Διεθνή

DATALAND: Εγκαινιάζεται το πρώτο Μουσείο Τέχνης Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο

Ο πρωτοπόρος της τέχνης με Τεχνητή Νοημοσύνη Ρεφίκ Αναντόλ ανακοίνωσε το σχέδιό του να εγκαινιάσει το πρώτο Μουσείο Τέχνης Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, το DATALAND

Το DATALAND, ένα καινοτόμο μουσείο αφιερωμένο στην οπτικοποίηση δεδομένων και την αλγοριθμική καινοτομία, θα εγκαινιαστεί το 2025 στο Grand LA, ένα νέο συγκρότημα ιδρυμάτων τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Frank Gehry, το συγκρότημα περιλαμβάνει ήδη το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το The Broad και το Walt Disney Concert Hall.

Το DATALAND θα είναι ένα «ψηφιακό οικοσύστημα» που συνδυάζει την οπτικοποίηση δεδομένων με τη δημιουργικότητα που προκύπτει από την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Related California, που χρηματοδοτεί το έργο.

Το μουσείο, όπως αναφέρει το Refik Anadol Studio, «θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες χρησιμοποιώντας τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και πρωτοποριακή οπτικοποίηση σε κλίμακα και ποιότητα που δεν έχει ξαναδεί κανείς». Στο DATALAND, οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης, ενώ ο χώρος θα λειτουργεί και ως κέντρο αποθήκευσης μεγάλων συνόλων δεδομένων με θέμα τη φύση και μια συλλογή έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η πρώτη σειρά εκθέσεων του μουσείου θα βασιστεί στο Large Nature Model, ένα ανοιχτού κώδικα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιεί δεδομένα αποκλειστικά από τη φύση. Η ιδέα αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Επιπλέον, ο Refik Anadol, σε συνεργασία με μια εταιρεία παραγωγής αρωμάτων, ανέπτυξε ένα μοντέλο που έχει εκπαιδευτεί σε περισσότερες από 500.000 μυρωδιές. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «όταν εισέρχεσαι σε μια συγκεκριμένη αίθουσα, μπορείς να φανταστείς όλα τα λουλούδια του κόσμου και να νιώσεις πραγματικά τις αρωματικές “ονειρικές εικόνες” της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Το DATALAND θα δημιουργήσει μοναδικά έργα τέχνης χρησιμοποιώντας εκατομμύρια φωτογραφίες από συνεργαζόμενα ιδρύματα, όπως το Smithsonian, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και το Εργαστήριο Ορνιθολογίας του Κορνέλ.

Το μουσείο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική εταιρεία Gensler και την εταιρεία συμβούλων βιώσιμης ανάπτυξης Arup. Ο Refik Anadol δήλωσε ότι το Λος Άντζελες είναι η ιδανική πόλη για το DATALAND, καθώς υποστηρίζει πλήρως την έρευνα και την καινοτομία στην τέχνη, την επιστήμη, την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη – τους τομείς στους οποίους έχει αφιερώσει την καριέρα του.

close menu