Χρηματοδοτήσεις

Καινοτομία και τεχνολογία βασικοί πυλώνες στις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ

Σημαντικό μερίδιο στην ατζέντα χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το 2025 θα έχουν οι τομείς Τεχνολογίας και Καινοτομίας, όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική ενημέρωση ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γιάννης Τσακίρης. Στους 8 άξονες χρηματοδότησης περιλαμβάνονται για το 2025 εκτός από την καινοτομία και την τεχνολογία, τομείς όπως η κοινωνική κατοικία, το κλίμα και η αγροτική οικονομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, οι χρηματοδοτήσεις θα κατευθυνθούν σε φθηνές κατοικίες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, αγροτική οικονομία και κλίμα είναι τα νέα mandates που εντάσσει στην περίμετρο του ενδιαφέροντός της η ΕΤΕπ, σε μια προσπάθειά να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, ώστε να καλύψει το κενό έναντι διεθνών ανταγωνιστών, όπως η ΗΠΑ και η Ασία.

Η καινοτομία και οι επενδύσεις στις τεχνολογίες αιχμής βρίσκονται στον πυρήνα των παρεμβάσεων της ΕΤΕπ, με τον κ. Τσακίρη να αναφέρει χθες ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο πρόγραμμα Equifund II, το οποίο θα διαχειριστεί 200 εκατ. ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για τη στήριξη σε μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στους τομείς των βιοεπιστημών, της υγείας και της βιωσιμότητας. «Θέλουμε να εισάγουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη και εμβάθυνση της κοινής αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ Και πάλι η Ελλάδα είναι ιδανική περίπτωση για την ανάπτυξη τέτοιων καινοτόμων προϊόντων, όπως το EquiFund, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη του ΕταΕ», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Στο επίκεντρο η αγροτική οικονομία

Βασική προτεραιότητα για την ΕΤΕπ αποτελεί η αγροτική οικονομία, που έρχεται -όπως είπε ο κ. Τσακίρης- να δέσει με τα αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιούνται: «Η κλιματική αλλαγή έρχεται και η επάρκεια των τροφίμων θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο ζήτημα. Με το κλίμα θα έχουμε θέμα στο άμεσο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, για τους αγρότες υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση της παραγωγής, αλλά κυρίως σε έργα υποδομής σε περιοχές οι οποίες και έχουν αγροτική περιοχή και είναι και ευαίσθητες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Οι αγρότες της Ελλάδας ξέρουν ότι μπορούν να βασίζονται στην ΕΤΕπ. Για παράδειγμα,  συμφωνήσαμε να διαθέσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου της περιοχής του Πλατύ ποταμού, στην Κρήτη, που θα θωρακίσει τις ζωτικής σημασίας καλλιεργούμενες εκτάσεις από φαινόμενα ξηρασίας», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Ταμείο Απανθρακοποίησης

Στις νέες προτεραιότητες της ΕΤΕπ κομβικό ρόλο έχει το κλίμα. Στα πλάνα για το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης, που αφορά και την ενίσχυση δράσεων στα ελληνικά νησιά, ενώ -σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη- θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ψηλά στην ατζέντα της ΕΤΕπ βρίσκεται η χρηματοδότηση μεγάλων έργων στην ενέργεια, όπως αυτά που τρέχουν ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, με συνολική χρηματοδότηση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, στους επόμενους μήνες αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης έργου 400 εκατ. ευρώ για την αποθήκευση ενέργειας, παράλληλα πρόσφατα εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση τριών projects από το Innovation Fund, ενώ για άλλες τέσσερις προτάσεις είναι ανοιχτή η έγκριση της χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα και η αμυντική βιομηχανία

Έτερο θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ΕΤΕπ, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, με τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις να καθιστούν αναγκαία τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Ήδη, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, έχει γίνει η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα και έχουν ενημερωθεί για τη νέα και πολύ πιο ευέλικτη πολιτική της τράπεζας σε αυτό το πεδίο.

Στήριξη της κοινωνικής κατοικίας

Ειδικά στο θέμα της κοινωνικής κατοικίας, ο κ. Τσακίρης γνωστοποίησε ότι τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για στήριξη της κοινωνικής κατοικίας, με στόχο να ενισχυθεί το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών και να οδηγηθούμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση των ενοικίων.

Ήδη η τράπεζα έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα -και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- για το εν λόγω θέμα, που θα έρθει να δώσει λύση στο μείζον στεγαστικό πρόβλημα. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ στην ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, η κοινωνική συνοχή αποτελεί βασική προτεραιότητα, με τον στόχο να είναι η πτώση των ενοικίων μέσα από την αύξηση της προσφοράς των ακινήτων. «Είμαστε ιδιαίτερα πρόθυμοι να συνεργαστούμε με δημόσιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για έργα που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους στέγασης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, βασικό θέμα είναι να επηρεαστεί η προσφορά, ώστε να πέσουν οι τιμές στα ενοίκια. Εξήγησε δε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων προσιτών κατοικιών, όπου θα μπορούσε το Δημόσιο να εισφέρει γη και ο ιδιωτικός τομέας να χτίσει και να διαχειρίζεται για 30-50 χρόνια τις κατοικίες.

close menu