Security - Cybersecurity

Οκτώβριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Κυβερνοασφάλεια

Προκλήσεις και Κίνδυνοι στην Ασφάλεια των IoT Συσκευών

Βρισκόμαστε ήδη στον Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Κυβερνοασφάλεια, και οι οργανισμοί καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τεχνολογίες, όπως το IoT (Internet of Things), η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τα προηγμένα ασύρματα πρότυπα, μεταμορφώνουν το τοπίο των κυβερνοαπειλών. Παρόλο που πολλές από αυτές τις λύσεις παραμένουν υπό το ραντάρ, η ενσωμάτωσή τους στις υποδομές δικτύων (on-premises και cloud) επιφέρει τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια και τη συνέχεια της επιχειρησιακής λειτουργίας.

Η σύγκλιση AI και IoT | Το αιχμηρό παράδοξο Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις IoT συσκευές (AIoT) επιτρέπει την αυτόνομη συλλογή, ανάλυση και λήψη αποφάσεων από αυτές τις συσκευές. Παρά τα οφέλη, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες στα μοντέλα AI, οδηγώντας τις IoT συσκευές σε μη ασφαλείς συμπεριφορές. Για την αποφυγή τέτοιων κινδύνων, οι οργανισμοί θα πρέπει να εστιάσουν στην ακεραιότητα των μοντέλων AI και να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας από τα πρώτα στάδια ενσωμάτωσης.

Μηδενικό κλικ, όλη η ζημιά | Αυξανόμενη απειλή στα δίκτυα IoT Οι επιθέσεις μηδενικού κλικ σε IoT περιβάλλοντα αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές. Εντοπίζονται και εκμεταλλεύονται κρυμμένες ευπάθειες στις IoT συσκευές χωρίς την εμπλοκή του χρήστη, γεγονός που τις καθιστά δύσκολες στην ανίχνευση. Η συνεχής παρακολούθηση, η τακτική ενημέρωση και η συνεργασία με κατασκευαστές για εφαρμογή των αρχών ασφαλείας από το σχεδιασμό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δικτύων.

5G και IoT | Υψηλές ταχύτητες και χαμηλή ασφάλεια; Η έλευση του 5G επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση δεδομένων και την υποστήριξη μαζικών συνδέσεων IoT, όπως αυτοκινούμενα οχήματα και έξυπνες πόλεις. Ωστόσο, η αυξημένη πολυπλοκότητα φέρνει νέους κινδύνους. Η διατήρηση της ασφάλειας στις 5G συνδέσεις, με τη χρήση ισχυρής ταυτοποίησης και κρυπτογράφησης, είναι κρίσιμη για την αποφυγή ανεπιθύμητων παραβιάσεων.

Νέα πρότυπα Wi-Fi και IoT | Γρηγορότερη συνδεσιμότητα, μεγαλύτεροι κίνδυνοι Τα πρότυπα Wi-Fi 6 και 7 υπόσχονται σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των IoT εφαρμογών, αλλά φέρνουν και νέες ευπάθειες. Οι οργανισμοί πρέπει να θωρακίσουν τα δίκτυα Wi-Fi τους και να παρακολουθούν τις κινήσεις μεταξύ των IoT συσκευών για να εντοπίζουν τυχόν ανωμαλίες ή κακόβουλες επιθέσεις.

Η απειλή στην αλυσίδα εφοδιασμού Πολλά IoT εξαρτήματα παράγονται από προμηθευτές με χαμηλές προδιαγραφές ασφαλείας, δημιουργώντας έναν κρυφό κίνδυνο για τους οργανισμούς. Η διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού και η συνεργασία με αξιόπιστους κατασκευαστές αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή ενσωμάτωση IoT συσκευών στις επιχειρήσεις.

Η λύση βρίσκεται στην ευαισθητοποίηση Η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι η πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας απέναντι στις σύγχρονες κυβερνοαπειλές. Οι οργανισμοί θα πρέπει να επενδύσουν σε συνεχείς εκπαιδεύσεις που περιλαμβάνουν σύγχρονα σενάρια και νέες απειλές, όπως επιθέσεις που χρησιμοποιούν AI. Με τη σωστή εκπαίδευση, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του οργανισμού.

Η Check Point Software Technologies συμβουλεύει τους χρήστες και τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των IoT συσκευών, τονίζοντας την αυξανόμενη ανάγκη για προστασία από νέες και εξελισσόμενες κυβερνοαπειλές. Οι βασικές της συστάσεις περιλαμβάνουν τη συνεχή παρακολούθηση των IoT δικτύων, την τακτική ενημέρωση και αναβάθμιση του λογισμικού, την εφαρμογή ισχυρών μηχανισμών ταυτοποίησης και κρυπτογράφησης, καθώς και τη συνεργασία με κατασκευαστές για την ενσωμάτωση ασφαλών τεχνολογιών από το στάδιο του σχεδιασμού. Η Check Point υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της εκπαίδευσης των εργαζομένων, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν νέες απειλές, όπως οι επιθέσεις μηδενικού κλικ και οι κίνδυνοι από ευπάθειες σε συσκευές AIoT (συσκευές που συνδυάζουν IoT και τεχνητή νοημοσύνη).

close menu