Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πάνω από εκατό εταιρείες υπογράφουν δεσμεύσεις του συμφώνου της ΕΕ για την ΤΝ να προωθήσουν την αξιόπιστη και ασφαλή ανάπτυξη της ΤΝ

Η Επιτροπή ανακοίνωσε περισσότερες από εκατό εταιρείες που είναι οι πρώτοι υπογράφοντες το σύμφωνο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και τις εθελοντικές δεσμεύσεις του. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται πολυεθνικές εταιρείες και ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) από διάφορους τομείς, όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η υγειονομική περίθαλψη, ο τραπεζικός τομέας, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική. Το σύμφωνο στηρίζει τις εθελοντικές δεσμεύσεις της βιομηχανίας να αρχίσει να εφαρμόζει τις αρχές της πράξης για την ΤΝ πριν από την έναρξη εφαρμογής της και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ της Υπηρεσίας ΤΝ της ΕΕ και όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι εθελοντικές δεσμεύσεις του συμφώνου της ΕΕ για την ΤΝ καλούν τις συμμετέχουσες εταιρείες να δεσμευτούν σε τουλάχιστον τρεις βασικές δράσεις:

  • Στρατηγική διακυβέρνησης της ΤΝ για την προώθηση της υιοθέτησης της ΤΝ στον οργανισμό και τις εργασίες για τη μελλοντική συμμόρφωση με την πράξη για την ΤΝ.
  • Χαρτογράφηση συστημάτων ΤΝ υψηλού κινδύνου: Προσδιορισμός συστημάτων ΤΝ που ενδέχεται να κατηγοριοποιηθούν ως υψηλού κινδύνου βάσει της πράξης για την ΤΝ
  • Προώθηση του γραμματισμού και της ευαισθητοποίησης του προσωπικού στον τομέα της ΤΝ, με διασφάλιση της δεοντολογικής και υπεύθυνης ανάπτυξης της ΤΝ.

Εκτός από αυτές τις βασικές δεσμεύσεις, περισσότεροι από τους μισούς υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρόσθετες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ανθρώπινης εποπτείας, του μετριασμού των κινδύνων και της διαφανούς επισήμανσης ορισμένων τύπων περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ, όπως τα deepfaakes. Οι εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να προσχωρήσουν στο σύμφωνο για την ΤΝ και να δεσμευτούν για τον πυρήνα και τις πρόσθετες δεσμεύσεις ανά πάσα στιγμή έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η πράξη για την ΤΝ.

Ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στην καινοτομία στον τομέα της ΤΝ

Παράλληλα με τις προσπάθειες να βοηθήσει τις εταιρείες να εφαρμόσουν την πράξη για την ΤΝ εν αναμονή της νόμιμης προθεσμίας, η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την τόνωση της καινοτομίας της ΕΕ στον τομέα της ΤΝ. Η πρωτοβουλία των εργοστασίων ΤΝ, της 10 Σεπτεμβρίου 2024, θα παράσχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στη βιομηχανία μια υπηρεσία μίας στάσης για την καινοτομία και την ανάπτυξη της ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων, ταλέντων και υπολογιστικής ισχύος. Τα εργοστάσια ΤΝ θα προωθήσουν επίσης την ανάπτυξη και την επικύρωση βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών ΤΝ σε βασικούς ευρωπαϊκούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, η άμυνα και η αεροδιαστημική, η ρομποτική και η μεταποίηση, η καθαρή και γεωργική τεχνολογία.

Τα εργοστάσια ΤΝ αναδεικνύουν τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την καινοτομία στον τομέα της ΤΝ που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2024, μαζί με μέτρα στήριξης επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδίων κεφαλαίων, την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, την πρωτοβουλία «GenAI4EU»και τη μεγάλη μεγάλη πρόκληση για την ΤΝ που παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις και πρόσβαση στους υπερυπολογιστές της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέτρων. Η Επιτροπή θα συστήσει επίσης ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την ΤΝ με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δεδομένων, καθώς και τη στρατηγική για την εφαρμογή της ΤΝ για την προώθηση νέων βιομηχανικών χρήσεων της ΤΝ.

Ιστορικό

Ο νόμος για την ΤΝ τέθηκε σε ισχύ στις 1 Αυγούστου 2024. Ορισμένες διατάξεις της πράξης για την ΤΝ εφαρμόζονται ήδη πλήρως. Ολόκληρη η πράξη για την ΤΝ θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή 2 έτη μετά την έναρξη ισχύος της, με ορισμένες εξαιρέσεις: οι απαγορεύσεις θα τεθούν σε ισχύ έξι μήνες, οι κανόνες διακυβέρνησης και οι υποχρεώσεις για μοντέλα ΤΝ γενικής χρήσης θα τεθούν σε εφαρμογή μετά από 12 μήνες και οι κανόνες για τα συστήματα ΤΝ που είναι ενσωματωμένα σε ρυθμιζόμενα προϊόντα θα εφαρμοστούν μετά από 36 μήνες.

close menu