Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η σημασία της διαλειτουργικότητας για τις περιφέρειες και πόλεις της ΕΕ

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων, που δημοσιεύεται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, υπογραμμίζει την έκκληση των περιφερειών και των πόλεων για ισχυρότερη στήριξη των διασυνοριακών δημόσιων υπηρεσιών και της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα. Η έκθεση παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας των Περιφερειών της ΕΕ και παρέχει ένα στιγμιότυπο των πιο πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τοπικές λύσεις για την τεκμηρίωση των αποφάσεων πολιτικής της ΕΕ.

Το κεφάλαιο «Κοινωνική προστασία και δημόσιες υπηρεσίες» (σελίδες 25-26) τονίζει ότι οι μελλοντικές προκλήσεις θα απαιτήσουν συνεχή καινοτομία και προσαρμογή των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ψηφιακές υπηρεσίες και ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της προσβασιμότητας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα για τις περιφερειακές και τοπικές δημόσιες διοικήσεις, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Προς επίρρωση αυτού, άλλες πρόσφατες μελέτες που αναφέρονται στην έκθεση δείχνουν ότι πάνω από το 50 % των περιφερειών και των πόλεων της ΕΕ επιδιώκουν ενεργά στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Στην έκθεση, οι περιφέρειες και οι δήμοι ζητούν διάφορες βελτιώσεις για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών όσον αφορά την κοινωνική προστασία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Για ορισμένες από αυτές τις ανάγκες, ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο.

Διασφάλιση της προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες για όλους, με ψηφιακά μέσα, ανεξάρτητα από τη φυσική τοποθεσία. Ο νόμος δίνει προτεραιότητα στις διασυνοριακές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω της προώθησης της διαλειτουργικότητας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι προσβάσιμες σε όλους, με τον καθορισμό κοινών προτύπων και την παροχή νομικών πλαισίων για την άρση των φραγμών στην απρόσκοπτη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.

Στήριξη των διασυνοριακών δημόσιων υπηρεσιών σε τομείς όπως η διαλειτουργικότητα, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εγγράφων και άλλα θεμελιώδη στοιχεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με παράλληλη προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της ανταλλαγής δεδομένων. Ο νόμος στηρίζει τις διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες διευκολύνοντας την ανταλλαγή δεδομένων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών μελών. Δίνει έμφαση στη νομική, τεχνική και σημασιολογική διαλειτουργικότητα, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία διαφόρων περιφερειών, η ανταλλαγή δεδομένων και η εφαρμογή κοινών λύσεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Διευκόλυνση της καινοτομίας του δημόσιου τομέα για τη δημιουργία δημόσιων αποταμιεύσεων, οικονομικής ανάπτυξης και υπηρεσιών με μεγαλύτερη ανταπόκριση για τους πολίτες. Ο νόμος ενθαρρύνει την καινοτομία του δημόσιου τομέα μέσω πρωτοβουλιών όπως οι συνεργασίες GovTech και τα ρυθμιστικά δοκιμαστήρια διαλειτουργικότητας, τα οποία παρέχουν ελεγχόμενα περιβάλλοντα για τη δοκιμή νέων ψηφιακών λύσεων. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη μείωση του κόστους, στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών και στην προώθηση μιας νοοτροπίας καινοτομίας στον δημόσιο τομέα.

Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση, επισκεφθείτε τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/interoperable-europe/

close menu