Αλλαγές στις ημερομηνίες λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού νόσησης προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με νέες του δηλώσεις, υπάρχει σύσταση της Κομισιόν να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος τους σε όλα τα κράτη-μέλη και να αλλάξει η λήξη στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης. Αυτό, ωστόσο, θα ισχύει για όσους δεν έκαναν την αναμνηστική δόση του εμβολίου και θεωρούνται ανεμβολίαστοι, έχοντας περιορισμούς σε εστίαση και λιανεμπόριο, αλλά και υποχρέωση για τη διεξαγωγή rapid test για την εργασία τους.
Στην Ελλάδα έως τώρα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις δύο δόσεις είναι οι επτά μήνες ενώ για το πιστοποιητικό νόσησης είναι οι τρεις μήνες. Για όσους έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού και με την τρίτη δόση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ισχύ του πιστοποιητικού.
Δεν θα απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι άμεσα, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αποκλιμάκωσης, προκειμένου όσο πλησιάζει το καλοκαίρι η χώρα να βρίσκεται πιο κοντά στην κανονικότητα.
Διευκρίνισε ότι δεν θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι να μην χρειάζεται η επίδειξή του για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες.
Προσδιόρισε αυτή την αλλαγή τον μήνα Μάιο και δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να μην προκαταβάλει τις αποφάσεις της επιτροπής.
Δεν «πέφτουν» οι μάσκες
Σχετικά με την χρήση προστατευτικών μασκών στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή, ενώ στη χώρα μας οι εσωτερικοί χώροι περιορίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που πρέπει να «φύγει» άμεσα.
Στο τραπέζι η τέταρτη δόση
Σχετικά με την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν να ληφθεί άμεσα μια επιστημονική απόφαση, αν είναι δυνατόν κοινή για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. «Η εκτίμησή μου είναι ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.