Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη λειτουργία του νέου συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Το σύστημα συνταγογράφησης δεν λειτουργεί! Αναμένουμε απάντηση και οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ για την επίλυσή του.»
Δήλωση υπουργού Υγείας για την αλλαγή του συστήματος
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δοθεί αναβολή στην εφαρμογή του νέου συστήματος, καθώς η καθυστέρηση θα δημιουργούσε προβλήματα στη σύνδεση της Ελλάδας με το πανευρωπαϊκό σύστημα συνταγογράφησης. Τόνισε ότι η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή, αλλά το νέο σύστημα θα προσφέρει μακροχρόνια οφέλη.
Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η παλιά εφαρμογή θα καταργηθεί οριστικά το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025, χωρίς καμία δυνατότητα περαιτέρω αναβολής.
Οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ για την αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης
Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. πάντως εξέδωσε οδηγίες για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την είσοδό τους στη νέα εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Οι χρήστες καλούνται να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
Διαγραφή Ιστορικού Περιήγησης: Καθαρίστε το ιστορικό του φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε.
Διαγραφή Cookies: Διαγράψτε τα cookies του προγράμματος περιήγησης.
Επανασύνδεση: Συνδεθείτε ξανά στην πύλη e-prescription.gr και επιλέξτε την επιλογή «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» από το αριστερό μενού.
Ποια είναι η «πηγή» του προβλήματος σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Ιατρικής
Σε ανάρτησή του στα social media, o γενικός γιατρός και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης επισημαίνει τα θετικά της συνολικής προσπάθειας που γίνεται για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, καθώς και ότι το ουσιαστικό πρόβλημα των γιατρών είναι η «απαξιωτική» αποζημίωση στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
Ειδικότερα, ο κ. Φραγκούλης:
«Μια και δεν μπορώ να συνταγογραφήσω σήμερα, είπα να φιλοσοφήσω…
Αρρυθμίες στη φάση μετάπτωσης και προσαρμογής σε νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες υγείας είναι εν πολλοίς αναμενόμενες, όπως και μέχρι ενός βαθμού ο εκνευρισμός σε συναδέλφους και ασθενείς. Παρόλα αυτά πολλές από τις αντιδράσεις- τοποθετήσεις θεωρώ πως δεν είναι δικαιολογημένες και η ΗΔΙΚΑ δικαιούται τουλάχιστον έναν βαθμό ανοχής για το πολύ μεγάλο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία πρέπει να προχωρήσει και φαίνεται να προχωρά, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους. Και πάει χέρι -χέρι με την προσπάθεια οργάνωση των εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας.
Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα συνταγογράφησης για γιατρούς της ΠΦΥ είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη έκδοση. Για πρώτη φορά υπάρχει αντιγραφή συνταγών από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Μέχρι τώρα είμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε επί πληρωμή προγράμματα συνταγογράφησης. Τώρα μπορεί και να μην τα χρειαζόμαστε ή τουλάχιστον δεν είναι απαραίτητα όπως πριν. Παράλληλα ουσιαστικά έχει απενεργοποιηθεί και η υποχρέωση ανανέωσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων για χρόνια νοσήματα, εφόσον δεν αλλάζει η αγωγή του ασθενούς, κάτι που επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία συνταγογράφησης (με ορατό όμως τον κίνδυνο ασθενείς και γιατροί κακώς νοούμενα να “βολεύονται” και να επαναλαμβάνουν μέσω άυλης συνταγογράφησης συνταγές χωρίς την απαραίτητη κλινική αξιολόγηση της ορθότητας της συνέχισης της αγωγής και ο κίνδυνος αυτός θα πρέπει να αξιολογηθεί).
Η υποχρέωση εφαρμογής της πλατφόρμας ραντεβού της ΗΔΙΚΑ και για τους συμβεβλημένους ιατρούς εξειδικεύσεων μετά τους προσωπικούς ιατρούς που εφαρμόζεται από την αρχή της μεταρρύθμισης του ΠΙ, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για την οργάνωση της φροντίδας των ασθενών. Προφανώς όταν ένας πολίτης λαμβάνει παραπομπή για έναν γιατρό ειδικότητας θα πρέπει να μπορεί να δει με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ποιος είναι ο πρώτος διαθέσιμος ιατρός που τον εξυπηρετεί στον χρόνο και στο χώρο μέσα στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ και να κλείνει ραντεβού μαζί του.
Η πηγή του κακού δεν είναι ο περιορισμός της ελευθερίας των ιατρών, που μια σύμβαση έργου με έναν ασφαλιστικό φορέα επακόλουθα φέρει, αλλά το ύψος της αποζημίωσης των ιατρών- 10 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη- που θεσμοθετήθηκε από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ και την περικοπή της κατά 50% από τα 20 ευρώ που ίσχυαν μέχρι τότε… Η απαξιωτική αυτή αποζημίωση βόλεψε για μεγάλο διάστημα την πολιτεία που μπορούσε να λέει πως έχει δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών ειδικοτήτων και τους γιατρούς που εκφύλισαν την επίσκεψη σε επίσκεψη συνταγογράφησης προσφέροντας όλα τα διαθέσιμα ραντεβού μέσω ΕΟΠΥΥ για επανάληψη χρονίων συνταγών…
Συνεπώς οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου δεν θα πρέπει να είναι εναντίον της εφαρμογής της πλατφόρμας των ραντεβού, αλλά έναντι του ύψους αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης, που θα πρέπει να επανέλθει τουλάχιστον στα πρότερα επίπεδα.
Τελευταία άφησα την εφαρμογή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, που μόλις πριν 1 βδομάδα πέρασε στην παραγωγική λειτουργία και για την οποία έχω την χαρά και την τιμή να είμαι στους πρώτους 150 γιατρούς που την χρησιμοποιούν, αλλά και μια μικρή συμμετοχή στην τελευταία φάση ανάπτυξης της. Αυτή πραγματικά φιλοδοξεί να είναι game-changer στην ιατρική πρακτική στη χώρα μας. Πρόσβαση σε αυτή θα έχουν όλοι οι γιατροί που ο πολίτης επιθυμεί. Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου όταν διαπίστωσα πως όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων της ασθενούς μου ήταν ήδη περασμένα στο φάκελο της και με μια ματιά ήξερα που έπρεπε να εστιάσω… Να είστε σίγουροι πως ακόμα και αυτή θα δημιουργήσει αντιδράσεις, που δύσκολα όμως θα μπορούν να τεθούν δημόσια…
Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές υγείας έρχονται για να βελτιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο να γίνονται καλύτερες με εποικοδομητικά σχόλια- πλέον υπάρχει και ειδικό πλαίσιο διαλόγου για σχόλια και όχι άρνησή τους».