Επικαιρότητα

 Με μπλόκο στις εξαγωγές σιτηρών και μετάλλων έως τα τέλη 2022 «απαντάει» ο Πούτιν

Περιθώριο δύο ημερών έδωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να καταρτήσει λίστα με τις χώρες στις οποίες θα κοπούν οι ρωσικές εξαγωγές, ενώ οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές θα ισχύσουν έως και το τέλος του 2022. Σύμφωνα με την wall Street Journal, το διάταγμα έρχεται να συμπληρώσει τα προηγούμενα μέτρα που έλαβε το Κρεμλίνο ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λέγοντας ότι έχει ως στόχο τη «διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της αδιάλειπτης λειτουργίας της βιομηχανίας».

Η απάντηση Πούτιν στις ενεργειακές κυρώσεις Μπάιντεν
Το διάταγμα Πούτιν ήρθε ως απάντηση στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δηλώνει, ότι θα επιδιώξει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα το 2022.

Στο ίδιο πλαίσιο και η κυβέρνηση Τζόνσον η οποία δήλωσε ότι καταργεί σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022 ενώ διερευνά και επιλογές για να τερματίσει εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο ενεργειακός αποκλεισμός της Ρωσίας, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στοχεύουν στον στραγγαλισμό της ρωσικής οικονομίας καθώς οι εξαγωγές ενέργειας τροφοδοτούν την οικονομία της χώρας.

Μέταλλα και σιτηρά στη λίστα Πούτιν
Όμως και η Δύση πληρώνει πολύ ακριβό το τίμημα καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το διάταγμα Πούτιν ενώ άλμα αναμένεται και στα προϊόντα που η Μόσχα θα απαγορεύσει.

Ανάμεσα σε αυτά αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι τα σιτηρά και τα μέταλλα όπως το αλουμίνιο, το νικέλιο και το παλλάδιο, των οποίων η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας.

Η Ρωσία παράγει περίπου το 6% του αλουμινίου παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των παγκόσμιων προμηθειών νικελίου.

Μια τέτοια σαρωτική απαγόρευση εξαγωγών θα εκτινάξει τις τιμές τους στα ύψη στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων με το νικέλιο, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ανοξείδωτου χάλυβα, να έχει φτάσει ήδη σε υψηλό όλων των εποχών σήμερα σπάζοντας το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο.

Το αλουμίνιο και το παλλάδιο που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, για το αμάξωμα και τους καταλύτες σημειώνουν επίσης υψηλά ρεκόρ από τη Δευτέρα γεγονός που πλήττει τις ευρωπαικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι ρωσικές εταιρείες είναι σημαντικοί προμηθευτές της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας καθώς το 2020, αντιπροσώπευαν το 44% των εισαγωγών νικελίου της Γερμανίας, το 41% των εισαγωγών τιτανίου, το ένα τρίτο του σιδήρου και το 18% του παλλαδίου.

Με παραγωγή 108 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι, η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, σύμφωνα με την Credit Suisse, προμηθεύοντας ευρωπαϊκές χαλυβουργίες που θα κληθούν τώρα να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για την προμήθεια των μετάλλων.

close menu