του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλες Αχιλλέα Γαρυφαλίδη
Επί θύρας βρίσκεται ΕΕ για την οριστική απόφαση θέσπισης αρχικού Προγράμματος Στήριξης 1 τρισ. ευρώ για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας.
Οι τρεις επικεφαλής των κύριων θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν (Ursula von der Leyen) Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα, (Roberta Metsola) Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Βέλγος Σάρλ Μισέλ (Charles Michel) Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν καταλήξει στο βασικό πλαίσιο αρχών και στις χρηματοδοτικές πηγές, που θα συνθέσουν το πρώτο μεγάλο Πρόγραμμα ανάσχεσης των ήδη ορατών δυσμενών επιπτώσεων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Και οι ΤΠΕ στους τομείς Α’ προτεραιότητας
Οι τομείς, που έχουν προκριθεί για να είναι στην πρώτη γραμμή της διανομής των νέων πόρων, είναι προφανώς η Ενέργεια και η εξοικονόμησή της, τα Τρόφιμα και ο Επισιτιστικός κίνδυνος, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών ενισχύσεων. Όμως, και εδώ ίσως είναι η μεγάλη έκπληξη, η ΕΕ έχει προκρίνει τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως έναν από τους επικουρικούς, αλλά ισχυρά ενισχυόμενους, τομείς που θα συνδέονται άρρηκτα με τους τομείς πρώτης προτεραιότητας που αναφέρθηκαν. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές σε κάθε πρωταρχικό τομέα θα προβλεφθούν ενισχυτικά και συνοδευτικά έργα ΤΠΕ, ώστε να γίνει πολύ πιο άμεση και αποδοτική η αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν.
Εκτιμάται ότι το ποσοστό για τις ΤΠΕ/ICT θα είναι μεταξύ 15 έως 20% στο σύνολο των πόρων που θα διατεθεί από το νέο Πρόγραμμα. Ουσιαστικά στις Βρυξέλλες αναφέρουν συνολικό ποσόν μεταξύ 150 και 200 δισ. ευρώ , η κατανομή του οποίου θα ακολουθήσει τους κανόνες του Ταμείου Ανασυγκρότησης.
Οδυνηρές επιπτώσεις
Σύμφωνα με το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών αναλυτών οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες, οδυνηρές και μακροπρόθεσμες για την Ευρώπη. Ήδη η Barclays υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρώπης φέτος στο 3,5% από την προηγούμενη εκτίμηση για 4,1%. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε εκπρόσωπός της ανάφερε πως «η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και η άρνηση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο στις χρηματαγορές αποτελούν τους κυρίως διαύλους μέσω των οποίων διοχετεύεται στις οικονομίες ο στασιμοπληθωρισμός και η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη έκθεση». Η J.P. Morgan αφαίρεσε σχεδόν μία ολόκληρη μονάδα από τον ρυθμό ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς σήμερα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 3,2% και το πιθανότερο είναι να τον αναθεωρήσει εκ νέου προς τα κάτω.
Η Γερμανία, πρώτη σε απώλειες
Ιδιαιτέρως ισχυρό είναι το πλήγμα για τη γερμανική οικονομία, δεδομένου ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Ρωσία πολύ περισσότερο από τις επιχειρήσεις οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Εξάγουν αγαθά αξίας άνω των 26 δισ. ευρώ με στοιχεία του περασμένου έτους, ενώ οι επενδύσεις τους στη Ρωσία ανέρχονται σε άλλα 25 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά ισχύουν ενώ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 33%.
Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, οι στενοί αυτοί εμπορικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες αντανακλούν μερικώς τη θεωρία που υιοθέτησε η Δυτική Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ότι το εμπόριο θα αποτρέψει μια νέα διολίσθηση της Ευρώπης σε πόλεμο. Τη σημασία της Ρωσίας για τις γερμανικές επιχειρήσεις προδίδει, άλλωστε, η απόφαση ορισμένων εξ αυτών να μη συνταχθούν με τη γενικότερη στάση της Δύσης και να παραμείνουν στη Ρωσία. Ανάλογες και πιθανότατα δυσμενέστερες επιπτώσεις αναμένονται και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.