Προϊόντα-Υπηρεσίες

Δημιουργία Επιτροπής Προσφυγών για διαφορές χρηστών σε Facebook, YouTube και TikTok

Μια ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών, γνωστή ως Appeals Center Europe, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η επιτροπή θα αποφασίζει για τις διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ χρηστών και εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους, όπως το Facebook, το YouTube και το TikTok.

Η επιτροπή θα εδρεύει στο Δουβλίνο και υποστηρίζεται από το εποπτικό συμβούλιο της Meta. Η δημιουργία της προέρχεται από την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να αρχίσει να εξετάζει παράπονα χρηστών πριν από το τέλος του έτους.

Ο χρηματοδοτούμενος μηχανισμός θα επιβαρύνει τις εταιρείες τεχνολογίας με 95 ευρώ για κάθε υπόθεση και θα χρεώνει τους χρήστες 5 ευρώ όταν υποβάλλουν διαφωνία. Αυτή η χρέωση σκοπό έχει να αποτρέψει την κατάχρηση του συστήματος και θα επιστρέφεται αν ο χρήστης κερδίσει την υπόθεση. Οι αποφάσεις δεν θα είναι δεσμευτικές, αλλά οι χρήστες θα επιστρέφουν τα χρήματά τους αν η επιτροπή αποφανθεί υπέρ τους.

Στόχος της DSA είναι να αναγκάσει τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο. Αν δεν συμμορφωθούν, μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους. Οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν στους πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, προσπαθώντας να ισορροπήσουν την ελευθερία του λόγου με την ανάγκη περιορισμού των διαδικτυακών κινδύνων.

close menu