Έρευνες - Μελέτες

Οι ελληνικές εταιρείες “αδύναμος κρίκος” στην ευρωπαϊκή κυβερνοασφάλεια

Ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κυβερνοασφάλεια αναδεικνύονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατατάσσονται στην τελευταία θέση όσον αφορά στη λήψη μέτρων προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις. Λίγες ημέρες μετά από τη δημοσιοποίηση στοιχείων της Kaspersky που φέρνουν την Ελλάδα να έχει τη θλιβερή πρωτιά του πιο επικίνδυνου ιντερνετικού περιβάλλοντος στον κόσμο, στοιχεία της Eurostat κατατάσσουν στο κόκκινο τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεικνύονται ανοχύρωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει υιοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Για την ακρίβεια, οι ελληνικές εταιρείες αποδεικνύονται “ουραγοί” της Ευρώπης στα μέτρα ασφαλείας έναντι κυβερνοπιθέσεων.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τρία ή περισσότερα μέτρα κυβερνοασφάλειας ανέρχεται στο 52%, τοποθετώντας τη χώρα στην τελευταία θέση της λίστας. Παρόμοια ποσοστά καταγράφονται μόνο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (53%). Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις στη Φινλανδία (93%), τη Δανία (90%) και την Ολλανδία (87%) εμφανίζονται να πρωτοπορούν, εφαρμόζοντας εκτεταμένες πολιτικές ασφαλείας, με τις ελληνικές να βρίσκονται στην ψηφιακή σκιά της Ένωσης και τα μέτρα ασφαλείας να είναι μάλλον πλημμελή.

Θέμα χρόνου η κυβερνοεπίθεση

«Υπάρχουν δύο ειδών επιχειρήσεις: εκείνες που έχουν πέσει θύματα κυβερνοασφάλειας και εκείνες που έχουν πέσει θύματα, αλλά δεν το ξέρουν». Με τον τρόπο αυτό ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, κ. Μιχάλης Μπλέτσας, εξηγούσε πρόσφατα το μέγεθος του προβλήματος των κυβερνοεπιθέσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο λόγος που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία μεγάλη ζημιά σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας είναι επειδή «είμαστε μικρός στόχος και όχι πολύ ζουμερός».

Δεν είναι τυχαίο ότι -σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται μέσα στο οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας της χώρας- το 2024 υπήρξε έκρηξη των κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα, αν και ελάχιστες εξ αυτών είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος άλλωστε ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, σχολίασε ότι οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα δεν αναφέρονται, καθώς οι φορείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της CheckPoint Software Technologies, οι τράπεζες στην Ελλάδα δέχονται περίπου 757 κυβερνοεπιθέσεις κάθε εβδομάδα, με ανθρώπους του κλάδου να σημειώνουν ότι «τα νούμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα».

η συνέχεια στο powergame.gr

close menu