Εκδηλώσεις Teamworks

14o e-Government Forum: Κεραμέως, Βούλτεψη και Πιτσιλής ανέπτυξαν την «επόμενη ημέρα» για το ψηφιακό κράτος στην Ελλάδα

Στην επόμενη ημέρα του Ψηφιακού Κράτους στην Ελλάδα με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και την ενσωμάτωσή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση εστίασε το  διήμερο συνέδριο  “14o e-Government Forum” και “DPO & ICT SECURITY WORLD for PUBLIC SECTOR” που διοργάνωσε η εταιρεία Meta•Team στο ξενοδοχείο Divani Caravel, το οποίο ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή.

Το διήμερο συνέδριο, που αποτελεί πλέον θεσμό για την ψηφιακή διακυβέρνηση στη χώρα, τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος εκπροσώπων από το κράτος, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη, καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Κεραμέως: Τα τέσσερα μεγάλα «ΝΑΙ» στο ψηφιακό κράτος

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στους συνέδρους, εστίασε στη συνδρομή της τεχνολογίας στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε επίπεδο διοίκησης και η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν συναλλαγές με πολίτες και επιχειρήσεις αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε η κα Κεραμέως, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί απλώς μια τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά μια ουσιαστική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, της ενίσχυσης της διαφάνειας και των νέων δυνατοτήτων στην αγορά εργασίας και την ασφάλιση.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στα τέσσερα μεγάλα «ΝΑΙ» που έχουν πει η κυβέρνηση και το υπουργείο στο ψηφιακό κράτος, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, ΝΑΙ στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τη διευκόλυνση εργαζομένων και εργοδοτών.

Μέσω ψηφιοποίησης της διαδικασίας δήλωσης του ωραρίου, εξασφαλίστηκε η διαφάνεια στην καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας, διασφαλίστηκαν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, καταπολεμήσαμε τις καταχρηστικές πολιτικές της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, στηρίξαμε τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις. Ομοίως, το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εξυπηρετεί επιχειρήσεις και εργαζομένους, παρέχοντας μία άμεση, απλοποιημένη και προσωποποιημένη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την εργασία, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εξασφαλίζοντας τη νομιμότητα.

  • Δεύτερον, ΝΑΙ στις απλουστευμένες διαδικασίες των ασφαλιστικών ταμείων.

Στον eΕΦΚΑ σήμερα εκδίδονται 1250 συντάξεις την ημέρα περίπου, έναντι 500 το 2019. Από 18 μήνες που χρειαζόταν πριν από 5 χρόνια μία νέα κύρια σύνταξη να εκδοθεί, σήμερα απαιτούνται μόλις 2. Οι εκκρεμείς συντάξεις του Κύριου Φορέα απομειώθηκαν κατά 40%. 30 υπηρεσίες επιπλέον ψηφιοποιήθηκαν, υποβάλλονται αιτήσεις και χορηγούνται βεβαιώσεις ηλεκτρονικά, μειώνοντας γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, ενώ συνεχίζεται η ένταξη κι άλλων υπηρεσιών, με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών υλοποιείται και σε άλλα ταμεία, όπως το Ναυτικό Απομαχικό, το Μετοχικό Πολιτικών Υπαλλήλων, επιφέροντας αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, διευκόλυνση, διαφάνεια, δικαιοσύνη.

  • Τρίτον, λέμε ΝΑΙ στην καλύτερη εξυπηρέτηση του εργαζόμενου, του ανέργου, του συνταξιούχου, του συμπολίτη μας με αναπηρία, μέσω καινοτόμων ιδεών.

Παρέχουμε, για παράδειγμα, συμβουλευτικές υπηρεσίες προς αναζητούντες εργασία στα αντικείμενα των τεχνικών εύρεσης θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών, αξιοποιώντας εργαλεία όπως τα ψηφιακά ραντεβού με εργασιακούς συμβούλους. Δημιουργήσαμε έναν Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών Εργασίας, που πρόκειται να αξιοποιήσει την ΤΝ για άντληση και επεξεργασία δεδομένων. Η διαδικτυακή εξυπηρέτηση των πολιτών για ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα του Υπουργείου, μέσω της ιστοσελίδας 1555.gov.gr, αλλά και η ψηφιοποίηση διαδικασιών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, μειώνουν την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, ενώ ελαφρύνουν τον φόρτο εργασίας των δημόσιων φορέων.

  • Τέταρτον, ΝΑΙ στις ψηφιακές δεξιότητες του εργατικού μας δυναμικού.

Το Υπουργείο, μέσω της ΔΥΠΑ, υλοποιεί προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης (upskilling και reskilling), με έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Μέχρι σήμερα, περίπου 300.000 άτομα έχουν ήδη καταρτιστεί και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 500.000 μέσα στο 2025. Η επένδυση στους ανθρώπινους πόρους μας, άλλωστε, είναι η μεγαλύτερη και αποδοτικότερη.

Βούλτεψη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει και στο μεταναστευτικό

Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη, κλείνοντας την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, έκανε αναφορά στην βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Όπως επεσήμανε η κα Βούλτεψη, η  εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών στην λειτουργία του Κράτους, η δημιουργία του Ψηφιακού Κράτους δηλαδή, αποτελεί την επιτομή της δημιουργίας ενός Κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, στην απαλλαγή από την γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις και τελικά την διαφθορά.

Η εμπειρία έχει δείξει πως όσο λιγότερο μπαίνει ανθρώπινο χέρι στις συναλλαγές των πολιτών με το Κράτος, όσο μειώνεται η προσωπική επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες, τόσο περισσότερο διασφαλίζονται η διαφάνεια, η εφαρμογή των νόμων, η ισότητα και τελικά η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή η ουσία της Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα πεδία στα οποία μπορούν να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες εξαπλώνονται σε όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα σ’ αυτόν της ασφάλειας. Και αυτό σημαίνει αποτροπή της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού. Το Ψηφιακό Κράτος, οι νέες τεχνολογίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει πολλά και στον δικό μου τομέα, αυτόν της μετανάστευσης, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό της, όπως τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ).

Πιτσιλής: Τα οφέλη από τη μετάβαση της φορολογικής διοίκησης σε ένα νέο ψηφιακό μοντέλο

«Παρών» στις εργασίες του 14ου e-Government Forum έδωσε και o Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, κλείνοντας τις εργασίες στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηε στην ομιλία του στη μετάβαση της φορολογικής διοίκησης σε ένα νέο ψηφιακό μοντέλο και στα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, η ψηφιακή αυτή μετάβαση επικεντρώνονται στα ακόλουθα σημεία:

  • ενσωματώνει εξελιγμένα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης
  •  αυτοματοποιεί και απλοποιεί διαδικασίες, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση
  •  διευκολύνει τις συναλλαγές, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα
  •  ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και τη φορολογική συμμόρφωση
  •  θέτει ισχυρές δικλίδες για την ασφάλεια των δεδομένων και των υπηρεσιών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και πλήθους φορέων, όπως: ΗΔΙΚΑ, ΚτΠ Μ.Α.Ε., ΕΒΕΑ και την υποστήριξη των ΕΚΤ, ΕΕΛΛΑΚ, ΣΕΠΕ, ΣΕΤΠΕ, ΣΕΚΕΕ, ΕΕΚΤ, DPO NETWORK, ISC2 Hellenic Chapter.

Τα συνέδρια υποστηρίχθηκαν από κορυφαίους χορηγούς:

Platinum Sponsors:

INTRACOM TELECOM,  OTS, UBITECH, VODAFONE BUSINESS

Gold Sponsors:

DELOITTE, EY, NETCOMPANY, NOVA ICT, PROFILE SOFTWARE, SPACE HELLAS – SINGULARLOGIC, WINGS ICT SOLUTIONS,

Bronze Sponsors:

COLLECTIVES, DATAVERSE, DIGITAL REALTY, UNI SYSTEMS.

Media Sponsors:

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AI-REPORT, ICTDAILY, ICTPLUS, ICTWEEKLY 

close menu