Οι αυξανόμενες τεχνολογικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν οδηγήσει το Κρεμλίνο να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης των ποινών που σχετίζονται με την ψηφιακή πειρατεία.
Όπως αναφέρει το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Kommersant, οι αρχές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής ποινών προς όσους χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικό από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Επισημαίνει πως, η Ρωσία ενδέχεται να νομιμοποιήσει την πειρατεία επικαλούμενη το άρθρο 1360 του αστικού κώδικα της, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μια εφεύρεση ή κάποιο βιομηχανικό σχέδιο χωρίς την άδεια του δημιουργού του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το ρωσικό ANCB.ru δημοσίευσε ένα προσχέδιο του Κρεμλίνου που περιγράφει τα μέτρα που μπορεί να λάβει για την προστασία της οικονομίας της χώρας ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Σύμφωνα με την ενότητα 6.7.3, το συγκεκριμένο πλάνο αναφέρει χαρακτηριστικά την ακύρωση ευθύνης όσον αφορά την χρήση λογισμικών χωρίς άδεια μέσω του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας.
Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ρωσία να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Η Microsoft, η Adobe, η Autodesk, η EA, η CD Projekt RED, η Apple, η Intel, η AMD, η Nvidia και άλλες ακόμη εταιρείες έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στην αγορά της χώρας.
Σύμφωνα με την Business Software Alliance, το ποσοστό πειρατείας στη Ρωσία άγγιξε το 62% το 2017, κάτι που μεταφράζεται σε εμπορική αξία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε, η βιομηχανία έχει προχωρήσει σε ένα μοντέλο όπου περιλαμβάνει συνδρομή για την χρήση πολλών προϊόντων, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή σύνδεση με το cloud. Με αυτόν τον τρόπο η πειρατεία δεν μπορεί να επηρεάσει όλα τα λογισμικά.