Χρηματοδοτήσεις

ΕΚΤ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο

Επαναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα, που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση «κατακερματισμού» της αγοράς οι επανεπενδύσεις μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε για την πανδημία (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τις επανεπενδύσεις από τίτλους που κατέχει, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία ενώ ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Επιταχύνει την έξοδο από τα έκτακτα μέτρα

Υπογραμμίζοντας τον συναγερμό για τον πληθωρισμό που είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%, η ΕΚΤ αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Μάλιστα μπορεί να αποφασίσει να σταματήσουν το πρόγραμμα το τρίτο τρίμηνο. Τον Απρίλιο ωστόσο θα κάνει περισσότερες αγορές, 40 δισ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παράλληλα εγκατέλειψε τη διατύπωση ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να πάνε «χαμηλότερα» από το σημερινό επίπεδο και είπε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο κόστος δανεισμού θα πραγματοποιηθούν «λίγο μετά» το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων και θα είναι «σταδιακές».

Μετά τις ανακοινώσεις, το ευρώ ανέστρεψε τις απώλειες για να ανέβει τα 1,1120 δολάρια. Τα γερμανικά ομόλογα διέγραψαν κέρδη, με τις αποδόσεις να αυξάνονται εννέα μονάδες βάσης στο 0,30%.

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η ΕΚΤ διατήρησε στα ίδια επίπεδα διατήρησε τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Περισσότερες αγορές ομολόγων

«Εάν τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα εξασθενήσουν ακόμη και μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP το τρίτο τρίμηνο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό αλλάξουν και εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης γίνουν ασυνεπείς με την περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο του 2%, είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε το χρονοδιάγραμμά μας για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων ως προς το μέγεθος ή/και τη διάρκεια», συμπληρώνει.

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία έναρξης της αύξησης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα απαραίτητες για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και άφθονου βαθμού νομισματικής προσαρμογής.

close menu