Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ΕΕ προσαρμόζει τους κανόνες περί ευθύνης λόγω ελαττωματικών προϊόντων στην ψηφιακή εποχή και την κυκλική οικονομία

Νέοι κανόνες περί ευθύνης λόγω ελαττωματικών προϊόντων έχουν τεθεί σε ισχύ, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τα αυξανόμενα ψηφιακά χαρακτηριστικά των προϊόντων και την αναπτυσσόμενη κυκλική οικονομία.

Το καθεστώς ευθύνης της ΕΕ όσον αφορά τα προϊόντα θεσπίστηκε το 1985 με στόχο την αποζημίωση των προσώπων που έχουν υποστεί σωματική βλάβη ή υλική ζημία λόγω ελαττωματικού προϊόντος. Έκτοτε, οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας και οι ολοένα και περισσότερες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν καταστήσει την επικαιροποίηση των κανόνων εξαιρετικά σημαντική.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν ρητώς προϊόντα όπως τα λογισμικά, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ή τις ψηφιακές υπηρεσίες που σχετίζονται με προϊόντα. Οι αλλαγές αυτές ωφελούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους κατασκευαστές. Οι καταναλωτές θα μπορούν ευκολότερα να διεκδικήσουν αποζημίωση ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ οι κατασκευαστές θα επωφεληθούν από σαφείς κανόνες για τα ψηφιακά προϊόντα και τα επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, οι εναρμονισμένοι κανόνες περί ευθύνης σε ολόκληρη την ΕΕ θα συμβάλουν στη μείωση του επιχειρηματικού κόστους και θα δώσουν στις επιχειρήσεις τη βεβαιότητα που χρειάζονται για να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα.

Οι νέοι αυτοί κανόνες λαμβάνουν επίσης υπόψη ότι στην αγορά της ΕΕ διατίθενται διαρκώς περισσότερα προϊόντα που κατασκευάζονται εκτός της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει πάντα κάποιος οικονομικός φορέας εντός της Ένωσης από τον οποίο το θύμα μπορεί να αξιώσει αποζημίωση. Τέλος, η διασφάλιση αυτή εφαρμόζεται και στα προϊόντα που πωλούνται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.

Ασφάλεια των προϊόντων στην ΕΕ

Η ασφάλεια των προϊόντων παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ και έχει ως στόχο την προστασία των καταναλωτών, την προώθηση της καινοτομίας και τη διασφάλιση δίκαιης και ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς. Η νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων μεριμνά ώστε όλα τα προϊόντα που πωλούνται εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ να πληρούν αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, υγείας και περιβάλλοντος.

Η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων εφαρμόζεται σε μη εδώδιμα προϊόντα και σε όλους τους διαύλους πωλήσεων. Θεσπίζει ειδικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλίζουν ότι όλα τα καταναλωτικά προϊόντα στην ΕΕ είναι ασφαλή. Πολλά προϊόντα απαιτούν σήμανση CE που επιβεβαιώνει τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες της ΕΕ προτού διατεθούν προς πώληση. Εάν ένα προϊόν θεωρηθεί μη ασφαλές, εκδίδονται προειδοποιήσεις μέσω του Safety Gate, ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, παρέχοντας τη δυνατότητα ταχείας λήψης διορθωτικών μέτρων.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, η ΕΕ έχει από τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων παγκοσμίως. Τα πρότυπα αυτά ρυθμίζονται από τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα και υποστηρίζονται από τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία διασφαλίζει ότι τα συστήματα τροφίμων είναι δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ευθύνη για ελαττωματικά προϊόντα

Ασφάλεια των προϊόντων στην ΕΕ

Σήμανση CE

Safety Gate

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων 2024

close menu