Οικονομία

Η ΑΑΔΕ παρουσίασε την ψηφιακή εφορία του μέλλοντος

Τη νέα Εφορία, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), περιγράφουν το νέο Μεσοπρόθεσμο 2025-2028 και το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Αρχής, που εστάλη για διαβούλευση στους κοινωνικούς φορείς.

Φακέλωμα των οφειλετών και παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους σε πραγματικό χρόνο με εξπρές κατασχέσεις, νέου τύπου διασταυρώσεις για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και κρουσμάτων φορο-κλοπής και απάτης, αυτόματη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων, ενίσχυση και επέκταση των ψηφιακών εργαλείων, εξέλιξη της πλατφόρμας myDATA: πρόκειται για μερικά από τα χαρακτηριστικά της Εφορίας του κοντινού μέλλοντος, με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κατά 2,5 δισ. ευρώ, που θα ανοίξουν τον δρόμο για μόνιμες ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για μειώσεις στους έμμεσους την περίοδο 2026-2028.

Στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Διαρθρωτικού Σχεδίου δίνεται το ακριβές στίγμα με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση, με τη συνδρομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις αφορούν τα εξής πεδία:

  1. Ψηφιακός μετασχηματισμός φορολογικών ελέγχων: Στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των φορολογικών ελέγχων, στη βελτίωση της είσπραξης των δημόσιων εσόδων και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσω προηγμένων ψηφιακών λύσεων, με σημαντικό θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν την αυτόματη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων, τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας myDATA για ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και τιμολόγηση, καθώς και τη σύνδεση όλων των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τα συστήματα πληροφορικής της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, η επένδυση περιλαμβάνει την αναβάθμιση της εσωτερικής χρήσης δεδομένων και την εισαγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας ισχυρής αρχιτεκτονικής δεδομένων, την ανάπτυξη ενός κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, την παροχή προηγμένων λύσεων λογισμικού και την εφαρμογή τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.
  2. Αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών και εφαρμογή σύγχρονης στρατηγικής είσπραξης οφειλών: στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται δράσεις, όπου μεταξύ άλλων είναι η ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών, η παρακολούθηση των οφειλών σε πραγματικό χρόνο με άμεση λήψη μέτρων, η δημιουργία προφίλ με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για κάθε φορολογούμενο, η αξιοποίηση και χρήση του Διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας για εντοπισμό κινδύνων μη συμμόρφωσης και προσδιορισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, ο κεντρικός συντονισμός όλων των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, η υλοποίηση μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων και αυτοματοποιημένων φορολογικών ελέγχων, ο έλεγχος των συνόρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, η παρακολούθηση της διακίνησης των εμπορικών φορτίων στην επικράτεια, η διαστρωμάτωση και κλαδική ανάλυση φορολογούμενων και οφειλετών, η είσπραξη του φόρου σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών (my Data, myProperty, διασύνδεση ταμειακών με POS), ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε σύγχρονες δεξιότητες και η χρήση νέων τεχνολογιών.
  3. Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας: Αφορά τους τομείς της φορολογίας εισοδήματος και περιουσίας, του ΦΠΑ, των τελών χαρτοσήμου, των φορολογικών διαδικασιών, της είσπραξης και των τελωνείων. Περιλαμβάνει την ενοποίηση των νομικών διατάξεων, αλλά στοχεύει επίσης στην απλοποίηση της νομοθεσίας και την αύξηση της προσβασιμότητας, βελτιώνοντας έτσι τη διαφάνεια, την ασφάλεια δικαίου και τη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλοντας παράλληλα στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης. Για τον σκοπό αυτόν αναπτύσσεται νέο σύστημα διαχείρισης γνώσης, το οποίο θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο κοινό μέσω ειδικής ιστοσελίδας, προσφέροντας «στο πιάτο» όλη τη φορολογική νομοθεσία. Η μεταρρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
  4. Διαμόρφωση πλαισίου για εύκολη φορολογική συμμόρφωση: Προβλέπει εξατομικευμένη πληροφόρηση, αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων και ενημέρωση εντύπων και δηλώσεων, προληπτικές δράσεις συμμόρφωσης με χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης χωρίς επιβολή κυρώσεων, δράσεις υποστήριξης στους φορολογούμενους για ενημέρωση και κατανόηση του νομοθετικού πλαισίου, επιβράβευση συνεπών φορολογούμενων, πολυκαναλική επικοινωνία και εξυπηρέτηση, στοχευμένη πληροφόρηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και επιτηδευματιών όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, καταγραφή αναγκών φορολογούμενων και παροχή αντίστοιχης πληροφόρησης, μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των συναλλασσομένων.
  5. Ψηφιακός μετασχηματισμός φορολογικών και τελωνειακών Αρχών: Περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό της διαχείρισης εσόδων και των υπηρεσιών για την ενίσχυση της ικανότητας και των επιδόσεων της ΑΑΔΕ. Αυτή η πρωτοβουλία εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών για ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και στο να καταστήσει το φορολογικό σύστημα πιο φιλικό και αποτελεσματικό στην ανάπτυξη. Η επένδυση περιλαμβάνει 14 άλλα υποέργα ψηφιακής υποδομής (όπως αντικατάσταση ψηφιακών συστημάτων, αυτοματοποίηση διαδικασιών γραφείου, ψηφιοποίηση των ελέγχων και αναβάθμιση των υπηρεσιών φορολογουμένων), καθώς και ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωμένου Φορολογικού Πληροφοριακού Συστήματος για την ΑΑΔΕ.
  6. Διευκόλυνση πολιτών, επιχειρήσεων με «μπόνους» επιβράβευσης: Προς αυτήν την κατεύθυνση δρομολογούνται δράσεις όπως η επιτάχυνση επιστροφών φόρων από εισόδημα και ΦΠΑ, κίνητρα σε συνεπείς φορολογούμενους, επιτάχυνση διαδικασιών τελωνισμού, ολοκληρωμένες ψηφιακές διαδικασίες εξυπηρέτησης.
  7. Επίτευξη υψηλών επιπέδων απόδοσης των υπηρεσιών μέσω της τεχνολογίας, των δεδομένων και του ανθρώπινου δυναμικού: Ενίσχυση εξωστρέφειας και συνεργασιών με ομοειδείς οργανισμούς για ανταλλαγή εμπειριών, καινοτομιών και βέλτιστων πρακτικών, ανίχνευση και πρόληψη επιχειρησιακών και οργανωτικών κινδύνων, μείωση διοικητικού κόστους μέσω εκσυγχρονισμών των δομών και ανασχεδιασμό των διαδικασιών, προώθηση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλες τις λειτουργίες, καταπολέμηση κινδύνων διαφθοράς με ανασχεδιασμό των διαδικασιών του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.

TAGS:

close menu