Η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί, τοποθετημένη στις Άνδεις της βόρειας Χιλής. Η αποστολή της είναι να φωτογραφίζει ολόκληρο τον νυχτερινό ουρανό με εκπληκτική λεπτομέρεια, ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση του σύμπαντος. Στεγάζεται στο Παρατηρητήριο Vera C. Rubin, το οποίο ολοκληρώνεται στο βουνό Cerro Pachón, σε ύψος 2.682 μέτρων.
Κάθε τρεις νύχτες, το τηλεσκόπιο θα αποτυπώνει ολόκληρο τον ορατό ουρανό, καταγράφοντας οτιδήποτε κινείται ή αλλάζει φωτεινότητα. Στόχος είναι να ανακαλυφθούν περίπου 17 δισεκατομμύρια αστέρια και 20 δισεκατομμύρια γαλαξίες που δεν έχουμε ξαναδεί. Η αστρονόμος Κλερ Χιγκς εξηγεί ότι αυτή η προσπάθεια επιτρέπει τη μελέτη του ουρανού με πρωτόγνωρους τρόπους και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν είχαν καν τεθεί ως τώρα.
Το Παρατηρητήριο θα λαμβάνει 1.000 φωτογραφίες κάθε βράδυ για δέκα χρόνια, δημιουργώντας ένα αρχείο του νότιου ουρανού με χιλιάδες εικόνες. Κάθε εικόνα θα μεταφέρεται γρήγορα στην Καλιφόρνια, όπου τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζει κάθε κίνηση ή αλλαγή. Οι αναμενόμενες ειδοποιήσεις ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια κάθε νύχτα, καταγράφοντας μια μεγάλη γκάμα ουράνιων φαινομένων, όπως αστεροειδείς και σουπερνόβα.
Το Παρατηρητήριο Vera Rubin έχει τέσσερις κύριους στόχους: τη χαρτογράφηση του ηλιακού συστήματος, την ανακάλυψη νέων αντικειμένων και αστεροειδών, την καταγραφή της εξέλιξης της φωτεινότητας των γαλαξιών και τη μελέτη της σκοτεινής ύλης. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το Rubin θα φέρει επανάσταση στην αστρονομία και μπορεί να δώσει απαντήσεις σε μυστήρια του σύμπαντος, όπως η ύπαρξη του μυστηριώδους Πλανήτη Εννέα και η φύση της σκοτεινής ύλης.