Τοπική Αυτοδιοίκηση

Χαρδαλιάς: Συγκεκριμένες προτάσεις, για οριστική λύση στο θέμα των απορριμμάτων

Με συγκεκριμένο σχέδιο τεσσάρων σημείων προσέρχεται η Περιφέρεια Αττικής στη συνάντηση υπό τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, με αντικείμενο, το ζήτημα της (σ.σ. υπερβολικής) αύξησης των τελών ταφής των απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι η σύσκεψη ζητήθηκε από τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γιώργο Μαρκόπουλο από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα. Θα συμμετάσχουν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Μπάμπης Σιάτρας.

Η πρόταση της Περιφέρειας Αττικής εδράζεται στο τετράπτυχο:

– Άμεση και σημαντική μείωση και εξορθολογισμός του ύψους του τέλους ταφής στα επίπεδα των υπολοίπων κρατών- μελών της ΕΕ.

– Άμεση νομική διευθέτηση για απεμπλοκή του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας από οποιαδήποτε διαδικασία είσπραξης του οποιουδήποτε τέλους.

– Άμεση και εντός του επόμενου τριμήνου κατάθεση ολιστικού σχεδίου από τη ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των 1,6 τόνων απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

– Διάθεση και κατεύθυνση του 45% των πόρων του Τομεακού Προγράμματος του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην Περιφέρεια Αττικής – μια δίκαιη αναλογική κατανομή των σχετικών πόρων για την Περιφέρεια στην οποία διαμένει και παράγει απορρίμματα το 45% των κατοίκων της χώρας.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, σε συνεννόηση με την ΠΕΔΑ, προσέρχονται στη σύσκεψη με αυτό το κοινό σχέδιο προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα που προκαλεί η εφαρμογή του νομοθετημένου μέτρου.

Αρμόδιοι με το ζήτημα συνεργάτες του περιφερειάρχη επισημαίνουν ότι το τέλος ταφής δεν λύνει κανένα πρόβλημα και ότι «πρόκειται για ένα απαράδεκτο και άδικο “χαράτσι” που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ήδη επιβαρυμένους οικονομικά Δήμους, υποχρεώνοντάς τους να μετακυλήσουν άμεσα το κόστος στους πολίτες, ενώ πολλοί φορείς θα οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία ακόμα και σε χρεωκοπία». Προσθέτουν επίσης ότι προσέρχονται στη σύσκεψη με ξεκάθαρες προτάσεις, για να δοθεί οριστική λύση στο μείζον θέμα των απορριμμάτων.

Δηλώνουν ότι η Περιφέρεια αναμένει το τελικό σχέδιο του ΥΠΕΝ, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου, να παρουσιάσει το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στα πρότυπα των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και διεθνώς.

«Στοχεύουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ολιστικής διαχείρισης που θα αντιμετωπίζει στο διηνεκές το πρόβλημα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, στη βάση των αρχών της ισότητας, της ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας των γειτονιών. Και ο ρόλος της Περιφέρειας και μπορεί να είναι -και θα είναι- καταλυτικός», δηλώνουν οι ίδιοι.

Για το κρίσιμο αυτό θέμα, εξάλλου, ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει τοποθετηθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη μητροπολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έχει δε, εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του, στην ταφή χαρακτηρίζοντάς τη “ξεπερασμένη και άκρως αντιπεριβαλλοντική”, ενώ έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της αεριοποίησης του τελικού υπολείμματος, “υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, έτσι ώστε αυτό να αξιοποιείται ενεργειακά”. Αναφορικά με τον χώρο εναπόθεσης τον απορριμάτων στη Φυλή, ο Νίκος Χαρδαλιάς επανειλημμένα έχει τονίσει ότι πρέπει να τελειώσει αυτό το “έκτρωμα” και πως «δεν μπορεί η Δυτική Αττική να δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Είναι μία πρακτική που παραβιάζει ξεκάθαρα την ισόρροπη ανάπτυξη των 66 γειτονιών μας».

Οι συνεργάτες του περιφερειάρχη επισημαίνουν ακόμη ότι η είσπραξη του τέλους ταφής θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις ποσότητες των αστικών αποβλήτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) χωρίς επεξεργασία.

Τονίζουν ότι επί δεκαετίες το πρόβλημα “θαβόταν” κάτω από το χαλί και ότι δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για σχετικές μελέτες και την ανακύκλωση «χωρίς να υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα».

Επίσης σημειώνουν ότι «εντός του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος στον ΕΔΣΝΑ και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν στη Δικαιοσύνη η οποία θα αποφασίσει τα δέοντα όπου εντοπιστούν ευθύνες».

Τέλος οι ίδιοι κύκλοι από την Περιφέρεια Αττικής εκφράζουν απορία για το ποσό των 240 εκατ. ευρώ που έχει σωρευθεί στο ταμείο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης από τα τέλη ταφής που του αποδίδει ο ΕΔΣΝΑ ως «ενδιάμεσος», καθώς, όπως σημειώνουν, «κανείς δεν γνωρίζει τι και αν έχει επιστραφεί στους Δήμους, όπως επίσης αν και ποια έργα έχουν χρηματοδοτηθεί για ανακύκλωση».

close menu