Έργα - Διαγωνισμοί

e-Ναυτολόγιο: Η Ελληνική ναυτιλία ψηφιοποιείται

Στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την “Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικού Ναυτολογίου (e-Ναυτολόγιο)” προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας για το υπουργείο Ναυτιλίας.

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος ναυτολόγησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ναυτολογίου, καθώς και του Ψηφιακού Μητρώου Ναυτολόγησης συνδυάζοντας την ψηφιοποίηση όλων των ενεργειών που αφορούν στο ναυτολόγιο μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, την ανάπτυξη διασυνδέσεων και διαλειτουργικοτήτων με τρίτα συστήματα, καθώς και την ανάπτυξη συστήματος διοικητικής πληροφόρησης. Η εκτιμώμενη αξία του έργου είναι 800 χιλ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ)

Ποιος είναι ο σκοπός και οι στόχοι του έργου;

Αντικειμενικός σκοπός είναι να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα καλύπτει όλο το θεσμοθετημένο φάσμα της διαδικασίας της ναυτολόγησης, παρέχοντας επιπλέον πλεονεκτήματα στα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαλειτουργικοτήτων με υφιστάμενα συστήματα, συγκεντρωτικά στοιχεία μέσω συστήματος διοικητικής πληροφόρησης – ΒΙ, καθώς και ένα οργανωμένο και επικαιροποιημένο μητρώο ναυτικών (ενεργών) σε πλοία υπό την ελληνική σημαία (όπως ορίζονται και τα επιμέρους στοιχεία πιο ειδικά στις ενότητες της παρούσης). Ο Ανάδοχος αναλαμβάνει να υλοποιήσει στο σύνολο την παρούσα Σύμβαση παρέχοντας υπηρεσίες μελέτης, ανάπτυξης λογισμικού, ελέγχων και πιλοτικής λειτουργίας, καθώς και οριζόντιες υπηρεσίες όπως η διαχείριση έργου και οι εκπαιδευτικές δράσεις, σε συνεργασία πάντα με την Αναθέτουσα Αρχή.

Η παρούσα σύμβαση δεν υποδιαιρείται σε επιμέρους τμήματα, καθώς αφορά στην παροχή υπηρεσιών, οι οποίες απαιτούν ταυτόχρονη και παράλληλη υλοποίηση μίας σειράς Πακέτων Εργασίας και δράσεων, που αλληλοσυμπλέκονται και παρουσιάζουν συνέργεια, με αποτέλεσμα να παρίσταται καθοριστική η συνολική και ενιαία αντιμετώπισή τους.

Ο επιλεγείς ανάδοχος θα αναλάβει το συντονισμό και την παροχή υποστήριξης για την υλοποίηση και παρακολούθηση των επιμέρους Πακέτων Εργασίας και δράσεων, τα οποία θα υλοποιούνται παραλλήλως σε πολλά επίπεδα και με την ταυτόχρονη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού δομών και διευθύνσεων. Επομένως, ο ενιαίος και παράλληλος προγραμματισμός, η οργάνωση και ο συντονισμός των επιμέρους δομών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματική και επιτυχή υλοποίηση του έργου, γεγονός το οποίο δύναται να διασφαλιστεί μόνον μέσω της εκτέλεσης της παρούσας σύμβασης από έναν ανάδοχο.

Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη του έργου;

Μέσα από την υλοποίηση του παρόντος, το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο που αφορά στο σύνολο του εμπλεκόμενων στο ναυτικό επάγγελμα με έμφαση στα πλοία που υποχρεούνται στην τήρηση ναυτολογίου όπως προσδιορίζεται στον ΚΔΝΔ Αρ. 47 και τυχόν μεταγενέστερες συναφείς διατάξεις, και κατά συνέπεια σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ειδικότερα μέσω του e-Ναυτολόγιο επιτυγχάνεται:

  • Η απλοποίηση και διαφάνεια των διαδικασιών ναυτολόγησης
  • Η άμεση και ορθή αποτύπωση στοιχείων που αφορούν στις ναυτολογήσεις
  • Η δυνατότητα των ναυτικών να έχουν άμεση προβολή σε στοιχεία που αφορούν στην θαλάσσια υπηρεσία τους
  • Η δυνατότητα όλων των ενδιαφερόμενων μερών να έχουν άμεση προβολή σε στοιχεία που αφορούν στην ναυτολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών μητρώων, καθώς και των ιστορικών μεταβολών όπου είναι διαθέσιμες
  • Η ορθή και έγκυρη πληροφόρηση μέσω της δημιουργίας ενός Ψηφιακού Μητρώου Ναυτολόγησης όλων των σχετιζόμενων στοιχείων, με τις αντίστοιχες δυνατότητες σχηματισμού υπομητρώων.
  • Το έργο των Φορέων του δημοσίου που σχετίζονται με την έκδοση, τον έλεγχο, την τήρηση αρχείων, εκκαθάριση και συναφών ενεργειών που αφορούν στα ναυτολόγια, καθώς και όλες τις συναφείς πράξεις που υπάρχει δυνατότητα να διασυνδεθούν.
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και της ελληνικής σημαίας, καθώς απλοποιείται και γίνεται πιο προσβάσιμη μια πρότινος έγχαρτη και «αναλογική» διαδικασία
close menu