Κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Καινοτομία και Ερευνα, Κίνητρα για Επενδύσεις, Σύγχρονη Βιομηχανία το νέο παραγωγικό μοντέλο

Πριμοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων, έναρξη λειτουργίας της κυβερνητικής επιτροπής για τη Βιομηχανία, παρεμβάσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά 25% για τις εξαγωγές, βελτίωση των υποδομών, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν μέσω της κινητοποίησης Κεφαλαίων ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ περίπου (σ.σ πάνω από 3 δισ. η κρατική δαπάνη και πάνω από 5 δισ. από τη δυνατή μόχλευση) καθώς και μια σειρά από κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα, περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε πέντε παρατηρήσεις για το παραγωγικό μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Πρώτη, η οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Πλέον δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Η οικονομία παράγει σταθερό πλεονάσματα και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται. Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Πλέον στην Ευρώπη είμαστε παράδειγμα προς μίμηση με μια δυναμική ανάπτυξη. Έχουμε μια πολιτική σταθερότητα. Η ισχυρή πλειοψηφία μας επιτρέπει να υλοποιούμε το σχέδιο μας σε βάθος χρόνου. Άλλες χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα όπως η Γαλλία αναγκάζονται να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δεύτερη, αφορά τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά αυτή η σχέση αλλάζει λόγω των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Για να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου πατήστε ΕΔΩ

close menu