Πιέσεις στην ΕΕΤΤ να θέσει σε άμεση ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM-Price Squeeze Model) με το οποίο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τιμών στα μηνιαία fees των παρόχων στον ΟΤΕ καθώς και το κόστος αναβαθμίσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Vodafone φέρεται να έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στην ΕΕΤΤ, με σκοπό το “μπλοκάρισμα” της έγκρισης νέων πακέτων του ΟΤΕ, πριν τεθεί σε ισχύ το νέο Μοντέλο, εμποδίζοντας προσωρινά τα νέα πακέτα του ΟΤΕ, στα οποία περιλαμβάνεται η δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας στο internet για τους καταναλωτές.
Ο ΟΤΕ από το Δεκέμβριο του 2021 καταθέτει προς έγκριση στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τα 450 νέα πακέτα, διπλασιάζοντας τα προσφερόμενα δεδομένα στους πελάτες τους με ανταγωνιστικές τιμές. ΜΕ αυτή την αναβάθμιση, οι συνδρομητές της Cosmote με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, 50Mbps και 100Mbps αναβαθμίζονται σε ταχύτητα έως 50Mbps, 100Mbps και 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2022.
Πάροχοι εναντίον ΕΕΤΤ
Vodafone και Wind θεωρούν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και επιρρίπτουν στην ΕΕΤΤ ευθύνες θέτοντας θέμα ορθής λειτουργίας, λόγω του διοικητικού κενού που υπήρξε στην Επιτροπή το τελευταίο τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει το /3 των πακέτων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όταν και έληξε η θητεία της προηγούμενης διοίκησης με τα υπόλοιπα πακέτα να αναμένουν έγκριση, μέσα στα οποία και αυτά που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διπλασιασμός της ταχύτητας.
Σύμφωνα με τις Vodafone και Wind, η απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες χωρίς χρέωση του καταναλωτή χωρίς να μειώνεται το κόστος των δικών τους αναβαθμίσεων, οδηγεί σε συμπίεση του περιθωρίου κέρδους τους. Από πηγές προσκείμενες στον ΟΤΕ επισημαίνεται όπως ο Οργανισμός συμπιέζει τα κέρδη του για το καλό της αγοράς, το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι άλλοι πάροχοι, τονίζοντας πως το κόστος αναβάθμισης είναι το ίδιο για όλους.
Διαφωνούν οι πάροχοι
Οι ισχυρισμοί του ΟΤΕ για ίδια κόστα αναβάθμισης, δεν βρίσκουν σύμφωνες τις Vodafone και Wind, οι οποίες υποστηρίζουν πως ο ΟΤΕ έχει το μισό κόστος αναβάθμισης, επισημαίνοντας πως από 33 ευρώ που πληρώνουν για την αναβάθμιση της κάθε γραμμής, το κόστος του ΟΤΕ δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ.
Το κόστος συνολικά για τους τρεις (Vodafone, Nova, Wind) εκτιμάται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση), πιθανές αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ΟΤΕ έχει δώσει εκπτώσεις στους πελάτες χονδρικής (Vodafone, Wind-Nova), προκειμένου να διπλασιάσουν και αυτοί τις ταχύτητες στις συνδέσεις, εκπτώσεις όμως που δε θεωρούνται από τους παρόχους ικανοποιητικές.