουργιών και στην υλοποίηση κοινών έργων, δημιουργώντας παράλληλα κυρίαρχα δίκτυα επικοινωνιών για τις κυβερνήσεις. Για άλλη μια φορά, η Άμυνα του Λουξεμβούργου καταφέρνει να ενισχύσει τον ρόλο της ως αξιόπιστος εταίρος αναφοράς στον τομέα του διαστήματος».

Από τη μεριά της η Stacy Cummings, Γενική Διευθύντρια της NSPA, ανέφερε: «Πρόκειται για ένα επαναστατικό βήμα που επιταχύνει την πρόσβαση των κυβερνήσεων στις δορυφορικές επικοινωνίες τελευταίας τεχνολογίας. Επιπλέον, αποδεικνύει ότι η συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και κυβερνήσεων και η υιοθέτηση της τεχνολογίας διπλής χρήσης αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της παγκόσμιας άμυνας και ασφάλειας. Καθώς νέα κράτη εντάσσονται στο GCC SATCOM SP, θα μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν το MGS, το οποίο ταυτόχρονα υποστηρίζει ασφαλή κυρίαρχα δίκτυα και επιτρέπει επιχειρήσεις συνασπισμού μεταξύ των συμμάχων όταν απαιτείται».

Από τη μεριά του, ο Adel Al-Saleh, Διευθύνων Σύμβουλος της SES σχολίασε: «Το συμβόλαιο της NSPA επιταχύνει την πρόσβαση της κυβέρνησης σε ασφαλείς καινοτόμες δορυφορικές επικοινωνίες υψηλής απόδοσης. Αναπτύξαμε το O3b mPOWER λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες ανάγκες συνδεσιμότητας των κυβερνήσεων και συνεργαζόμαστε επίσης στενά με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν την απαραίτητη απόδοση, αξιοπιστία, ασφάλεια και έλεγχο από την πρώτη μέρα. Είναι προνόμιό μας να παρέχουμε αυτή τη νέα υπηρεσία στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Λουξεμβούργου».

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της NSPA εδώ.

close menu