Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας 2024: #ThinkB4UClick

Ο Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας είναι μια ετήσια εκστρατεία που προωθεί την ευαισθητοποίηση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και βέλτιστες πρακτικές στο διαδίκτυο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο εκατοντάδες δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων συνεδρίων, εργαστηρίων, κατάρτισης, διαδικτυακών σεμιναρίων, παρουσιάσεων και άλλων, για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις διαδικτυακές απειλές και τη σημασία της ψηφιακής ασφάλειας.

Η έκδοση του 2024, με θέμα #ThinkB4UClick, επικεντρώνεται στην προτασία έναντι της λεγόμενης «κοινωνικής μηχανικής», μιας αυξανόμενης τάσης των απατεώνων να χρησιμοποιούν την πλαστοπροσωπία, το ηλεκτρονικό ψάρεμα μέσω email (phishing) ή ψεύτικες προσφορές προκειμένου να εξαπατήσουν ανθρώπους ώστε να εκτελέσουν σε συγκεκριμένες δράσεις στο διαδίκτυο ή να μοιραστούν ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες. Η εκστρατεία αποσκοπεί στην προώθηση της κυβερνοασφάλειας μεταξύ των πολιτών και των οργανισμών και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσω δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής ορθών πρακτικών.

Η ΕΕ εργάζεται σε διάφορα μέτωπα για την προώθηση της κυβερνοανθεκτικότητας. Η στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια αποσκοπεί στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι των κυβερνοαπειλών και στη διασφάλιση ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από αξιόπιστες ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ η πράξη της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιδρά σε απειλές και επιθέσεις.

Το 2022 σημειώθηκε έλλειψη μεταξύ 260.000 και 500.000 επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας κατέδειξε την ανάγκη αύξησης της ευαισθητοποίησης και παροχής κατάρτισης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Για την αντιμετώπιση αυτού του χάσματος δεξιοτήτων, εγκαινιάστηκε η Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας ως διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει μια σειρά μαθημάτων δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας, προσβάσιμα σε όλους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

close menu