Εκδηλώσεις

Ενημερωτική ημερίδα του έργου «SUSTAMED: Βιώσιμη Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων

Με απόλυτη επιτυχία, χρήσιμα συμπεράσματα και καινοτόμες προοπτικές, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ) (www.isi.gr) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» (www.athenarc.gr) διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο του έργου «SUSTAMED – Βιώσιμη Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων», του οποίου είναι επικεφαλής εταίρος με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή του Ινστιτούτου, Καθηγητή Χρυσόστομο Στύλιο.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 στο ξενοδοχείο ELEFSINA Hotel, στην πόλη της Ελευσίνας. Στόχος της ήταν η ανάδειξη καινοτόμων λύσεων και πρακτικών για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, προωθώντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Παράλληλα, η ημερίδα αποτέλεσε πλατφόρμα συζήτησης για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τομέα αυτό, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας και Α’ επιλαχών βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής, Σταμάτης Πουλής, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία του έργου για τον τομέα της υγείας, ανέδειξε το κομβικό ρόλο του Γενικού Νοσοκομείου «Θριάσιο»  και την σημασία του έργου για θέματα βιωσιμότητας τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Στον χαιρετισμό του, ο επιστημονικός υπεύθυνος και Διευθυντής του ΙΝ.ΒΙ.Σ.  Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, ευχαρίστησε τον κ. Πουλή για την συνεργασία και την πρότασή του, να οργανωθεί η συγκεκριμένη ημερίδα στην πόλη της Ελευσίνας και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Στην συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας ΧΜ ΕΟΧ, Ιωάννα Τζίκα, η οποία τόνισε την αδιάλειπτη υποστήριξη του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) σε κρίσιμα προγράμματα που στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η Αγγελική Μπουζιάνη, Προϊσταμένη του Β2 Τμήματος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Επιτελικής Δομής στο συγκεκριμένο έργο και στην αξιοποίηση του για την  διαμόρφωση  της στρατηγικής σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών. Επισήμανε την σημασία του έργου  SUSTAMED , το οποίο λειτουργεί ως καταλύτης για τη βιώσιμη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων στα νοσοκομεία και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας.

Ο Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος παρουσίασε αναλυτικά το έργο SUSTAMED και τις διαδικασίες που αναπτύσσονται για τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων στην Ελλάδα και τη Νορβηγία. Αναφέρθηκε στη σημασία της ανταλλαγής γνώσης και καλών πρακτικών, καθώς και στη συμβολή του ΕΟΧ στην ενίσχυση δράσεων με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και το περιβάλλον. «Το πρόγραμμα δημιουργεί νέες καινοτόμες διαδικασίες, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Όλοι ωφελούνται: το σύστημα υγείας, οι επαγγελματίες υγείας, οι ασθενείς, το περιβάλλον και συνολικά η δημόσια υγεία. Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω βελτιώσεις και καινοτομίες στη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Καθηγητής Γιώργος Αυγουρόπουλος, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΝ.ΒΙ.Σ. και καθηγητής του Πανεπιστημίου  Πατρών, παρουσίασε τις κύριες πτυχές της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ταξινόμησης και του διαχωρισμού τους.

Ο Σωτήριος Γραμματικός, Διευθυντής του ASEMlab του NTNU, εκπροσωπώντας το Νορβηγικό εταίρο της σύμπραξης, μοιράστηκε την εμπειρία της Νορβηγίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταφοράς γνώσης από άλλους επιστημονικούς τομείς για τον ορθό χαρακτηρισμό και τη βέλτιστη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.

Στο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Καραδήμας, Βιολόγος MSc και συνεργάτης του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων/Ε.Κ. «Αθηνά», επισημαίνοντας κενά, προκλήσεις και προτεινόμενες παρεμβάσεις.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με γόνιμο διάλογο υπό τον συντονισμό του Καθηγητή Γιώργου Αυγουρόπουλου. Τοποθετήσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν θα αποτελέσουν τη βάση για τις επόμενες ερευνητικές και εξωστρεφείς δράσεις του έργου SUSTAMED.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου, παραδείγματα καλών πρακτικών και οι προοπτικές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Εξετάστηκαν, επίσης, θέματα όπως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι κύριες προκλήσεις και οι αναδυόμενες ευκαιρίες στον τομέα αυτό.

Με δεδομένες τις αυξανόμενες ανάγκες βιώσιμης διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, η ημερίδα κατέδειξε τη σημασία της καινοτομίας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου πλαισίου στον τομέα της υγείας. Η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και η ενσωμάτωση νέων οδηγιών θα αποτελέσουν εργαλεία για την ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, συμβάλλοντας στη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νορβηγία.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021 (www.eeagrants.gr) και υλοποιείται σε συνεργασία με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας (Ε.Δ.Ε.ΥΠ.Υ.) (www.edespa-ygeia.gr). Από τη Νορβηγία συμμετέχει το Advanced and Sustainable Engineering Materials Laboratory (ASEMlab) του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU) (www.ntnu.edu).

close menu