Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, διεξήχθη στο Ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα, η πρώτη φάση του 22ο Επενδυτικού & Χρηματιστηριακού Συνεδρίου υπό τη διοργάνωση του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου, Ένωση Μετόχων Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΕΔ).
Κεντρικός θεματικός άξονας του φετινού συνεδρίου ήταν «Στρατηγική των Επενδύσεων & Δυναμική των Αγορών στην εποχή ΑΙ – ESG & Κρυπτονομισμάτων» με αρκετές καινοτομίες, και θέματα της επικαιρότητας.
Σε συνεργασία με την διοργάνωση, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ παρουσίασε το Σάββατο την θεματική ενότητα του Συνεδρίου με θέμα: «Ελεύθερο Λογισμικό-Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα: Εφαρμογές και Δυνατότητες». Στην ενότητα συμμετείχε με ομιλία ο κ. Παναγιώτης Κρανιδιώτης, Μηχανικός Πληροφορικής και Μέλος ΔΣ του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, ο κ. Πυθαγόρας Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cloudway Hellas & Cloudway Austria καθώς και ο κ. Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους, CEO-CTO της AETHON Engineering. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΕΛΛΑΚ.
Κατά την παρουσίασή του ο κ. Κρανιδιώτης, μετέφερε το κοινό στο πεδίο της Ανοιχτής Σχεδίασης και των ψηφιακών μηχανουργείων, δείχνοντας πώς οι αρχές του ανοιχτού λογισμικού μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλους τομείς.
Στην ομιλία του με τίτλο: «Η επιστροφή στην πραγματική παραγωγή. Ο ρόλος του Ανοικτού Σχεδιασμού», ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε σε μια νέα πραγματικότητα που ανατέλλει με την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική αλλαγή και τους νέους δρόμους του εμπορίου. Αυτή η νέα πραγματικότητα μας καλεί να επαναστοχαστούμε και επαναπροσδιορίσουμε μεταξύ άλλων τον ρόλο του ανθρώπου στην παραγωγή και την προσαρμογή του στην νέα πραγματικότητα.
Στην ομιλία του ο κ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες – με τις οποίες έρχεται κυρίως αντιμέτωπος ο δυτικός κόσμος και ειδικότερα η Ευρώπη και η Ελλάδα – αναφορικά με την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, σκιαγράφησε το προφίλ της λύσης καθώς και τον ρόλο του ανοιχτού κώδικα και σχεδιασμού σε αυτό.
Ο κ. Πυθαγόρας Παπαδημητρίου, στην παρουσίασή του «Ανοιχτό Λογισμικό στη Διαχείριση Δεδομένων: Γιατί και Πώς», ανέδειξε τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού λογισμικού στη διαχείριση δεδομένων, όπως η μείωση κόστους, η ευελιξία και η ανεξαρτησία από προμηθευτές. Εστίασε δε, στην αυξανόμενη υιοθέτηση συστημάτων όπως η PostgreSQL έναντι κλειστών λύσεων, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες μετάβασης και τα οφέλη που προσφέρει ο ανοιχτός κώδικας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, τόσο σε επίπεδο καινοτομίας όσο και βιωσιμότητας.
Ο κ. Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους στην ομιλία του «Λογισμικό ανοιχτού κώδικα και το επιχειρηματικό μοντέλο τους – Ενδιαφέροντα παραδείγματα», εξέτασε παραδείγματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε μια προσπάθεια να καταδείξει τη σημασία του επιχειρηματικού τους μοντέλου σε σχέση με την υποκείμενη αξία του κώδικα του λογισμικού τους. Ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι ανοιχτός κώδικας σημαίνει κοινότητα και η κοινότητα μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομίες, που, με τη σειρά τους, μπορεί να φέρουν προστιθέμενη επιχειρηματική αξία.