Τεχνολογίες

Το ΜΗΤΕΡΑ εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του μαστού

Το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ, υιοθετεί νέες τεχνολογίες προς όφελος των ασθενών και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισάγει την προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου του μαστού, σε συνεργασία με τον νεοφυή διεθνή οίκο τεχνολογίας VARA.

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας VARA, κάθε μαστογραφία που εισάγεται στο σύστημα αναλύεται και κατατάσσεται σε κατηγορία ανάλογα με το εάν εντοπίστηκαν ή όχι ύποπτα ευρήματα. Με μεγάλη αξιοπιστία ανιχνεύονται και διαχωρίζονται οι «φυσιολογικές μαστογραφίες», επιτρέποντας στους εξειδικευμένους Ακτινοδιαγνώστες Μαστού, να ιεραρχήσουν τα ευρήματα και να εστιάσουν την προσοχή τους σε δυνητικά ύποπτες εξετάσεις, κερδίζοντας ουσιαστικά πολύτιμο χρόνο για τον ασθενή.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες, με πάνω από 7.770 νέων περιστατικών το 2020. Η έγκαιρη διάγνωση, μέσω επαρκών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Η Δρ. Αλεξάνδρα Αθανασίου, Διευθύντρια Τμήματος Απεικόνισης Μαστού ΜΗΤΕΡΑ και Μέλος του Executive Board Of European Society of Breast Imaging, αναφέρει: «Το ΜΗΤΕΡΑ πρωτοπορεί στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας σε γυναίκες για περισσότερα από 40 χρόνια και η συνεργασία με τη VARA θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω αυτήν την εμπειρία, εισάγοντας διαγνωστικά εργαλεία προηγμένης τεχνολογίας που θα βοηθήσουν τις ομάδες των ακτινολόγων μας. Η VARA έχει συμβάλει σημαντικά στη φροντίδα των γυναικών στη Γερμανία και είμαι βέβαιη ότι θα έχει ανάλογα αποτελέσματα και στην Ελλάδα.»

Ο κ. Jonas Muff, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της VARA, τονίζει: «Εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού ή να υποβληθούν σε επεμβατικές θεραπείες εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς προληπτικού ελέγχου. Πρωτοπόροι στον κλάδο της υγείας, το ΜΗΤΕΡΑ και η ομάδα της Δρ. Αλεξάνδρας Αθανασίου εργάζονται πυρετωδώς για να καλύψουν αυτό το διαγνωστικό κενό στην Ελλάδα και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά που θα συμβάλλουμε στην επίτευξη αυτού του σκοπού.».

Ο κ. Πέτρος Παπαχρήστου, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων Ομίλου HHG, δήλωσε: «Ο Όμιλος HHG, ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο πρωτοστατεί στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος των ασθενών, εσωτερικών και εξωτερικών, καθώς και των ιατρών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η λύση της VARA στο ΜΗΤΕΡΑ θα αποτελέσει την αφετηρία για την επέκταση μιας καινοτόμας λύσης αναφοράς σε όλα τα θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα μας.».

TAGS:

close menu