Εκπαίδευση - Κατάρτιση

Νέο εκπαιδευτικό υλικό «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου»

Κατάλληλο για νέους/νέες και εφήβους πρόσφυγες/μετανάστες

Μια νέα εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή quiz και σεναρίων δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» ο οποίος προτείνεται για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και προσφέρεται δωρεάν από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την υποστήριξη της Google.org μέσω του οργανισμού School with Class Foundation.

Η εργαλειοθήκη απευθύνεται σε νέους/νέες ηλικίας 13-18 ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ενός σχετικού μαθήματος είτε από τα ίδια τα παιδιά. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλο να υποστηρίξει και τις ανάγκες εφήβων προσφύγων/μεταναστών καθώς είναι μεταφρασμένο σε αγγλικά, αραβικά και φαρσί.

Στόχος της εργαλειοθήκης είναι εκτός από τον ψηφιακό γραμματισμό των νέων και την ευαισθητοποίησή τους σε καίρια ζητήματα που λαμβάνουν χώρα μέσω του διαδικτύου, να βοηθήσει στην ψηφιακή ενδυνάμωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως είναι τα παιδιά και οι νέοι πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα μας. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα μέλη της μεταναστευτικής κοινότητας στην Ελλάδα – αλλά και διεθνώς – βιώνουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψηφιακής ανισότητας και αποκλεισμού σε σύγκριση με τον μέσο πληθυσμό. Όχι μόνο οι ανήλικοι από αυτήν την κοινότητα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε διαδικτυακές ευκαιρίες αλλά είναι επίσης πιο ευάλωτοι σε διαδικτυακούς κινδύνους.

Επιπλέον ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν το ίδιο επίπεδο διαδικτυακών κινδύνων με άλλους, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές για αυτούς. Η προστασία αυτών των παιδιών από διαδικτυακό εκφοβισμό, ρητορική μίσους, απάτη, διαδικτυακή αποπλάνηση, διαδικτυακή εκμετάλλευση και έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο είναι μια πρόκληση υψίστης σημασίας.

Η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει κουίζ και σενάρια που παραπέμπουν σε πραγματικές καταστάσεις έτσι ώστε η ενασχόληση των νέων με αυτή να είναι εκτός από διαδραστική και βιωματική.

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες περιλαμβάνονται είναι:

  • Υπερβολική ενασχόληση
  • Παραπληροφόρηση
  • Ρητορική μίσους
  • Sexting
  • Διαδικτυακή απάτη

Την εργαλειοθήκη μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://be-internet-awesome.gr/tool-kit/

Η Γενική Διευθύντρια Μάρκετινγκ ΝΑ Ευρώπης της GOOGLE κ. Μαρία Φουντά επισημαίνει: «Το «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» είναι μία από τις πιο όμορφες αλλά και ουσιαστικές συνεργασίες τις οποίες υποστηρίζει η Google και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ενισχύεται και βελτιώνεται με την προσθήκη της εκπαιδευτικής εργαλειοθήκης. Για την Google, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου παραμένει μεγάλη προτεραιότητα, ειδικά όταν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι νέοι πρόσφυγες/μετανάστες ενώ αποτελεί και την αναγκαία συνθήκη για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας που ανοίγονται μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΤΕ για να ενισχύουμε διαρκώς αυτή την υπόσχεση». 

Η συντονίστρια του προγράμματος «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας κ. Βιβή Φραγκοπούλου τονίζει: “Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό έρχεται να επισφραγίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 2 περίπου χρόνια μαζί με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας με ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση της διαδικτυακής ασφάλειας σε παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα και στις οικογένειές τους. Φυσικά, το συγκεκριμένο υλικό είναι κατάλληλο για όλους ανεξαιρέτως τους νέους καθώς ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες τους και συντελεί στο να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες.»

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κύκλος μαθημάτων «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» συγκαταλέγεται στα προτεινόμενα Προγράμματα & Εφαρμογές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+ Δημοτικού και Γυμνασίου, στον θεματικό άξονα «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην» (μπορείτε να το βρείτε από την σελίδα του ΙΕΠ εδώ). Υλοποιείται, χωρίς χρέωση, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και για την παρακολούθηση κάθε διαφορετικού σεμιναρίου παρέχεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης στους/στις εκπαιδευτικούς.

Περισσότερα για το πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» και τα σεμινάρια που παρέχονται μπορείτε να διαβάσετε  εδώ: https://be-internet-awesome.gr/

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν εγγραφή στα σεμινάρια από εδώ: https://be-internet-awesome.gr/bia_calendar/

close menu